Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Avui comença l'onzena temporada del Centre d'Observació de l'Univers (COU), del Parc Astronòmic Montsec (PAM), amb l’objectiu de consolidar el nombre de visitants després del rècord de la passada temporada amb 35.000 persones. Amb aquestes xifres, un total de 305.000 visitants han visitat el COU des de la seva inauguració l’any 2009 i es confirma la tendència a l’alça dels darrers anys. L’evolució de les visites al PAM ha estat la següent: 2009: 25.000 visitants; 2010: 29.000; 2011: 25.500; 2012: 20.500; 2013: 21.000; 2014: 22.000; 2015: 27.000; 2016: 32.000; 2017: 33.000; 2018: 35.000; i els 35.000 visitants de l’any 2019. La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, entitat gestora del PAM, assenyala que "superats ja els deu anys de funcionament del COU, afrontem aquesta nova temporada amb una clara aposta per la renovació dels continguts per atraure el turisme familiar, veritable objectiu estratègic pels pròxims anys”. En aquest sentit, la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera ha anunciat que el COU iniciarà els tràmits per obtenir la marca de Turisme Familiar, atorgada per l’Agència Catalana de Turisme (ACT), concretament com a “Equipament Familiar” i que significaria la primera instal·lació d’Astroturisme certificada amb una marca de Turisme Familiar.

Salvador J. Ribas, director científic del PAM, destaca com a novetats d’aquesta temporada, amb la nova Exposició Permanent inaugurada al segon semestre de 2018 a ple rendiment, una nova projecció audiovisual dirigida a les famílies amb el títol “Lucia i el secret del estels fugaços”, que és la continuïtat de “Polaris”, i que es projectarà a l’Ull del Montsec. Com a complement a aquesta oferta “familiar”, també s’ha dissenyat l’activitat “Descobrim el Sol” completament nova i amb una manera nova i sorprenent d’observar i conèixer l’astre rei. També Ribas va explicar que encara s’està confeccionant el programa del 6è Festival d’Astronomia del Montsec (entre l’11 i 13 d’octubre) i que pràcticament ja està enllestit el programa del Cicle de Música sota les Estrelles, que es celebrarà del 8 de juny al 23 de novembre amb la programació de set concerts.

Per la seva banda, Carlos Garcia, conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, també destaca l'important salt que ha donat la demanda dels paquets turístics del Montsec, que tenen el PAM com a principal destinació. En aquest sentit, ha dit que "el PAM s'ha convertit en un motor de potenciació del turisme astronòmic i del coneixement, que està donant un gran dinamisme a la comarca. L’any 2014 es van contractar 330 paquets turístics, L’any 2015 es van vendre 442 paquets turístics; l'any 2016, 610 paquets; l’any 2017, 890; i l’any 2018 es va superar per primera vegada els 1.000 amb 1.015 paquets venuts. S’ha consolidat la línia ascendent de visitants de les últimes temporades i l’impacte econòmic directe per al sector turístic del Montsec està proper als 2,5 milions d'euros anuals”.

 

>> El COU sol·licitarà la marca de Turisme Familiar de l’ACT

El 30% del turisme que ve a Catalunya és familiar, xifra que arriba al 40% durant els mesos d'estiu. Pel que fa a la despesa, el turisme estranger que va viatjar en família a Catalunya el 2017 va generar 4.000 milions d'euros. En aquest sentit, l'Agència Catalana de Turisme (ACT) ha estat pionera en la recerca i creació d'una certificació per a destinacions especialment sensibles amb el turisme familiar, amb marques d'especialització que garanteixen que la destinació disposa d'una oferta d'equipaments, allotjament, restauració i oci adaptada a les necessitats de les famílies. El Centre d'Observació de l'Univers (COU) vol acreditar-se amb la marca d'especialització "d'Equipaments Familiars" atorgada per l’ACT. Aquesta marca s'adreça a tots els equipaments de costa o d'interior com ara parcs aquàtics, estacions d'esquí, parcs d'atraccions, entre d'altres, que vulguin certificar-se en l'especialitat de Turisme Familiar, sempre que aquests estiguin fora de l'àmbit de destinacions ja certificades pels segells de Platja en Família o Natura i Muntanya en Família.

La consecució de la marca de Turisme Familiar tindrà importància sobretot en la promoció internacional de la destinació a través dels canals de difusió i promoció de l'ACT.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera ha impartit la tercera edició del Programa d’Habilitats Parentals, en el qual han participat un total de 5 famílies amb infants de 6 a 10 anys. Aquest programa s’ha estructurat en 12 sessions de 2 hores de durada. En dos de les sessions van participar els fills i les filles i s’hi va treballar la comunicació eficaç i l'organització quotidiana de la vida familiar.

Aquest programa ofereix eines als pares i mares per manejar situacions quotidianes amb els seus fills/es, i alhora potencia aspectes decisius en la generació de les dinàmiques i relacions familiars. Els pares i mares hi adquireixen estratègies personals, emocionals i educatives que els permeten implicar-se d’una manera eficaç en la construcció d’una dinàmica de convivència familiar positiva i en el desenvolupament de models parentals adequats per a infants i joves. 

L'equip dels Serveis Socials valora positivament aquesta formació i ja s’està treballant en noves edicions a nivell de comarca.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera s’ha acollit un any més al Programa Treball i Formació, i ha contractat 13 persones que complien els requisits de la convocatòria, adreçada a persones aturades, preferentment més grans de 45 anys, que han exhaurit la prestació per desocupació i/o subsidi o bé són beneficiàries de la renda garantida de ciutadania.

El Consell Comarcal va contractar a finals del mes de desembre passat 3 persones per a un període de 12 mesos, i a finals del mes de gener d’aquest any, 10 persones durant 6 mesos, per fer tasques de manteniment, sanejament i millora d'equipaments, d'espais i de serveis públics a Albesa, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Os de Balaguer, Penelles, Preixens, la Sentiu de Sió, Térmens, Torrelameu, Vallfogona de Balaguer, Vilanova de Meià i Gerb .

A l’acte de presentació del programa hi han assistit les persones participants i la presidenta i el gerent del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell i Josep Baldillou, respectivament.

L’objectiu del Programa Treball i Formació és facilitar a les persones en situació d’atur amb més dificultats per accedir al mercat laboral, la millora de la seva ocupabilitat facilitant-los les competències professionals mitjançant experiència laboral i alhora rebre formació amb vista a facilitar-los la inserció laboral.

Aquest programa està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Servicio Público de Empleo Estatal i cofinançat pel Fons Social Europeu.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Els i les joves professionals de la Noguera i les empreses del territori tindran aquest any una nova oportunitat per conèixer-se i fer relació a través de la tercera edició de la Jornada de Networking, prevista per al proper 21 de març al Consell Comarcal de la Noguera. La iniciativa, organitzada per l’Oficina Jove del Consell Comarcal i el Consorci Grup d’Acció Local (GAL) Noguera-Segrià Nord, vol fomentar la relació entre joves i empreses per impulsar la inserció laboral. La jornada busca crear sinergies entre totes dues parts i pretén consolidar-se com un punt de trobada per posar en contacte la demanda real d’ocupació i les ofertes de feina.

Aquesta setmana s’ha obert el termini d’inscripcions per a les empreses, que d’aquesta manera podran donar a conèixer les seves ofertes de treball i tindran l’opció d’incorporar nous perfils professionals al seu equip. Les firmes interessades en la jornada s’hi podran apuntar fins al proper 17 de febrer. El 18 de febrer s’obrirà el corresponent termini per als joves candidats, amb l’objectiu que es puguin “vendre” a les empreses d’una forma directa.

La Jornada de Networking arrencarà al matí amb la presentació de les empreses inscrites, així com de les ofertes de feina. Un dels principals atractius de la jornada arribarà després amb els speed meetings, rondes d’entrevistes individuals d’uns dos minuts de durada entre empreses i demandants de feina. Després d’esmorzar, les empreses disposaran d’espais individuals per entrevistar amb més profunditat els candidats que els hagin semblat adequats per a la seva empresa.
Una de les novetats d’aquest any és la jornada pre-Networking de formació, dirigida tant a les empreses com als joves demandants d’ocupació. Es tracta de dos sessions formatives simultànies que s’impartiran dos setmanes abans de la Jornada de Networking. Una d’elles es centrarà en com es pot trobar el professional ideal, prevista pel dia 8 de març en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i l’altra explicarà com convertir-se en el professional idoni per a una empresa.

La Jornada de Networking s’inclou en el programa Odisseu, desenvolupat conjuntament per la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local i la xarxa de professionals de joventut. Odisseu és un projecte que incentiva el retorn dels joves al món rural a partir de facilitar la seva inserció laboral i el seu arrelament.
Les inscripcions es poden fer efectives en línia. Les empreses hauran d’omplir un formulari disponible al web del Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià Nord (www.noguerasegrianord.cat). Per la seva part, els i les joves hauran de presentar la seva candidatura al web de l’Oficina Jove de la Noguera (www.noguerajove.cat).

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El dia 22 de gener va començar el curs organitzat per l'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera a través de l'Oficina d'Inclusió i Diversitat “Desmuntant falsos rumors i prejudicis sobre la diversitat”, amb 55 persones inscrites.

Aquesta formació s’adreça a professionals dels àmbits de serveis socials, immigració, joventut, gènere i ciutadania, educació, salut i també a les entitats, col·lectius i persones interessades, que vulguin adquirir eines i recursos per contribuir a desfer rumors falsos, estereotips o prejudicis sobre la diversitat. cultural, de creences, d’orientació sexual i d’identitat de gènere.

El curs s’estructura en 4 sessions, les 2 primeres (22 i 29 de gener) a càrrec de La Xixa Teatre, que tracta les eines vivencials per a la reflexió intercultural. Les altres 2 sessions (20 i 27 de març) seran a càrrec de Pere Cortada, llicenciat en dret i tècnic de l’Àrea de Programes i Territoris de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania a Girona, que impartirà el taller: “Dels rumors a la xenofòbia: treballar la diversitat des de la interculturalitat”.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Astronòmic Montsec (PAM) i el portal web de divulgació astronòmica ServiAstro, de l'Institut de Ciències del Cosmos i del Departament de Física Quàntica i Astrofísica (FQA) de la Universitat de Barcelona, retransmetran en directe durant la matinada del pròxim dilluns 21 de gener des del Centre d'Observació de l'Univers (COU), situat a Àger (Lleida), l'eclipsi total de Lluna que serà visible des d'Europa, Pacífic central, Amèrica i Àfrica. Salvador Ribas, director científic del PAM, assenyala que "és el primer eclipsi total de Lluna i únic de l'any, perquè el següent serà parcial". El fenomen començarà aproximadament a les 3.36 h i acabarà a les 8.48 h.

"La Universitat de Barcelona, mitjançant el portal Serviastro (www.serviastro.am.ub.edu), i el PAM col·laborem en algunes activitats i ens van plantejar fer una retransmissió conjunta de l'eclipsi (mitjançant el bolcat d'imatges cada cert temps del fenomen) i vàrem acceptar, ja que és una gran oportunitat per a continuar divulgant els fenòmens astronòmics i la ciència en la societat i, de pas, continuar reforçant el posicionament del COU i el Montsec en la divulgació astronòmica", va explicar Ribas.

Els eclipsis lunars són fenòmens astronòmics visibles des d'una àmplia àrea geogràfica i n'hi ha de diferents tipus: els més impressionants són els totals, en aquests la Lluna queda coberta totalment per l'ombra de la Terra i pren una tonalitat vermellosa; menys espectaculars són els parcials que es donen quan la Lluna entra només en part a l'ombra de la Terra i es veuen amb una porció del disc lunar fosca i l'altra il·luminada; els més discrets són els penombrosos, en els quals només es pot apreciar un lleuger enfosquiment del disc.

No és la primera vegada que el PAM fa una retransmissió en directe d'un fenomen astronòmic. Ja l'agost de 2017 va col·laborar amb el portal sky-live.tv, en el marc del projecte europeu STARS4ALL, en l'emissió en directe la pluja d'estrelles de les Perseides. "Estem treballant i fent proves sobre les retransmissions en directe des del COU de fenòmens astronòmics d'interès mundial i que, en un futur pròxim, podria ser un element de divulgació molt important del Montsec", va dir el director científic del PAM.

