al contingut a la navegació Informació de contacte

Lleida serà la seu del congrés més important del món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit

DIJOUS 22 NOVEMBRE 2018

Lleida serà la seu de la pròxima edició de la 6th Internacional Conference on Artificial Light at Night (ALAN) 2020, considerada com l'esdeveniment científic més important al món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit. El Consell Comarcal de la Noguera, centre gestor del Parc Astronòmic Montsec (PAM), serà l’organitzador local del congrés i comptaran amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit (PLN). L'objectiu de la conferència, segons Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera és "posar en comú tot el coneixement científic en aquesta matèria, des de diferents disciplines i àmbits de coneixement".

ALAN 2020 es realitzarà del 16 al 18 de juny de 2020 a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida i reunirà a uns 200 experts internacionals en diverses temàtiques relacionades amb la contaminació lumínica com: legislació, tècniques i tecnologies de l'enllumenat públic, impacte social, conseqüències per a la salut de la contaminació lumínica, mesura i avaluació de la contaminació lumínica o afectació a la flora i fauna de la il·luminació de les ciutats, entre altres. "ALAN 2020 és un congrés multidisciplinari al qual assistiran investigadors i professionals que estan treballant sobre la llum a la nit, però no solament de l'exterior sinó també de l'enllumenat interior... de les nostres cases; un assumpte menys estudiat i de molta importància per a la qualitat de vida de les persones", agrega Cañadell.

Salvador J. Ribas, director científic del PAM i membre del Comité Científici Internacional del congrés, explica que durant els tres dies del congrés es realitzaran principalment sessions plenàries per a tots els assistents i workshops específics sobre assumptes més especialitzats. El contingut del congrés el determinarà el Comitè Científic Internacional, del qual forma part el director científic del PAM, i està compost per especialistes de gran reputació d'Alemanya, Canadà, Estats Units i Regne Unit. La conferència ALAN va néixer l'any 2013 a Berlín en el marc del projecte europeu Loss of the Night Network (LoNNe 2013-2016), en el qual també va participar el Parc Astronòmic Montsec. Posteriorment, el congrés es va celebrar en Leicester (2014) a Regne Unit, en Sherbrooke (2015), a Quebec (Canadà) i en Cluj (2016) a Romania. A partir d'aquest últim any, coincidint amb la finalització del projecte LoNNE, la conferència va passar a celebrar-se cada dos anys. L'última edició, en la qual es va triar la candidatura de Lleida per unanimitat, es va celebrar del 12 al 14 de novembre d'aquest any a Snowbird-Salt Lake City, Utah, EUA.

En aquest sentit, Salvador J. Ribas afegeix que a més de la qualitat del cel del Montsec i el reconeixement científic que té el Parc Astronòmic Montsec en determinats projectes internacionals, la Comissió també va valorar la destinació de Lleida i la capacitat d'organització i infraestructures del territori, com es va evidenciar amb l'èxit en l'organització el juny de 2017 del 3r Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica, amb la participació d'uns 80 experts internacionals de 20 països i organitzat pel PAM, la Universitat Comenius de Bratislava, l'Acadèmia de Ciències d'Eslovàquia i el Cegep de Sherbrooke de Quebec del Canadà.

Carlos Garcia, vicepresident del Consell Comarcal de la Noguera, conclou que la conferència internacional ALAN 2020 s'emmarca en les accions del tram final del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit, realitzat juntament amb les empreses públiques de Navarra Gestión Ambiental de Navarra (GAN) i Navarra de Infraestructuras de Cultura, Deporte y Ocio (NICDO), l'Observatori Astronòmic Pic du Midi i l'associació astronòmica a Ciel Ouvert de França. Pirineu La Nuit té com a objectiu millorar la qualitat dels ecosistemes fronterers de tots dos costats del Pirineu mitjançant una estratègia científica realitzada conjuntament entre tots els socis.