L'últim eclipsi total de Lluna es va poder veure el 27 de juliol de 2018, el pròxim serà el 26 de maig de 2021, però caldrà esperar fins el 16 de maig de 2022 per a observar un des de la península. ServiAstro porta des de 2003 oferint informació sobre els principals esdeveniments astronòmics i retransmissions via Internet d'aquells visibles des d'Espanya i alguns d’especial interès des d’altres llocs del planeta.

-.-.-

>> PORTAL PER A VEURE L’ECLIPSI: http://astromontsec.cat/live/

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Centre d'Observació de l'Univers (COU), instal·lació del Parc Astronòmic Montsec (PAM) que gestiona el Consell Comarcal de la Noguera, ha tornat a batre l'any 2018 el nombre de visitants situant-los en 35.000, 2.000 més que en l'any 2017 (33.000 visitants) i que ja va suposar el rècord absolut en els deu anys de funcionament. L’evolució de les visites al COU ha estat la següent: 2009: 25.000 visitants; 2010: 29.000; 2011: 25.500; 2012: 20.500; 2013: 21.000; 2014: 22.000; 2015: 27.000; 2016: 32.000; 2017: 33.000; i els 35.000 visitants de l’any 2018. Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, explica que l’any 2001 el Govern de Catalunya va creure necessari que, donada la situació de regressió demogràfica i econòmica de la zona del Montsec, s’havia d’iniciar un procés d’aprofitament de les singularitats i potencialitats d’aquest territori per tal de produir un procés de redreçament de la situació adversa i una d’aquestes potencialitats era i és la qualitat del cel nocturn per a la observació astronòmica, per això va dissenyar i construir el Parc Astronòmic Montsec (PAM)”.

“Just avui, 16 de gener, fa deu anys que es va inaugurar el COU i podem afirmar que l’objectiu s’ha complert i el PAM ha esdevingut un equipament dinamitzador de l’economia turística del Montsec i del que, cada cop més, se’n reconeix la qualitat i bon fer en l’àmbit nacional i internacional”, afirma la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera.

També Cañadell va ressaltar que des de l'any 2009, any d’inici del funcionament i obertura al públic, fins avui, també han passat pel COU 27.000 escolars i 1.000 estudiants universitaris d’astronomia que han fet les pràctiques a les instal·lacions del PAM. “Mai s’havien superat els 4.000 escolars en un any i aquest 2018 hem arribat als 4.300, això reforça la vocació i l’objectiu del Parc Astronòmic Montsec en ser una instal·lació al servei de la societat, la ciència i la seva divulgació, sobretot entre els més joves”.

Per la seva banda, Carlos Garcia, vicepresident del Consell Comarcal de la Noguera, també destaca l'important salt que ha donat la demanda dels paquets turístics del Montsec, que tenen al PAM com a principal destinació. En aquest sentit, ha dit que "el PAM s'ha convertit en un motor de potenciació del turisme astronòmic i del coneixement, que està donant un gran dinamisme a la comarca. L’any 2014 es van contractar 330 paquets turístics, L’any 2015 es van vendre 442 paquets turístics; l'any 2016, 610 paquets; l’any 2017, 890; i l’any 2018 es va superar per primera vegada els 1.000 amb 1.015 paquets venuts. S’ha consolidat la línia ascendent de visitants de les últimes temporades i l’impacte econòmic directe per al sector turístic del Montsec està proper als 2,5 milions d'euros anuals”.

 

>> Projecte europeu “Pirineus, la Nuit”

Salvador J. Ribas, director científic del PAM va informar en la roda de premsa dels resultats del projecte europeu Interreg-Poctefa "Pirineus, la Nuit", dedicada a la conscienciació de la necessitat de la protecció del medi nocturn, on participa el COU, dues entitats de Navarra i tres de França. "En l'àmbit d'aquest projecte durant l'any 2018 s'ha posat en marxa la nova exposició permanent del COU dedicada a l'astronomia i la Sala Starlight dedicada a la protecció del medi nocturn. El finançament d'aquesta acció també ha rebut una subvenció del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya mitjançant els Plans de Foment Turístic" i afegeix que "s'han iniciat les primeres proves instrumentals de mesura i s'ha treballat el primer model 3D de propagació de la llum en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el Cegep de Sherbrooke (Quebec, Canadà). Els resultats ja han estat publicats científicament en revistes i congressos internacionals i se centren a determinar les fonts contaminants que afecten el cel protegit del Montsec, amb especial èmfasi a les estratègies de canvi d'enllumenat a Lleida".

Per la seva banda, Lleida serà la seu de la pròxima edició de la 6th Internacional Conference on Artificial Light at Night (ALAN) 2020, considerat com l'esdeveniment científic més important al món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit. El Consell Comarcal de la Noguera, centre gestor del Parc Astronòmic Montsec (PAM), serà l’organitzador local del congrés i comptaran amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i del mateix projecte europeu Pirineus La Nuit (PLN).

 

>> Prestigi internacional del PAM

El PAM s’ha anat consolidant un prestigi nacional i internacional en l’àmbit de l'astronomia i l'astroturisme. En l’any 2018 ha participat a les jornades impulsades per la Fundación Starlight per tal de presentar el model i experiència del Montsec. Aquest ha estat el cas de les Jornades d'Astroturisme de Gran Canaria o la Trobada Starlight realitzada a la Sierra de Gredos (Àvila). Igualment ha estat convidat a col·laborar en el projecte de protecció de la serra de l'Atles del Marroc, per la qual cosa va presentar l'experiència d'èxit del Montsec a Marrakeich. També el PAM va exposar el seu model a les jornades de cel fosc a l'illa Capraia a l'arxipèlag Toscà (Itàlia). En l'àmbit científic, s'han mantingut col·laboracions derivades de projectes internacionals com la campanya instrumental al Parc Natural de Zselic (Hongria) o la col·laboració en accions del projecte europeu Stars4A11.

-.-.-

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Durant el darrer trimestre del 2018 el Consell Comarcal de la Noguera, després de la implantació del nou sistema de recollida de brossa, que ubica els contenidors en illes, ha constatat un augment del volum de residus reciclables i una disminució de la fracció de rebuig.
Aquest canvi en el sistema de recollida ha anat acompanyat de la campanya de sensibilització porta a porta “La Noguera, cuidem-la”, en la qual s’han visitat més de 10.000 habitatges, i s’han impartit 37 sessions informatives en diferents municipis. 
A grans trets, comparant el darrer trimestre del 2017 i el del 2018, en la fracció envasos s’ha augmentat el 40 % a l’octubre i el novembre, i el 80% al desembre; i pel que fa a la fracció paper i cartró s’ha constatat gairebé un augment del 100% al desembre, mes en què també ha augmentat la fracció orgànica en un 70%.
L’augment del reciclatge es tradueix en la disminució del volum de fracció rebuig, fet que suposa un estalvi en el cost del tractament dels residus.
Durant el 2019 es continuarà fomentant el reciclatge, amb accions com sessions informatives en casals d’avis, o facilitant-lo en festes o actes organitzats pels ajuntaments, actuacions que se sumaran a les que ja es fan per tota la comarca com les sessions a les escoles i instituts, les visites a l’abocador, la difusió del Joc de les 3 R, etc.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El passat 28 de desembre de 2018, la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell, va lliurar una placa al Sr. Àngel Bosch Botines, de Vallfogona de Balaguer, amb motiu del seu 100è aniversari. Van acompanyar-lo en aquest acte la seva família i també l'alcadessa de Vallfogona de Balaguer, Maria Sarret.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La Diputació de Lleida, des del curs 2013-2014, davant la  impossibilitat del Departament d’Ensenyament de continuar garantint la gratuïtat del servei de menjador escolar als alumnes no obligatoris, va manifestar la voluntat i la disposició a col·laborar econòmicament per finançar-los. Els alumnes no obligatoris són aquells que tenen oferta educativa de nivell obligatori en el seu propi municipi de residència (viuen en pobles agregats o masies disseminades). La distància mínima entre el domicili de l’alumne i el centre educatiu o a la parada del servei escolar de transport ha de ser igual o superior a 3 Km.
Les famílies paguen 3,10 €, independentment del cost del servei de menjador. El finançament de la Diputació és de la resta del cost del servei de menjador, amb un màxim de 3,10 €.
El curs 2017- 2018 el cost que ha finançat de la Diputació al servei de menjador escolar no obligatori realitzat en els diferents centres on estan matriculats aquests alumnes ha estat de 16.863,11 €.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La Diputació de Lleida atorga al Consell Comarcal de la Noguera un ajut de 52.800 € per finançar el servei de transport escolar no obligatori del curs 2017-2018, el cost total del qual ha estat de 175.255,80 €. Amb aquest ajut la Diputació de LLeida contribueix al finançament del servei de transport escolar no obligatori per a aquell alumnat que, tot i residir al mateix municipi on hi ha el centre escolar, necessita utilitzar aquest servei a causa de la distància de la seva residència al centre escolar.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Les presidentes dels consells comarcals de la Noguera, Concep Cañadell i Salvia, i del Segrià, M. José Invernón i Mòdol, acompanyades pel director de l’Àrea dels Serveis Socials de la Noguera, Josep Lluís Bonet i Juárez, es van reunir el dilluns 10 de desembre amb el secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Sr. Francesc Iglesies.
Els dos consells comarcals van sol·licitar aquesta trobada per poder exposar la necessitat d’un major finançament de les àrees dels Serveis Socials amb la finalitat d’ampliar els serveis, millorar l’atenció a la ciutadania i reduir costos per als ajuntaments.
La iniciativa conjunta de les dos comarques respon a la voluntat de defensar els interessos dels ajuntaments i de la ciutadania, i garantir la prestació dels serveis amb igualtat de condicions i amb el mínim cost possible per als ajuntaments.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

 El 10 de desembre, amb la retirada de la bastida, s’han donat per finalitzades les obres de restauració de l'ermita de la Pertusa, a Corçà, al municipi d'Àger.

La intervenció, que va començar a mitjans de juliol del 2017, ha consistit a refer i impermeabilitzar completament la coberta reposant les lloses preexistents, amb supervisió arqueològica, a reparar els trams malmesos de les façanes i rejuntar tot l’exterior amb morter de calç, A l’interior, s'ha refet solament l'estucat de l'absis i realitzat cales en la nau per part del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. La peculiaritat de l’obra és que per executar-la ha estat necessària la intervenció d'escaladors per poder instal·lar la bastida sobre el penya-segat i transportar manualment tot el material d'obra. 

Les obres les ha realitzat l'Ajuntament d'Àger en dos fases, amb un import total d’uns 74.000 €, amb subvenció de  60.000 € de la Diputació de Lleida. El projecte i la direcció d’obres han estat a càrrec d’arquitectes dels Serveis Tècnics del Consell Comarcal de la Noguera.

 

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

A finals d'octubre es va iniciar als municipis de la Noguera el canvi dels contenidors de recollida de brossa ubicats amb el sistema d'illes. A data d’avui només resta pendent instal·lar-los a Balaguer, Castelló de Farfanya, Os de Balaguer i Ponts, i es preveu que ho estiguin abans que acabi l’any.

El canvi de sistema en la ubicació dels contenidors amb illes respon a la voluntat del Consell Comarcal de la Noguera d’augmentar el volum de residus reciclables recollits, canvi que ha complementat amb una campanya de sensibilització porta a porta i amb xerrades informatives a tots els municipis de la comarca.

Aquest impuls per fomentar la recollida selectiva ja comença a obtenir els primers resultats, i en el mes de novembre s’ha constatat respecte del novembre del 2017 un augment de la recollida d’envasos lleugers del 42% i de paper i cartró del 53%.

Des del Consell Comarcal es valoren molt positivament aquestes dades, especialment si es té en compte que la implantació de les illes de contenidors ha estat gradual i alguns municipis no han disposat del contenidors tot el mes.

 

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Lleida serà la seu de la pròxima edició de la 6th Internacional Conference on Artificial Light at Night (ALAN) 2020, considerada com l'esdeveniment científic més important al món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit. El Consell Comarcal de la Noguera, centre gestor del Parc Astronòmic Montsec (PAM), serà l’organitzador local del congrés i comptaran amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit (PLN). L'objectiu de la conferència, segons Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera és "posar en comú tot el coneixement científic en aquesta matèria, des de diferents disciplines i àmbits de coneixement".

ALAN 2020 es realitzarà del 16 al 18 de juny de 2020 a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida i reunirà a uns 200 experts internacionals en diverses temàtiques relacionades amb la contaminació lumínica com: legislació, tècniques i tecnologies de l'enllumenat públic, impacte social, conseqüències per a la salut de la contaminació lumínica, mesura i avaluació de la contaminació lumínica o afectació a la flora i fauna de la il·luminació de les ciutats, entre altres. "ALAN 2020 és un congrés multidisciplinari al qual assistiran investigadors i professionals que estan treballant sobre la llum a la nit, però no solament de l'exterior sinó també de l'enllumenat interior... de les nostres cases; un assumpte menys estudiat i de molta importància per a la qualitat de vida de les persones", agrega Cañadell.

Salvador J. Ribas, director científic del PAM i membre del Comité Científici Internacional del congrés, explica que durant els tres dies del congrés es realitzaran principalment sessions plenàries per a tots els assistents i workshops específics sobre assumptes més especialitzats. El contingut del congrés el determinarà el Comitè Científic Internacional, del qual forma part el director científic del PAM, i està compost per especialistes de gran reputació d'Alemanya, Canadà, Estats Units i Regne Unit. La conferència ALAN va néixer l'any 2013 a Berlín en el marc del projecte europeu Loss of the Night Network (LoNNe 2013-2016), en el qual també va participar el Parc Astronòmic Montsec. Posteriorment, el congrés es va celebrar en Leicester (2014) a Regne Unit, en Sherbrooke (2015), a Quebec (Canadà) i en Cluj (2016) a Romania. A partir d'aquest últim any, coincidint amb la finalització del projecte LoNNE, la conferència va passar a celebrar-se cada dos anys. L'última edició, en la qual es va triar la candidatura de Lleida per unanimitat, es va celebrar del 12 al 14 de novembre d'aquest any a Snowbird-Salt Lake City, Utah, EUA.

En aquest sentit, Salvador J. Ribas afegeix que a més de la qualitat del cel del Montsec i el reconeixement científic que té el Parc Astronòmic Montsec en determinats projectes internacionals, la Comissió també va valorar la destinació de Lleida i la capacitat d'organització i infraestructures del territori, com es va evidenciar amb l'èxit en l'organització el juny de 2017 del 3r Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica, amb la participació d'uns 80 experts internacionals de 20 països i organitzat pel PAM, la Universitat Comenius de Bratislava, l'Acadèmia de Ciències d'Eslovàquia i el Cegep de Sherbrooke de Quebec del Canadà.

Carlos Garcia, vicepresident del Consell Comarcal de la Noguera, conclou que la conferència internacional ALAN 2020 s'emmarca en les accions del tram final del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit, realitzat juntament amb les empreses públiques de Navarra Gestión Ambiental de Navarra (GAN) i Navarra de Infraestructuras de Cultura, Deporte y Ocio (NICDO), l'Observatori Astronòmic Pic du Midi i l'associació astronòmica a Ciel Ouvert de França. Pirineu La Nuit té com a objectiu millorar la qualitat dels ecosistemes fronterers de tots dos costats del Pirineu mitjançant una estratègia científica realitzada conjuntament entre tots els socis.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell, i el director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador Ribas, han lliurat a l’Associació L’Estel de Balaguer els diners que es van recollir amb el Berenar Solidari del Festival d’Astronomia del Montsec que va tenir lloc el passat mes d’octubre.  

Aquesta iniciativa de Berenar Solidari que es va fer el dia 13 d’octubre dins de les activitats del Festival, consistia a destinar l’import del berenar que adquirien els participants al Festival a benefici de l’Associació L’Estel. La bona acollida de la proposta es fa palesa en el total de més de 300 infants que van berenar.

El Festival d’Astronomia del Montsec, que aquest 2018 ha arribat a la 5a edició, té com a objectiu divulgar la ciència a tots els públics amb activitats científiques, culturals i de lleure a l’entorn de l’astronomia i alhora fomentar el Montsec com a destinació d’astroturisme. Durant els 3 dies del Festival, en les activitats de pagament hi van participar més de 1.200 persones, i durant el dissabte a la tarda que les activitats eren totes gratuïtes es van repartir 352 berenars solidaris.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera i Càritas Diocesana d’Urgell han firmat un acord de col·laboració per fixar el protocol de coordinació per a la derivació de persones ateses per l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, al Servei d’Acollida i Acompanyament a les Persones de Càritas Diocesana d’Urgell.

Aquest Servei de Càritas ofereix acollida, atenció i acompanyament a persones de la comarca que es troben en situació de pobresa o risc d’exclusió social i que hi siguin derivades per l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera a Càritas Diocesana d’Urgell, per tal de complementar la feina que realitzen els professionals d’aquesta Àrea.

Així, totes aquelles atencions realitzades des de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera en les quals el pla de treball de la família plantegi el suport complementari de Càritas Diocesana d’Urgell, es derivaran al Servei d’Acollida i Acompanyament a les Persones de Càritas Diocesana d’Urgell. Alhora, Càritas derivarà als Serveis Socials aquelles persones que demanin ser ateses al Servei d’Acollida.

Amb aquesta col·laboració es busca agilitar l’atenció a la persona, evitar duplicitats i facilitar l’accés del ciutadà a la xarxa de serveis socials públics

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Com cada any, la Fira de la Sal de les Avellanes ha comptat amb la participació de la Taula d’Entitats de les Avellanes, que enguany ha consistit en la instal·lació de 4 estands corresponents a cadacun dels pobles que la integren per fer difusió del poble i de les activitats que organitzen. A més, també es va poder gaudir del Photocall de la Taula d’Entitats de la Noguera.

La Taula d’Entitats de les Avellanes és una iniciativa de l'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a través del Pla de Desenvolupament Comunitari, juntament amb l'Ajuntament de les Avellanes i Santa Linya i les entitats dels 4 pobles del muncipi: Tartareu, Santa Linya, Vilanova de la Sal i les Avellanes.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera ha contractat 7 joves en pràctiques per treballar als Serveis Tècnics, als Serveis Socials, al Servei de Promoció Econòmica i a l’Arxiu Comarcal, durant 6 mesos a jornada completa. Aquesta contractació forma part del programa Garantia Juvenil, i està subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), i cofinançada pel Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa sobre l’Ocupació Juvenil, regulada per l’Ordre TSF/115/2018 i segons Resolució TSF/1779/2018.

Les persones participants en aquest programa reuneixen els següents requisits: són menors de 30 anys, beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, estan inscrites com a demandants d'ocupació no ocupades al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (DONO) i estan en possessió d'un títol universitari o de formació professional de grau mitjà o superior o altre títol oficialment reconegut com a equivalent, o un certificat de professionalitat.

Els elevats percentatges de joves que han finalitzat els seus estudis o disposen d'experiència laboral suficient per accedir al mercat de treball i que estan en situació d’atur, constitueixen una preocupació social. Per aquest motiu la lluita contra l’atur juvenil és una prioritat per al Govern de la Generalitat i el Fons Social Europeu que financen el programa. Aquests 6 mesos de pràctiques en empreses els aporten noves aptituds i competències, en milloren l’ocupabilitat i n’afavoreixen la incorporació al mercat laboral d’una forma estable i duradora en el temps.


DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Amb motiu del seu 60è aniversari, la Cooperativa d’Artesa de Segre i el Consell Comarcal de la Noguera col·laboren en una acció de promoció consistent en l’elaboració i l’edició especial del vi Montsec Vintage, mitjançant el Celler Montsec i el Parc Astronòmic Montsec (PAM).

Aquesta idea ha sorgit del Celler Montsec com a conseqüència que moltes de les més de 100 cases rurals de la Noguera i el Pallars Jussà obsequien els seus clients amb una botella de vi.

L’acció i l’etiqueta del vi s’han pensat i inspirat en el cel Starlight del Montsec i s’elaborarà una primera edició numerada de 6.000 ampolles d’aquesta modalitat de vi, el nom del qual es donarà a conèixer en el moment de la presentació i llançament de la promoció que es farà el mes de març de 2019, a les instal·lacions del Centre d’Observació de l’Univers.

El que sí que es pot avançar és que cada botella d’aquesta edició especial portarà l’obsequi d’unes entrades 2X1 al Centre d’Observació de l’Univers (COU), amb la singularitat que el suport de la invitació serà el tap de l’ampolla. Pel que fa als preus, se’n fixaran d’específics per a les cases rurals, per a distribució, per a botigues i per a restaurants.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Avui dimecres 24 d’octubre ha començat el primer dels tallers de salut bucodental que des de fa 5 anys organitza el Consell Comarcal de la Noguera per a les escoles de la comarca. Aquest curs 2018-2019 la primera escola ha estat la Joan Ros Porta de Menàrguens.
Els tallers, impartits pels professionals de l’Institut Dental la Noguera, tenen l’objectiu de dotar els infants i joves de les eines necessàries per tenir unes bones pràctiques d’higiene bucodental per tal de prevenir possibles problemes com la càries.
Des del Consell Comarcal valoren molt positivament la continuació d’aquests tallers en benefici de la salut dels nens i nenes de la Noguera. En aquest sentit, Sònia Valero, vicepresidenta del Consell, ha destacat la necessitat "d'incidir en la prevenció en salut des de les edats més joves".
Els tallers s’adapten a les edats dels infants amb activitats didàctiques adequades per a cada etapa de creixement. En aquest sentit, els nens i les nenes aprenen bons hàbits de salut i alimentació i la tècnica de raspallat.
Al finalitzar la formació, els alumnes reben un diploma acreditatiu i un estoig amb els estris necessaris per raspallar correctament les dents.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Ahir a la tarda la tècnica del  Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal de la Noguera va impartir el taller “Cuidem-nos per sentir-nos bé”, que va permetre a les dones de l’Associació El Roser que hi van participar reflexionar i treballar, a través de la visualització de diferents curtmetratges, les emocions i les actituds que moltes dones experimenten, ja sigui perquè són elles les que assumeixen les tasques de la llar, la cura de les persones o altres situacions d’estrès o d’angoixa.

Aquesta activitat forma part del Catàleg de tallers i xerrades que el SIAD ofereix a les associacions de dones i als centres d’ensenyament de la comarca de la Noguera. Són activitats que es realitzen a demanda i que s’estan portant a terme des de fa més de 10 anys.

Per als mesos de novembre i desembre està previst que el SIAD realitzi en diferents centres d’ensenyament de la comarca de la Noguera tallers de sensibilització en matèria d’igualtat de gènere i de prevenció en la violència de gènere.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera en col·laboració amb els ajuntaments de la comarca ha iniciat un segon cicle de xerrades informatives, aquest cop sobre el nou model de recollida de residus amb illes a la Noguera.
Ahir dimarts 9 d’octubre es va fer la xerrada al municipi de Térmens, amb una molt bona acollida de la ciutadania.
En aquestes sessions s'exposa als veïns i veïnes els costos que es repercuteixen al municipi i d’on provenen aquests costos. També que cada municipi amb el nou model de recollida amb illes pagarà pel nombre de contenidors, buidades i Tn de rebuig del municipi, amb l’objectiu de reciclar més d’un 50% a què obliga Europa. També es va exposar el perquè la Generalitat des de 2012 va implantar el pagament del cànon d’abocador i l’augment d’aquest cànon en un futur pròxim. Al final de la sessió es va resumir que l’objectiu més important d’aquest canvi de model és reduir entre tots i totes els quilos de deixalles que tirem al contenidor de rebuig.
Cal recordar que en un futur, si no es millora el reciclatge, el cost del tractament del rebuig d’una família de 4 persones a la Noguera al 2018 té un cost mitjà de 84€/any i al 2020 tindrà un cost de més de 100€/any, als quals falta  afegir el cost de la recollida.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

 

El dilluns dia 8 d’octubre, en el marc de les celebracions del Dia Mundial de la Salut Mental, es va constituir la Taula per la Salut Mental de la Noguera, a les 19.00 hores, a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera, amb la signatura del document d’adhesió de tots els membres.

Des de fa uns mesos un grup motor format per Hospital Hèstia Balaguer, el Servei de Rehabilitació Comunitària de Balaguer GSS, la Coordinadora de Salut Mental Terres de Lleida, l'Associació de Salut Mental de la Noguera (Club Social El Porxo), la Federació de Salut Mental, el Centre de Salut Mental Adults de Balaguer GSS, Gestió de Serveis Sanitaris i els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, han treballat per establir les bases per crear la Taula per la Salut Mental a la Noguera.

Aquesta Taula té els objectius de detectar les necessitats del territori en relació amb la salut mental, de sensibilitzar sobre les malalties mentals i lluitar contra l’estigmatització, promoure la salut mental, redactar protocols d’actuació, establir grups de treball per implementar nous programes i serveis, i augmentar la incidència en les polítiques de salut, entre altres.

La Taula estarà gestionada per aquest grup motor, i hi col·laboraran un grup d’agents participants, format per Càritas Urgell, Creu Roja La Noguera, Mossos d’Esquadra, l’Ajuntament de Balaguer (Policia Local i Regidoria de Salut) i el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

També compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Departament d’Ensenyament, el Departament de Justícia, el Departament d’Interior, el Departament de Salut, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Balaguer i el Consell Comarcal de la Noguera.

El programa de l’acte va consistir en la benvinguda a càrrec del director de Serveis Socials, l’alcalde de Balaguer i de la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera. A continuació les tècniques de l’Associació de Salut Mental van exposar el funcionament de la taula, després es va llegir un manifest redactat per part dels diferents serveis, es va signar el document d’adhesió i es va concloure amb una actuació musical de l’Escola municipal de música de l’Ajuntament de Balaguer.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La Sentiu de Sió serà la població on l’any vinent es celebrarà la catorzena edició de la Comarkalada, la Trobada Jove de la Noguera, que cada any acull un municipi diferent de la comarca. El nom de la propera seu de la Comarkalada es va donar a conèixer dissabte passat al vespre durant el tradicional acte de relleu de la trobada que aquest any es va celebrar a Albesa.

La Comarkalada 2018, organitzada a tres bandes per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, l’Ajuntament d’Albesa i l’associació de joves “la Veu del Jovent” d’Albesa, va comptar amb la participació de les associacions de joves d’onze municipis de la comarca: les Avellanes, Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Cubells, Menàrguens, Penelles, Ponts, la Sentiu de Sió, Térmens i Torrelameu.

La jornada va arrencar al migdia amb la inauguració de la Fira Jove de la Comarkalada, amb la presència de la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell, la vicepresidenta del Consell Comarcal, Sònia Valero, l’alcalde d’Albesa, Antoni Balasch, el diputat provincial, Eloi Bergós, el director de l’Agència Catalana de Joventut, Francesc Poch i la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Esperança Casas.

El programa d’actes de la Comarkalada es va allargar durant tot el dia i un dels actes més destacats va ser el dinar popular, amb la presència de 350 comensals i amb una sorpresa afegida, un missatge de vídeo gravat especialment per a l’ocasió de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La Fira Jove partia del lema “El meu poble a través d’una càmera”, per implicar els nois i noies en la promoció turística del seu municipi, i va comptar amb una dotzena d’estands dissenyats per les associacions de joves participants, amb el repte de recrear una oficina de turisme del poble. El tradicional concurs d’estands aquest any s’ha complementat amb un concurs de vídeos, amb el mateix eix temàtic que el dels estands. El nou concurs va ser tot un èxit, amb la presentació d’11 documents audiovisuals que es van emetre el mateix dia de la Comarkalada. La combinació de les 3 millors filmacions i els 3 millors estands de la Fira Jove van conformar la graella de premiats, escollits per un jurat. El primer premi, consistent en un xec en metàl·lic de 300 euros, se’l va endur l’associació de joves Konjovent de Térmens. El segon premi, de 200 euros, va ser per a l’Associació de Joves de les Avellanes i el tercer, de 100 euros, el va rebre l’Associació de Joves de Penelles.

El plat fort musical de la Comarkalada va ser el concert de nit amb el grup Itaca Band com a cap de cartell. La plaça dels Sarraïns es va omplir de gom a gom per seguir les evolucions de la banda de mestissatge de Montcada i Reixac. El cartell es va completar amb les actuacions d’Oriol Foll, A Kontra Korrent i DJ Jordi Laro. El concert de nit va ser l’única activitat de pagament a la Comarkalada. La resta van ser gratuïtes i obertes al públic.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Els carrers de la població d’Albesa s’han convertit aquest dissabte en la seu del jovent de la Noguera amb la tretzena edició de la Comarkalada, la Trobada Jove de la Noguera, que cada any acull un municipi diferent de la comarca. El certamen, organitzat a tres bandes per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, l’Ajuntament i l’associació de joves del municipi (en aquesta ocasió “la Veu del Jovent” d’Albesa), ha comptat amb la participació de les associacions de joves d’una dotzena de municipis de la comarca.

La jornada ha arrencat al migdia amb la inauguració de la Comarkalada, amb la presència de la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell, la vicepresidenta del Consell Comarcal, Sònia Valero, l’alcalde d’Albesa, Antoni Balasch, el diputat provincial, Eloi Bergós, el director de l’Agència Catalana de Joventut, Francesc Poch i la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Esperança Casas.

Les autoritats han estat les encarregades d’obrir les portes de la Fira Jove, on els joves s’encarreguen de fer d’ambaixadors del seu poble a través del muntatge d’un estand, aquest any sota la temàtica “Oficina de Turisme del meu poble”. La voluntat passa per implicar els nois i noies en la promoció turística de la seva població i a la vegada potenciar l’equilibri territorial, la cohesió social i la relació entre tots els joves de la comarca. La iniciativa s’ha consolidat també com un concurs d’estands, que aquest any, i com a novetat, s’ha complementat amb un concurs de vídeos, amb la intenció que els joves donin a conèixer el seu municipi a través de la seva mirada i en un format audiovisual. El concurs de vídeos, sota el lema “El meu poble a través d’una càmera”, ha estat tot un èxit, amb la participació final d’11 associacions de joves, cadascuna de les quals amb un document audiovisual presentat. Els vídeos s’han emès el mateix dia de la Comarkalada i la combinació de les 3 millors filmacions i els 3 millors estands de la Fira Jove han conformat la graella de premiats, escollits per un jurat. El primer premi, consistent en un xec en metàl·lic de 300 euros, se l’ha endut l’associació de joves Konjovent de Térmens. El segon premi, de 200 euros, ha estat per a l’Associació de Joves de Les Avellanes i el tercer, de 100 euros, l’ha rebut l’associació de Joves de Penelles.

El programa d’actes de la Comarkalada s’ha allargat durant tot el dia i, a banda de la Fira Jove, els assistents han pogut gaudir d’un vermut musical, espectacles de carrer, la gimcana jove “Noguerenc de Ferro”, un campionat de botifarra, un concurs d’Instagram o espectacles de foc. Un altre dels actes destacats ha estat el dinar popular, amb la presència de 350 comensals. La intenció és que la Comarkalada esdevingui una festa oberta i adreçada a tot el municipi, amb la participació de tots els veïns i veïnes i no només dels joves. Tot i això, un dels principals objectius de la Trobada Jove és fomentar la implicació del jovent del poble amfitrió en l’organització de les activitats de la festa.

Un dels actes més esperats ha estat el relleu de la Comarkalada, on s’ha donat a conèixer que La Sentiu de Sió serà la població que acollirà la propera edició de la Trobada Jove.

El plat fort musical de la Comarkalada és el concert de nit, amb el grup Itaca Band com a cap de cartell. La plaça dels Sarraïns s’ha omplert de gom a gom per seguir les evolucions de la banda de mestissatge de Montcada i Reixac. El cartell es preveu completar amb les actuacions d’Oriol Foll, A Kontra Korrent i DJ Jordi Laro. El concert de nit és l’única activitat de pagament a la Comarkalada. La resta són gratuïtes i obertes al públic.

 

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Els alcaldes de la Noguera han demanat explicacions a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) pel retard en la implantació del nou servei de recollida d’escombraries a tota la comarca. Els alcaldes s’han reunit aquest dijous a la seu del Consell Comarcal de la Noguera amb representants de l’adjudicatària per parlar del desplegament dels nous contenidors en superfície. FCC, que ja donava el servei anteriorment, va resultar adjudicatària del nou contracte ara fa gairebé un any amb el compromís que el nou sistema d’illes per a la brossa estaria implantat a tota la comarca a finals d’aquest passat mes de setembre. Una comissió formada per una representació dels alcaldes de la Noguera en fa el seguiment i, davant el fet que el desplegament només s’ha dut a terme als municipis més petits i la resta encara no disposa del material, ha demanat a l’empresa que detalli a tots els alcaldes quin és l’estat del procés d’implantació.

La concessionària ha justificat el retard de l’arribada del material per la signatura del contracte del servei, que es va demorar a causa d’una reclamació judicial que no va prosperar i també pels retards dels seus proveïdors, que no son responsabilitat de FCC. Per aquest motiu, des de FCC han proposat ampliar el termini d’implantació fins al mes de desembre. Per la seva banda, el Consell Comarcal de la Noguera ha demanat que s’acreditin les causes que alꞏlega l’empresa a fi de determinar si es pot accedir a l’ampliació de termini o és necessari iniciar un procés sancionador per incompliment dels termes del contracte.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El dia 3 d’octubre de 2018, a les 17.30 h, es va inaugurar el curs 2018-2019 de les Aules d'Extensió Universitària de la Noguera a Balaguer, a la sala d'actes del Consell Comarcal de la Noguera.

La primera sessió ha estat a càrrec de Josep Vallverdú, amb la xerrada “El temps i nosaltres”. El programa d’aquest any incorpora matèries com història, història de l'art, llengua catalana, literatura catalana, mitologia clàssica, música, cinema, antropologia, cultures antigues, natura, salut, entre altres.

Les classes s'impartiran, com és habitual, cada dimecres a les 17.30 h a la sala d'actes del Consell Comarcal de la Noguera, i finalitzaran el dia 12 de juny de 2019. La formació es complementa amb sortides culturals programades per als dies 20 de març i 5 de juny de 2019.

Enguany s'arriba a la setzena edició d'aquest curs d'extensió universitària, que des dels inicis ha mantingut l'objectiu d'oferir a tothom qui hi vulgui participar la possibilitat de rebre una formació permanent, continuada i de qualitat que permeti adquirir nous coneixements, ampliar el nivell cultural i participar activament en la vida ciutadana de la nostra comarca.

L'import de la inscripció és de 30 euros, i per fer-la efectiva cal lliurar al Consell Comarcal de la Noguera el rebut de l'ingrés al compte indicat al díptic. El pagament dóna dret a l'assistència, els materials, el certificat de participació.

Més informació a: Consell Comarcal de la Noguera (tel. 973 448 933).

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

 El passat dimarts 2 d’octubre va començar el curs 2018-2019 de l’Aula d’Extensió Universitària de la Noguera de Térmens, amb 60 persones inscrites.

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera i alcaldessa del municipi de Térmens, Concepció Cañadell i Salvia, va agrair la participació de les persones assistents en aquesta segona edició de les aules en aquest municipi.

En els propers dies està prevista la inauguració del curs de les Aules d’Extensió Universitària de Balaguer, Bellcaire d’Urgell i Menàrguens, i aquest any a més a Ponts on es faran per primera vegada.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L'Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera a través del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) va col·laborar un any més a la 18a Fira d'Entitats de Balaguer que organitza l'Associació Dones d'Almatà.
D’una banda, la Taula d'Entitats de Balaguer del PDC del Consell Comarcal de la Noguera cada any organitza activitats com Tastets Interculturals, jocs tradicionals, jocs de cooperació i interculturalitat, etc., i actualment dinamitza un Photocall de les entitats i un Espai PDC (per descansar) amb una exposició de plantes aromàtiques i medicinals que aporten les entitats Dolça Revolució i Slow Food de Balaguer.
També els Serveis Socials del Consell Comarcal hi van instal·lr una parada per donar a conèixer els seus serveis que treballen de l'àmbit de l'associacionisme a nivell comunitari, com el SAID (Servei d'Atenció a l'Immigrant i la Diversitat) i el Punt de Voluntariat.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La població d’Albesa serà l’escenari, el proper dissabte 6 d’octubre, de la tretzena edició de la Comarkalada, la Trobada Jove de la Noguera, que cada any acull un municipi diferent de la comarca. El certamen, organitzat a tres bandes per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, l’Ajuntament i l’associació de joves del municipi (en aquesta ocasió “la Veu del Jovent” d’Albesa), comptarà enguany amb la participació de les associacions de joves d’una quinzena de municipis de la comarca.

En les anteriors edicions, els pobles amfitrions d’aquesta iniciativa, plenament consolidada en el calendari festiu dels joves de la Noguera i comarques veïnes, havien estat Térmens, Bellcaire d’Urgell, Artesa de Segre, Ivars de Noguera, Penelles, les Avellanes, Ponts, Camarasa, Bellmunt, Cubells, Menàrguens i, l’any passat, Vallfogona de Balaguer.

A falta de poc més d’una setmana per a la celebració de la Comarkalada, Albesa ha acollit aquest dimecres l’acte de presentació del cartell de la festa jove d’aquest any. L’acte ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Sònia Valero, l’alcalde d’Albesa, Antoni Balasch, el coordinador de l’Oficina Jove de la Noguera, Marc Terés, la tècnica de Joventut de l’Oficina Jove de la Noguera, Alba Codina, el regidor de Joventut de l’ajuntament d’Albesa, Andreu Palau, la regidora d’Ensenyament i Salut, Ester Melet i el president de l’associació La Veu del Jovent d’Albesa, Josep Parial.

Un dels principals objectius de la Comarkalada és fomentar la implicació del jovent del poble amfitrió en l’organització de les activitats de la festa, però també potenciar l’equilibri territorial, la cohesió social i la relació entre tots els i les joves de la comarca de la Noguera. En aquest sentit, els estands de la Fira Jove d’enguany s’han de dissenyar amb la temàtica “Oficina de Turisme del meu poble”, per implicar els nois i noies en la promoció turística del seu poble, i per complementar el concurs dels estands se n’ha convocat un de vídeos sota el lema “El meu poble a través d’una càmera”, dirigit a les associacions participants, amb l’objectiu que presentin els atractius i, si s’escau, les problemàtiques del seu municipi, en un format audiovisual i a través de la seva mirada, fomentant la promoció turística del seu poble aprofitant les eines de les noves tecnologies, com ara telèfons mòbils o tauletes. Els vídeos s’emetran el mateix dia de la Comarkalada i els tres millors optaran a un premi, que es complementarà amb el tradicional concurs d’estands de la Fira Jove. El primer premi per al vídeo i l’estand guanyador consistirà en un xec en metàl·lic de 300 euros per a l’associació de joves del poble, el segon premi serà de 200 euros i el tercer, de 100 euros.

El plat fort musical de la 13a edició de la Comarkalada serà el concert del grup Itaca Band. La banda de mestissatge de Montcada i Reixac farà un repàs dels quatre discs que ha tret fins ara al mercat, en el marc de la seva gira “Com si no hi hagués demà”, després de més de 10 anys de trajectòria musical. El cartell es completarà amb les actuacions d’Oriol Foll, A Kontra Korrent i DJ Jordi Laro. Les entrades per al concert ja es poden comprar de forma anticipada a l’Oficina Jove de la Noguera (anticipada, 5 euros i 7 euros a taquilla).

El concert de nit serà l’única activitat de pagament a la Comarkalada; tota la resta seran gratuïtes i obertes al públic. El programa d’actes també comptarà amb un vermut musical, espectacles de carrer, una gimcana jove, concursos o espectacles de foc, entre d’altres. La intenció és que la Comarkalada esdevingui una festa oberta i adreçada a tot el municipi, amb la participació de tots els veïns i veïnes i no només dels joves.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Convocatoria de concurs públic per a proveir, amb caràcter interí, una plaça de secretaria intervenció del Servei d'Assistència Tècnica (SAT) del Consell Comarcal de la Noguera i per a la constitució d’una borsa de treball

Bases reguladores

Sol·licitud de participació

Finalització del termini de presentació de sol·licituds de participació: dilluns 15 d'octubre de 2018 a les 14.00 h.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

 El Consell Comarcal de la Noguera ha executat l'actuació denominada "Pla d'Acció Certificació Starlight Montsec2 - Projecte d'ampliació del Centre d'Observació de l'Univers (COU) del PAM - Dotació expositiva"  amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. El Departament d’Empresa i Coneixement va resoldre, el 18 de novembre de 2016, atorgar al Consell Comarcal de la Noguera una subvenció en l’àmbit dels plans de foment territorial del truisme 2016, i l’import final d’aquesta subvenció és de 212.778,50€.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera i la Fundació Bancària “la Caixa” han signat un any més el conveni de col·laboració per afavorir el desenvolupament de les diverses activitats de caràcter social que el Consell Comarcal porta a terme a la Noguera a través de l’àrea dels Serveis Socials.
D’acord amb el conveni, la Fundació Bancària “la Caixa” aportarà 16.000 euros als programes següents:
-    Projecte Àgape, aliments solidaris de la Noguera, per al manteniment del local i la compra d’aliments l’any 2018.
-    Programa d’atenció a dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles.
-    Trobada de la Gent Gran de la Noguera, per desenvolupar tallers i/o activitats adreçades a aquest col·lectiu.

Amb la signatura d’aquest conveni es contribueix al progrés de les persones, amb especial incidència en els col·lectius més vulnerables mitjançant actuacions eficients i innovadores, avaluables en quant als seus resultats.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Avui s’ha presentat a la Diputació de Lleida el programa del V Festival d'Astronomia del Montsec, que se celebrarà del divendres 12 d’octubre fins al diumenge 14 d'octubre al Centre d'Observació de l'Univers (COU), del Parc Astronòmic del Montsec (PAM). El Festival té com a objectiu principal divulgar la ciència en la societat, mitjançant l'organització d'activitats científiques, culturals i d’oci, pensades per a tota la família, que aconsegueixin despertar l'interès per l'Astronomia i un millor coneixement de la zona del Montsec, com a destinació d’Astroturisme. En aquesta edició el Festival té una previsió d'assistència d'uns 2.600 visitants, la mateixa que l’any passat (2.000 al 2015 i 2.200 al 2016). El Festival d’Astronomia del Montsec és l'única activitat que es realitza a l’Estat espanyol amb aquestes característiques, on s'integra el coneixement del saber científic amb la cultura popular i les activitats culturals i lúdiques per a tots els públics.
S'han programat 16 activitats per a tota la família, tant diürnes com nocturnes, amb visites al COU, on destaca el nou espectacle nocturn “Mil cent i un estels” Mil cent i un estels és un espectacle de cançons i divulgació astronòmica des de l’òptica de la cultura i el saber populard’arreu dels Països Catalans. Fusionen astronomia popular amb cançons tradicionals catalanes. Mil cent i un estels recull endevinalles, refranys i dites de l’imaginari popular i molta informació de com interpretaven el cel nocturn pagesos, pastors, mariners i gent d’arreu del territori. Tota aquesta informació s’ha relligat amb cançons de treball que cantaven aquests pagesos i pageses, cançons marineres o amb referència a pastors, així com cançons que parlen de la Lluna, Venus i d’altres astres del firmament.

El Festival continua amb les activitats de divulgació científica per a tota la família com visites al COU "Viatgers Galàctics" (diürna), el "Cel de la Tardor" (nocturna) o el taller d'experiments científics a càrrec del presentador del programa divulgatiu de ciència de TV3, Dinàmiks, Dani Jiménez; conjuntament amb activitats culturals i musicals com el concert de Jordi Montañez, dintre del cicle Música sota les estrelles que tindrà lloc la nit del 13 d’octubre. En aquesta ocasió, el cantautor farà una preestrena del seu nou disc, el quart a la seva carreta musical.
Com en les darreres edicions del Festival, el PAM ha creat i comercialitzat un paquet turístic específic per a l'assistència al mateix, amb estades d'una o dues nits, a més d'allotjament i manutenció, també inclou altres activitats a la zona del Montsec. Aquest paquet és un dels més de 10 paquets diferents on el Centre d’Observació de l’Univers és la principal atracció.
>> Un impacte directe dels paquets turístics oficial superior als 600.000 €
Els paquets oficials turístics directes individuals consten de dos dies i una nit d'estada en un establiment del territori i entrada per a visitar les instal·lacions i activitats del Parc Astronòmic Montsec (PAM). El preu mitjà per persona és de 120 €. Els paquets turístics han passat de 442 al 2014 als aproximadament 1.000 que es preveu en finalitzar aquest any. El 2015 es van comercialitzar 530 paquets turístics; 610 al 2016 i 890 al 2017.
El 70 per cent dels paquets contractats corresponen a visitants de la ciutat de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, el 10 per cent de Girona, 10 per cent de Tarragona i el 10 per cent restant d'Espanya. El 45 per cent d'aquests paquets són parelles i el 35 per cent famílies amb fills. D'aquesta manera l'impacte directe dels paquets en els últims cinc anys (a data de 31 de desembre) és d'uns 416.640 €. A més, a aquesta xifra ha de sumar-se la despesa mitjana individual per visitant que està estipulat en 53 € (184.016 € en els últims cinc anys), per la qual cosa l'impacte total dels paquets turístics al Montsec, l'activitat principal del qual és el PAM, és d'uns 600.000 €.
D'altra banda, els paquets induïts, és a dir, els paquets que persones organitzen individualment replicant l'oferta oficial, és d'aproximadament 8 i 12 per cada paquet turístic oficial, per la qual cosa als 1.000 paquets que es preveuen en aquest any, se li pot sumar uns altres 8.000 visitants més que han confeccionat la seva visita al Montsec de manera oficial.
-.-.-
www.parcastronomic.cat

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

A partir del dilluns 17 de setembre ja es poden sol·licitar les subvencions Leader per crear, ampliar i millorar les empreses situades a qualsevol municipi de la Noguera i a Alfarràs, Almenar, Alguaire, Corbins, la Portella i Vilanova de la Barca. El termini màxim de presentació de sol·licituds s’acaba el dia 17 d’octubre.

Aquests ajuts, que gestiona el Consorci GAL Noguera Segrià Nord, estan orientats a empreses, emprenedors i emprenedores que vulguin invertir empresarialment en negocis de serveis, turístics, de transformació agroalimentària, comerços, serveis a la població i indústries. Les inversions elegibles han de ser com a mínim de 12.000 euros sense IVA i l'import de l'ajut pot ser entre un 20% i un 40% de les despeses elegibles. Dins de les inversions subvencionables s'inclou l'obra civil i les instal·lacions, equipaments, maquinària i mobiliari i honoraris tècnics de projectes d'execució d'obra.

El GAL Noguera Segrià Nord disposa d'un servei d'atenció personalitzada per a totes les persones que vulguin emprendre o ampliar la seva empresa. Per a qualsevol consulta es poden adreçar a les oficines del Consorci GAL Noguera Segrià Nord, situades al Consell Comarcal de la Noguera, o bé trucar al 973 448 933.

A més a més, el 27 de setembre a la 13.00h es durà a terme una jornada informativa al Consell Comarcal de la Noguera, a la qual cal inscriure’s prèviament. Aquesta sessió se suma a les altres tres que ja s’ha fet a Balaguer, Os de Balaguer i Térmens.

Els ajuts del programa Leader estan cofinançats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural. Aquest programa té com a objectiu fomentar la diversificació econòmica i el desenvolupament en els territoris rurals, amb la creació, ampliació i millora de les activitats econòmiques, per mantenir les característiques del món rural i a la vegada millorar la seva qualitat de vida.

Inscripció a la jornada: https://goo.gl/forms/ewrKoZpPguGJxJVX2

Per a més informació: www.noguerasegrianord.cat

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La sisena edició del programa “Arrenca” per a la cerca d’oportunitats laborals, dirigit a joves i a empresaris del món rural, obrirà portes el proper 18 de setembre i fins el 25 d’octubre amb una quinzena de ponències i visites a empreses de la Noguera. Aquesta iniciativa per a la gestió empresarial, organitzada per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, el Grup d'Acció Local (GAL) Noguera Segrià-Nord i amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, va dirigida a estudiants de batxillerat i cicles formatius, així com també a empresaris rurals, amb l’objectiu que els joves identifiquin i analitzin les possibilitats que ofereixen les empreses de la comarca, moltes d’elles pioneres en el seu sector, i així poder orientar el seu futur amb garanties i minimitzar la tendència a la despoblació que pateixen les zones rurals.

La primera part de l’Arrenca oferirà un total de 7 ponències dirigides a joves i empresaris orientades a la millora de la gestió empresarial, en àmbits com ara les habilitats comunicatives, el lideratge, l’ús de les noves tecnologies de la informació o el desenvolupament d’una marca personal diferenciadora. La previsió és que les xerrades acullin enguany més de 200 alumnes de sis centres escolars de secundària, cinc dels quals de la comarca de la Noguera, (Ciutat de Balaguer, Almatà de Balaguer, Vedruna de Balaguer, Els Planells d’Artesa de Segre i Ermengol IV de Bellcaire d’Urgell) i també l’institut d’Almenar. També han confirmat la seva participació en el programa Arrenca 18 empreses del territori Noguera Segrià Nord.

El programa forma part del projecte de cooperació Odisseu per al retorn dels joves al món rural, finançat pel Fons Europeu d’Ajudes al Desenvolupament Rural (FEADER) de la Unió Europea i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Diverses jornades s'emmarquen dins el PATT (Pla anual de transferència tecnològica), per tal de millorar la gestió empresarial de les empreses dels territoris rurals.

Us hi podeu inscriure gratuïtament al tel. 973 448 933 (Consorci GAL Noguera Segrià Nord) o al correu electrònic rsabate@noguerasegrianord.cat

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera va presentar el passat 12 de setembre les Aules de Formació de la Noguera a Vallfogona de Balaguer, municipi on es faran per primera vegada. Amb la de Vallfogona ja són cinc les Aules de Formació a la Noguera que s‘impartiran aquest curs 2018-2019, ja que el curs 2016-2017 es va iniciar a Menàrguens, el curs passat a Bellcaire d’Urgell i Térmens i aquest curs a Ponts i Vallfogona de Balaguer. La voluntat del Consell Comarcal de la Noguera és poder atansar les Aules de Formació a tots els municipis de la comarca que estiguin interessats en aquest projecte.

Les Aules de Formació de la Noguera consisteixen en un cicle de conferències obertes a tothom, impartides per professors/es i també especialistes en diferents matèries, que es combinen amb diverses sortides d’interès cultural i lúdic.

A Vallfogona de Balaguer començaran el dia 4 d’octubre de 2018, a les 17.30 h, a la sala d’actes de l’Ajuntament, i s’ha preparat un programa amb una conferència al mes d’octubre a juny, on es parlarà de tècniques de relaxació, l’univers, oficis antics, mitologia grega, bolets i tòfones, i sobre què cal saber sobre el dolor. Una altra de les sessions estarà dedicada a conèixer l’Arxiu Comarcal de la Noguera i quins fons de Vallfogona de Balaguer conserva. Per participar-hi cal inscriure-s’hi i pagar la quota de 10 € a la Junta de l’Associació Esplai de la Gent Gran “La Vall” de Vallfogona de Balaguer. La quota no inclou les sortides.

 

 

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La primera edició de l’Encomarca’t va finalitzar el passat cap de setmana a l’Alt Empordà amb una trobada d’una trentena de joves d’entre 14 i 18 anys de la Noguera i aquesta comarca gironina. En aquesta ocasió van ser els joves empordanesos els encarregats de fer de guies de la seva comarca als de la Noguera. Les segones jornades d’aquest nou projecte, organitzat per les àrees de Joventut dels consells comarcals respectius i amb el suport de la Direcció General de Joventut i les coordinacions territorials de Joventut a Lleida i Girona, posen així el punt final al seu primer any de funcionament, després d’arrencar el passat 30 de juny i 1 de juliol amb una primera trobada a la Noguera.

El retrobament dels joves de l’Encomarca’t es va dur a terme dissabte passat a Figueres, amb una visita a la fortalesa de Sant Ferran. Les activitats van continuar després amb un recorregut pels Aiguamolls de l’Empordà i, ja de cara a la nit, al festival Acústica de Figueres. L’endemà diumenge els participants es van desplaçar a la platja de Sant Martí d’Empúries i van acabar la jornada i també la primera edició de l’Encomarca’t amb una visita a les ruïnes d’Empúries.

El projecte vol servir d’intercanvi d’experiències i coneixements entre els joves i els tècnics de Joventut de les dues comarques per compartir les problemàtiques juvenils. Un dels reptes és crear una plataforma d’intercanvi i cooperació entre les entitats juvenils i els joves per trobar solucions a necessitats comunes, així com potenciar l’intercanvi cultural, personal i lúdic entre els joves. En aquest punt, les diferents parts implicades en la primera edició de l’Encomarca’t n’han fet una valoració molt positiva i la intenció passa per donar continuïtat a la iniciativa de cara als propers anys, creant sinergies en els àmbits juvenil, tècnic i polític.

 

Sessió de swing a Camarasa
Sessió de swing a Camarasa

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Aquest estiu durant el mes d'agost l'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a través del Pla d'Inclusió Social (PLIS) i del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC), ha participat en tres activitats en diferents municipis de la comarca de la Noguera.

La primera es va fer a la Fira de Nit de Camarasa el dissabte 14 d'agost on a través del PDC es va col·laborar amb l'Ajuntament del municipi en una Swing Jam a càrrec de l'Associació Swing Noguera, en la qual van participar moltes persones que van poder aprendre a ballar swing.

La segona activitat, inclosa dins del PLIS, va ser al 9è Festival del Conte de Tiurana, organitzat per l'ajuntament del municipi, amb l'activitat Contes del Món, una sessió de contacontes que durant el mes d’abril el Servei d'Atenció a l'Immigrant dels Serveis Socials porta a totes les escoles de la comarca.

Pel que fa a la tercera,  el dia 22 d'agost va començar l'activitat BUSCA, una iniciativa de la Taula d'Entitats de les Avellanes en la qual participen el PDC, l'Ajuntament del municipi i les entitats dels quatre pobles, Tartareu, Santa Linya, Vilanova de la Sal i les Avellanes.

El Busca consisteix en dos sortides amb autocar per atansar la gent d’un poble a l’altre, la primera de les quals va atansar la gent a la setmana cultural de Tartareu a un concert de música folk a càrrec de "Ribatònics". La segona sortida del bus serà el 8 de setembre a la Cova Gran de Santa Linya on s'oferirà un concert de la Coral "Turons". Els horaris de sortida del bus, que està obert a tothom que el vulgui utilitzar seran: a les 19.15h de Vilanova de la Sal, a les 19.35h de Tartareu, a les 19.50h de Les Avellanes i a les 20.10h de Santa Linya. La tornada cap als pobles serà a les 22.30h.

Els nois i noies Jova de la Noguera
Els nois i noies Jova de la Noguera

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Els més de 200 joves noguerencs d’entre 12 i 17 anys que han participat en el projecte JoVa (Joves i Valors) han finalitzat la setena edició d’aquesta iniciativa del Consell Comarcal de la Noguera amb una sortida aquest dimecres a PortAventura.

El JoVa ofereix als joves la possibilitat de dur a terme activitats de voluntariat durant l’època d’estiu per millorar el seu municipi a partir de les necessitats dels respectius ajuntaments i de les propostes dels mateixos adolescents. Els participants han destinat al projecte un mínim de 40 hores entre els mesos de juliol i agost. Un cop finalitzades les tasques de millora del seu poble i amb la finalitat d’agrair-los la feina feta a benefici del municipi se’ls ha obsequiat amb una entrada gratuïta al parc temàtic, amb desplaçament en autocar inclòs. Han acompanyat els participants la vicepresidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Sònia Valero, i alcaldes/esses  i regidors/es dels 15 municipis de la Noguera que aquest any han participat en el projecte. També s’hi han desplaçat tècnics de l’Oficina Jove del Consell Comarcal, que ha estat qui ha gestionat la iniciativa.

Les principals accions que es duen a terme al JoVa són l’adequació d’espais municipals o col·laboracions en l’organització d’activitats municipals. Algunes de les actuacions destacades en aquesta última edició han estat pintar mobiliari urbà, netejar espais públics, crear murals urbans en carrers i equipaments o tasques d’atenció al públic en serveis municipals. 

Els pobles que s’han sumat aquest any al JoVa són Albesa, Algerri, Artesa de Segre, les Avellanes, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Gerb, Castelló de Farfanya, Ivars de Noguera, Os de Balaguer, Penelles, Térmens, Torrelameu i Vallfogona de Balaguer.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Gairebé 200 joves d’entre 12 i 17 anys de 15 poblacions de la Noguera participaran aquest estiu en la setena edició del projecte JoVa (Joves i Valors) de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera. El JoVa ofereix als joves la possibilitat de dur a terme activitats de voluntariat durant l’època estival per millorar espais i activitats del seu municipi a partir de les seves pròpies propostes i les necessitats dels seus respectius ajuntaments. Algunes de les poblacions adherides al projecte ja han començat a fer els primers treballs, com és el cas de Gerb (que s’ha sumat a la iniciativa per primera vegada), Castelló de Farfanya o Artesa de Segre. La resta ho faran en els propers dies. Els pobles que s’han sumat aquest any al JoVa són Albesa, Algerri, Artesa de Segre, Les Avellanes, Balaguer, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Gerb, Castelló de Farfanya, Ivars de Noguera, Os de Balaguer, Penelles, Térmens, Torrelameu i Vallfogona de Balaguer.

Els joves participants en el JoVa hauran de destinar al projecte un mínim de 40 hores repartides entre els mesos de juliol i agost. Les principals accions que es duran a terme en el marc d’aquest projecte són l’adequació d’espais municipals, col·laboracions en l’organització d’activitats municipals o atenció en punts d’informació municipals.

Un cop finalitzat el projecte i amb la finalitat d’agrair-los la feina feta a benefici del poble, els participants gaudiran, a finals del mes d’agost, d’una entrada gratuïta a Port Aventura, amb desplaçament inclòs en autocar. Els acompanyaran regidores i regidors de l’àrea de Joventut dels pobles participants i tècnics/es de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera. També està prevista la presència de la vicepresidenta del Consell Comarcal, Sònia Valero.

Cátedra d'Estudis Medievals Consell Comarcal de la Noguera

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Del dimecres 11 al divendres 13 de juliol de 2018 es desenvolupa la 23a edició del curs d'estiu de la Cátedra d'Estudis Medievals del Comtat d'Urgell a la seu del Consell Comarcal de la Noguera. El tema que s'hi tracta és "La nació a l'edat Mitjana" de la mà dels millors estudiosos d'universitats catalanes, de França, Rússia, Itàlia, República Txeca i Hongria.

El dijous a  les 19.30 h es podrá gaudir d'un concert obert a tot el públic del grup Mezzos, al claustre del Consell Comarcal, amb degustació de vi del Castell del Remei inclosa. 

El divendres al matí es farà la sortida de treball de camp, enguany a l'ermita de la Pertusa, la col·legiata de Sant Pere d'Àger i el Monestir de les Avellanes.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera i l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (Aspid) han signat el contracte per a la gestió del Servei de Teleassistència Domiciliària a la comarca de la Noguera per al període 2018-2022, prorrogable per 2 anys més.

 Aquest és un servei d’atenció adreçat a persones grans i a persones dependents que viuen soles o passen molta estona al llarg del dia també soles. Consisteix en la instal·lació d’una central domèstica d’alarma connectada permanentment i mitjançant la línia telefònica amb un centre de control que permet, davant una situació urgent i només prement un botó d’un medalló o d’una polsera, establir contacte verbal amb la central, que està preparada per donar resposta immediata i que disposa dels contactes de la família. A més de l’atenció en situacions d’urgència, les persones usuàries reben un seguiment a través de trucades telefòniques per detectar possibles situacions de malestar o desorientació, o per recordar medicacions, entre altres.

Actualment a la Noguera hi ha 270 persones usuàries del servei, i no hi ha llista d’espera per accedir-hi. En el període 2011-2017 que ASPID ha estat l’adjudicatària del contracte del Servei de Teleassistència del Consell Comarcal de la Noguera, el nombre total de persones usuàries ha estat de14.920 usuaris, s’han rebut un total de 1.000 trucades anuals (amb només un 10% d’avisos d’emergències) i s’han fet A més, durant aquest període s’han fet un total de 32.000 trucades de seguiment.

Aspid presta aquest servei a través de Suport24, que és el centre especial de treball que l’associació té a Lleida. El centre de recepció compta amb una infraestructura de 35 llocs de treball que cobreixen el servei 24 h al dia els 365 dies a de l’any.

 

Cátedra d'Estudis Medievals Consell Comarcal de la Noguera

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Del dimecres 11 al divendres 13 de juliol de 2018 es desenvolupa la 23a edició del curs d'estiu de la Cátedra d'Estudis Medievals del Comtat d'Urgell a la seu del Consell Comarcal de la Noguera. El tema que s'hi tracta és "La nació a l'edat Mitjana" de la mà dels millors estudiosos d'universitats catalanes, de França, Rússia, Itàlia, República Txeca i Hongria.

El dijous a  les 19.30 h es podrá gaudir d'un concert obert a tot el públic del grup Mezzos, al claustre del Consell Comarcal, amb degustació de vi del Castell del Remei inclosa. 

El divendres al matí es farà la sortida de treball de camp, enguany a l'ermita de la Pertusa, la col·legiata de Sant Pere d'Àger i el Monestir de les Avellanes.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El nou projecte Encomarca’t, una trobada entre joves adolescents de dues comarques diferents impulsada per les Oficines Joves dels consells comarcals de la Noguera i l’Alt Empordà, va finalitzar amb èxit la seva primera part aquest diumenge a Camarasa. La primera edició d’aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la Direcció General de Joventut i les coordinacions generals de Joventut a Lleida i Girona, ha arrencat a la Noguera amb una trentena de participants i posarà el punt final els propers 1 i 2 de setembre amb una visita a la comarca gironina. La particularitat de l’Encomarca’t és que les/els adolescents que hi participen exerceixen d’amfitrions/es per donar a conèixer la seva comarca als de l’altra. El projecte té l’objectiu de servir d’intercanvi d’experiències i coneixements entre les/els joves i les/els tècnics de Joventut de les dues comarques per compartir les problemàtiques juvenils, però també potenciar l’intercanvi cultural i lúdic descobrint el territori.

L’èxit d’aquesta prova pilot entre la Noguera i l’Alt Empordà fa pensar en donar-li continuïtat de cara al futur, creant sinergies en l’àmbit juvenil, tècnic i polític i avaluant les necessitats i inquietuds dels joves participants de les dues comarques participants. Un dels reptes és crear una plataforma que serveixi d’intercanvi i cooperació entre les entitats juvenils i les/els joves de les dues comarques participants per trobar solucions a necessitats comunes. La voluntat és que, de cara a l’any vinent, el projecte s’implanti en altres comarques catalanes.

El programa d’activitats de la primera edició de l’Encomarca’t, decidides pels mateixos joves de la Noguera a través d’un procés participatiu, va arrencar dissabte passat a Penelles, amb un passeig pels murals del Gar-Gar Festival i una visita al renovat Cinema Kursaal. La ruta es va desplaçar després a Sant Llorenç de Montgai, on els joves van participar en un espai de reflexió per debatre sobre els seus conflictes i necessitats i després van visitar el Parc Arqueològic de la Prehistòria. La jornada va acabar a la nit veient les estrelles des del Centre d’Observació de l’Univers (COU) d’Àger. L’endemà les activitats van continuar amb una excursió a la Cova del Tabac i van finalitzar a la zona de bany de la Platgeta de Camarasa, on els participants s’hi van poder refrescar.

La segona part de la primera edició de l’Encomarca’t es desplaçarà l’1 i 2 de setembre a l’Alt Empordà, on els joves de la comarca gironina els tocarà fer de guies als de la Noguera. El retrobament es durà a terme a Figueres, per posteriorment fer una visita en barca a la Fortalesa de Sant Ferran. Les activitats continuaran amb una visita als Aiguamolls de l’Empordà i, de cara a la nit, els joves assistiran al festival Acústica de Figueres. L’endemà es desplaçaran a la platja de Sant Martí d’Empúries i acabaran amb una visita a les ruïnes d’Empúries.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La Generalitat de Catalunya ha obert la convocatòria de subvencions per a obres d’arranjament a l’interior dels habitatges de persones grans. Per demanar-les, cal adreçar-se a l’Oficina d’Habitatge del Consell Comarcal de la Noguera, i el termini finalitza el 31 de juliol de 2018.

Les actuacions subvencionables són aquelles que tenen com a finalitat l'adequació de les peces i dels elements que conformen l'habitatge amb els objectius que s'especifiquen a continuació:

-Assolir condicions mínimes d'habitabilitat

-Millorar accessibilitat a l'interior de l'habitatge

-Adequar les instal·lacions de l'habitatge a la normativa vigent.

Els beneficiaris són aquelles unitats de convivència en què algun del membres sigui una persona de 65 anys o més, que visquin a l'habitatge objecte de l’arranjament.

Els ingressos de la unitat de convivència no poden superar 2 vegades l'IRSC. Ni el sol·licitant ni cap dels membres de la unitat de convivència pot tenir cap altre habitatge en propietat (a part de l'habitatge objecte de la subvenció) en el territori de Catalunya (llevat que no en disposin de l'ús i gaudi).

A més les obres no poden haver estat iniciades abans de la presentació de la sol·licitud ni de la visita del tècnic de l'administració.

El pressupost màxim de les obres presentat amb la sol·licitud és de 5.000,00€, i l'import de la subvenció és del 100% del pressupost protegible amb un límit de 3.000,00€.

Per a més informació, podeu consultar l'enllaç de la Generalitat de Catalunya: http://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Subvencions_arranjament_interior?category=74c016ba-a82c-11e3-a972-000c29052e2c&temesNom=Habitatge

 

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) ha distingit tres municipis de la comarca de la Noguera, Foradada, Penelles i Preixens per la implantació dels serveis d’administració electrònica als seus ajuntaments que faciliten a la ciutadania els tràmits en línia.

El lliurament de la distinció va tenir lloc en el marc del 3r Congrés de Govern Digital organitzat a Barcelona per la Generalitat de Catalunya, el Consorci AOC i el Consorci Localret els dies 21 i 22 de març de 2018.

El guardó distingeix aquells municipis de tot Catalunya que presenten un major grau d’implantació i ús de les diferents eines d’administració electrònica a l’hora de realitzar els tràmits administratius. Aquestes eines permeten una bona governança i una gestió pública eficient, mitjançant una administració oberta i innovadora i que dona resposta a les demandes i expectatives de la societat actual.

Els ajuntaments de Foradada i de Preixens repeteixen en el guardó. Recordem que el van rebre per primera vegada l’any 2015; el 2017 van ser premiats Alòs de Balaguer, Cubells i Preixens, i aquest 2018 ho han estat Foradada, Penelles i Preixens.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) ha distingit tres municipis de la comarca de la Noguera, Foradada, Penelles i Preixens per la implantació dels serveis d’administració electrònica als seus ajuntaments que faciliten a la ciutadania els tràmits en línia.

El lliurament de la distinció va tenir lloc en el marc del 3r Congrés de Govern Digital organitzat a Barcelona per la Generalitat de Catalunya, el Consorci AOC i el Consorci Localret els dies 21 i 22 de març de 2018.

El guardó distingeix aquells municipis de tot Catalunya que presenten un major grau d’implantació i ús de les diferents eines d’administració electrònica a l’hora de realitzar els tràmits administratius. Aquestes eines permeten una bona governança i una gestió pública eficient, mitjançant una administració oberta i innovadora i que dona resposta a les demandes i expectatives de la societat actual.

Els ajuntaments de Foradada i de Preixens repeteixen en el guardó. Recordem que el van rebre per primera vegada l’any 2015; el 2017 van ser premiats Alòs de Balaguer, Cubells i Preixens, i aquest 2018 ho han estat Foradada, Penelles i Preixens.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera, entitat que gestiona el Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic Montsec (PAM), ha arribat a un acord amb l’empresa Mel i Torrons Alemany perquè tots els més 3.000 escolars que cada any visiten el COU siguin obsequiats amb un petit pot de mel del Montsec.

Mel i Torrons Alemany, empresa local situada a la població d’Os de Balaguer, sota l’esguard del Montsec, fa donació al Consell Comarcal de la Noguera d’aquests petits obsequis de forma totalment gratuïta com a mostra de la seva implicació amb el territori del Montsec.

Ferran Alemany, responsable de la gestió de l’empresa, ha dit que de la creativitat necessària per sobreviure en una terra aspra i del profund arrelament als orígens, neix el projecte l’Univers Alemany, que a més de promoure la cultura de la mel vol fer una mirada al món des del Montsec i la transmissió dels valors de la gent que conforma el seu paisatge, una constel·lació particular en la qual les persones passen per davant de les màquines, els artistes creen la realitat quotidinana i les estrelles guien l’itinerari a seguir.

Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, ha agraït a l’empresa Mel i Torrons Alemany el gest i especialmente el compromís que les ja cinc generacions Alemany han mantingut i mantenen amb el territori de les Aspres, el Montsec i la Noguera, i n’ha destacat els valors humans, socials i culturals.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha desestimat el recurs presentat per les empreses que van ser excloses del contracte de serveis de recollida selectiva de residus municipals a la comarca de la Noguera.

El Consell Comarcal de la Noguera va treure a concurs el passat maig la licitació del contracte de serveis de recollida selectiva de residus municipals i el seu transport a les plantes de tractament, i de gestió del dipòsit controlat de la Noguera i de les deixalleries comarcals, i venda d’un lot patrimonial de vehicles, maquinària i contenidors usats. A l’octubre del mateix any la mesa de contractació va declarar excloses del concurs tres empreses que hi havien presentat les seves propostes pel fet de no haver inclòs tota la documentació exigida en el plec de clàusules econòmiques i administratives. Dos de les empreses declarades excloses van presentar recurs davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic i aquest va establir la suspensió del procediment de contractació a l’espera de resoldre el recurs.

Finalment el passat dia 15 de març el tribunal va resoldre desestimant el recurs i aixecant la suspensió. El Consell Comarcal de la Noguera pot continuar els tràmits de la contractació i en els propers dies es preveu signar el contracte amb l’empresa adjudicatària.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha desestimat el recurs presentat per les empreses que van ser excloses del contracte de serveis de recollida selectiva de residus municipals a la comarca de la Noguera.

El Consell Comarcal de la Noguera va treure a concurs el passat maig la licitació del contracte de serveis de recollida selectiva de residus municipals i el seu transport a les plantes de tractament, i de gestió del dipòsit controlat de la Noguera i de les deixalleries comarcals, i venda d’un lot patrimonial de vehicles, maquinària i contenidors usats. A l’octubre del mateix any la mesa de contractació va declarar excloses del concurs tres empreses que hi havien presentat les seves propostes pel fet de no haver inclòs tota la documentació exigida en el plec de clàusules econòmiques i administratives. Dos de les empreses declarades excloses van presentar recurs davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic i aquest va establir la suspensió del procediment de contractació a l’espera de resoldre el recurs.

 

Finalment el passat dia 15 de març el tribunal va resoldre desestimant el recurs i aixecant la suspensió. El Consell Comarcal de la Noguera pot continuar els tràmits de la contractació i en els propers dies es preveu signar el contracte amb l’empresa adjudicatària.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Noguera continua impulsant la campaya de foment del reciclatge de residus entre els escolars de la comarca.

Aquesta setmana ha tornat a iniciar el cicle de xerrades a escolars “Cuidem el planeta” sobre reciclatge, que es complementen amb el Joc de les 3 Erres, ideat i editat pel Consell Comarcal de la Noguera, i han encetat el 2018 els i les alumnes de 1r i 2n de primària de l’Escola de Vallfogona de Balaguer.

A més a més, han continuat les visites guiades a la deixalleria i el dipòsit controlat de residus, aquest cop els i les alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Gaspar de Portolà de Balaguer.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Noguera continua impulsant la campaya de foment del reciclatge de residus entre els escolars de la comarca.

Aquesta setmana ha tornat a iniciar el cicle de xerrades a escolars “Cuidem el planeta” sobre reciclatge, que es complementen amb el Joc de les 3 Erres, ideat i editat pel Consell Comarcal de la Noguera, i han encetat el 2018 els i les alumnes de 1r i 2n de primària de l’Escola de Vallfogona de Balaguer.

A més a més, han continuat les visites guiades a la deixalleria i el dipòsit controlat de residus, aquest cop els i les alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Gaspar de Portolà de Balaguer.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Els i les alumnes de 3r i 4t de primària de l'Escola Vedruna de Balaguer han visitat les instal·lacions de la deixalleria comarcal de Balaguer i el dipòsit controlat de residus municipals de la Noguera, que gestiona el Consell Comarcal de la Noguera.

Les tècniques de medi ambient del Consell Comarcal han fet una visita guiada als 2 grups en la qual els han explicat la utilitat i el funcionament d’aquestes instal·lacions de gestió de residus, i els han destacat la gran importància de començar a casa la separació de les deixalles i de dipositar-les al contenidor corresponent.  

Aquests visites guiades formen part del Pla de Dinàmica Educativa de la Noguera, en el qual el Consell Comarcal de la Noguera col·labora cada any.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Els i les alumnes de 3r i 4t de primària de l'Escola Vedruna de Balaguer han visitat les instal·lacions de la deixalleria comarcal de Balaguer i el dipòsit controlat de residus municipals de la Noguera, que gestiona el Consell Comarcal de la Noguera.

Les tècniques de medi ambient del Consell Comarcal han fet una visita guiada als 2 grups en la qual els han explicat la utilitat i el funcionament d’aquestes instal·lacions de gestió de residus, i els han destacat la gran importància de començar a casa la separació de les deixalles i de dipositar-les al contenidor corresponent.  

Aquests visites guiades formen part del Pla de Dinàmica Educativa de la Noguera, en el qual el Consell Comarcal de la Noguera col·labora cada any.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera ha contractat quatre joves en pràctiques per treballar als Serveis Tècnics i al Servei d’Administració durant 6 mesos. Aquesta contractació ha estat possible gràcies a la subvenció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya per tal de contractar en pràctiques quatre persones incloses en el Programa de Garantia Juvenil a Catalunya.

El percentatge d’aturats és especialment elevat entre les persones joves, en molts casos a pesar d’haver obtingut una titulació reglada o disposar d'experiència laboral suficient per accedir al mercat de treball. Per aquest motiu la lluita contra l’atur juvenil és una prioritat pel Govern de la Generalitat i pel Fons Social Europeu que financen el programa.

Amb aquesta iniciativa es pretén incentivar la contractació laboral en pràctiques de joves amb formació, que siguin beneficiaris del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya i en recerca activa de feina. Sis mesos de pràctiques en empreses els aporten noves aptituds i competències, milloren la seva ocupabilitat i afavoreixen la incorporació al mercat laboral d’una forma estable i duradora en el temps.

Les persones que vulguin participar en aquests tipus de programes han de complir els següents requisits: ser menors de 30 anys, beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil, estar inscrites com a demandants d'ocupació no ocupats a les Oficines de Treball i estar en possessió d'un títol universitari o de formació professional de grau mitjà o superior, o bé un certificat de professionalitat.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera s’ha acollit un any més al Programa Treball i Formació, adreçat a persones aturades, preferentment de 45 anys o més, que havien exhaurit la prestació per desocupació i/o subsidi o que eren beneficiàries de la renda mínima d’inserció.

El Consell Comarcal de la Noguera ha contractat 5 persones durant 12 mesos i 13 persones durant 6 mesos, per fer tasques de manteniment i sanejament i millora d'equipaments, d'espais i de serveis públics en els següents pobles de la comarca: Àger, Albesa, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, Baldomar, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Gerb, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Os de Balaguer, Penelles, Ponts, Preixens, la Sentiu de Sió, Térmens, Tiurana, Torrelameu, Vallfogona de Balaguer.

En l'acte de presentació del programa d'enguany, es van reunir les persones participants amb la presidenta i el gerent del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell i Josep Baldillou.

L’objectiu del Programa Treball i Formació poder donar resposta a les necessitats de les persones que formen part dels col·lectius que presenten especials dificultats d’inserció laboral, pel temps que porten a l’atur, pel seu nivell de qualificació o per la manca d’experiència professional.

Aquest programa està finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Servicio Público de Empleo Estatal i el Fons Social Europeu.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera s’ha acollit un any més al Programa Treball i Formació, adreçat a persones aturades, preferentment de 45 anys o més, que havien exhaurit la prestació per desocupació i/o subsidi o que eren beneficiàries de la renda mínima d’inserció.

El Consell Comarcal de la Noguera ha contractat 5 persones durant 12 mesos i 13 persones durant 6 mesos, per fer tasques de manteniment i sanejament i millora d'equipaments, d'espais i de serveis públics en els següents pobles de la comarca: Àger, Albesa, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, Baldomar, Bellcaire d’Urgell, Bellmunt d’Urgell, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Gerb, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Os de Balaguer, Penelles, Ponts, Preixens, la Sentiu de Sió, Térmens, Tiurana, Torrelameu, Vallfogona de Balaguer.

En l'acte de presentació del programa d'enguany, es van reunir les persones participants amb la presidenta i el gerent del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell i Josep Baldillou.

L’objectiu del Programa Treball i Formació poder donar resposta a les necessitats de les persones que formen part dels col·lectius que presenten especials dificultats d’inserció laboral, pel temps que porten a l’atur, pel seu nivell de qualificació o per la manca d’experiència professional.

Aquest programa està finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Servicio Público de Empleo Estatal i el Fons Social Europeu.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha tancat l’any 2017 amb un total de 32.936 visitants, xifra que suposa un altre màxim de visitants després que l’any 2016 el visitessin 31.997 persones.

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) va obrir portes l’any 2009 i en aquestes nou temporades ja han passat per les seves instal·lacions 235.000 persones. A partir de l’any 2013 la gestió del Centre es responsabilitat directa del Consell Comarcal de la Noguera, que li ha donat un gran impuls ja que l’any anterior de fer-se’n càrrec el nombre de visitants havia estat de 20.500. En cinc anys, any rere any, el Consell Comarcal ha aconseguit arribar als 33.000 visitants de l’any passat.

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, destaca l’encert que el Govern de la Generalitat va tenir en el seu dia d’apostar per la construcció del Parc Astronòmic Montsec (PAM) i també el que va tenir el Consell Comarcal l’any 2013 d’acceptar el repte de fer-se càrrec de la gestió del Centre d’Observació de l’Univers (COU) després de la dissolució del Consorci del Montsec.

Però el que més volen destacar la presidenta del Consell Comarcal i la resta de responsables, el Conseller responsable, Carlos Garcia, el director científic Salvador Ribas i el responsable de gestió Josep Vilajoliu, es l’aportació o retorn econòmic que el funcionament del PAM significa per al sector turístic del Montsec (allotjament, restauració, serveis etc.). Segons un estudi encarregat a una consultora externa, la mitjana de despesa de cada visitant del PAM es de 60 €, xifra que significa prop de dos milions d’euros a l’any.

Per altra banda, al mes de desembre passat la Fundación Starlight (entitat que gestiona les Certificacions per delegació de la Unesco) ha renovat per quatre anys més (desembre 2017 a desembre 2021) la Certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight a la zona del Montsec.

Durant l’any 2018 es presentarà la candidatura del Montsec per obtenir una altra Certificació de reconeixement de la qualitat del seu cel per a la observació astronómica. Aquesta Certificació es la que atorga la Internacional Dark Sky (IDA) amb seu als Estats Units. Amb l’obtenció d’aquesta altra Certificació la zona del Montsec es convertiria en el primer territori del món a obtenir les dos Certificacions de més prestigi internacional que existeixen en relació amb la qualitat del cel.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha tancat l’any 2017 amb un total de 32.936 visitants , xifra que suposa un altre màxim de visitants després que l’any 2016 el visitessin 31.997 persones.

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) va obrir portes l’any 2009 i en aquestes nou temporades ja han passat per les seves instal·lacions 235.000 persones. A partir de l’any 2013 la gestió del Centre es responsabilitat directa del Consell Comarcal de la Noguera, que li ha donat un gran impuls ja que l’any anterior de fer-se’n càrrec el nombre de visitants havia estat de 20.500. En cinc anys, any rere any, el Consell Comarcal ha aconseguit arribar als 33.000 visitants de l’any passat.

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, destaca l’encert que el Govern de la Generalitat va tenir en el seu dia d’apostar per la construcció del Parc Astronòmic Montsec (PAM) i també el que va tenir el Consell Comarcal l’any 2013 d’acceptar el repte de fer-se càrrec de la gestió del Centre d’Observació de l’Univers (COU) després de la dissolució del Consorci del Montsec.

Però el que més volen destacar la presidenta del Consell Comarcal i la resta de responsables, el Conseller responsable, Carlos Garcia, el director científic Salvador Ribas i el responsable de gestió Josep Vilajoliu, és l’aportació o retorn econòmic que el funcionament del PAM significa per al sector turístic del Montsec (allotjament, restauració, serveis etc.). Segons un estudi encarregat a una consultora externa, la mitjana de despesa de cada visitant del PAM es de 60 €, xifra que significa prop de dos milions d’euros a l’any.

Per altra banda, al mes de desembre passat la Fundación Starlight (entitat que gestiona les Certificacions per delegació de la Unesco) ha renovat per quatre anys més (desembre 2017 a desembre 2021) la Certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight a la zona del Montsec.

Durant l’any 2018 es presentarà la candidatura del Montsec per obtenir una altra Certificació de reconeixement de la qualitat del seu cel per a la observació astronómica. Aquesta Certificació es la que atorga la Internacional Dark Sky (IDA) amb seu als Estats Units. Amb l’obtenció d’aquesta altra Certificació la zona del Montsec es convertiria en el primer territori del món a obtenir les dos Certificacions de més prestigi internacional que existeixen en relació amb la qualitat del cel.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La Diputació de Lleida, dins de la línia d’ajuts a consells comarcals per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestacions d’urgència social, anualitat 2017, ha subvencionat el servei de teleassistència 2017 del Consell Comarcal de la Noguera amb un import de 16.198,74 €, de l’import total de 62.606,14 €.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La Diputació de Lleida, dins de la línia d’ajuts a consells comarcals per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestacions d’urgència social, anualitat 2017, ha subvencionat els ajuts d’urgència social 2017 del Consell Comarcal de la Noguera amb un import de 20.400,25 €. L’import restant fins als 45.809,25 € totals d’aquests ajuts per a l’any 2017 va a càrrec de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb el contracte programa que cada any signa amb el Consell Comarcal de la Noguera.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El dia 8 de març el Consell Comarcal de la Noguera i l’Ajuntament de Balaguer organitzen com cada any l’acte institucional per commemorar el Dia de la Dona, per reivindicar la igualtat entre gèneres i demanar que es corregeixin les injustícies que provoquen la desigualtat.  

L’acte d’enguany es farà el divendres 8 de març, a les 19.00 h a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera, amb el següent programa:

- Presentació del col·leccionable "En femení" i presentació de la primera fitxa dedicada a la Sra. Serafina Valls Pla (primera metgessa de Balaguer), a càrrec de Carme Alòs (directora del Museu de la Noguera) i Nil Ortiz (autor de la fitxa).

- Lectura del Manifest Institucional

- Taula rodona "Gastronomia en femení", amb la participació de:

 • Teresa Carles, xef i empresària de cuina vegetariana
 • Carolina Garcia, xef del restaurant L'Apagallums de Ponts
 • Laura López, estilista gastronòmica
 • Dolors Mateu, gastroblocaire de referència
 • Modera: Magda Gregori, periodista i politòloga.

Des del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Balaguer es vol agrair públicament la col·laboració altruista de totes les persones que participen a l’acte.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera i l'Ajuntament han commemorat el Dia Internacional de la Dona amb un acte conjunt, que ha emplenat la sala d'actes del Consell. L'acte ha estat conduït per la periodista i politòloga balaguerina Magda Gregori, i ha començat amb les salutacions institucionals de l'alcalde de Balaguer, Sr. Jordi Ignasi Vidal, i la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Sra. Concep Cañadell.
Tot seguit, la directora del Museu de la Noguera, Sra. Carme Alòs, ha presentat el col·leccionable "En femení. La història a través de les nostre dones", amb l'edició de la primera fitxa dedicada a Serafina Valls Pla, que fou la  primera metgessa de Balaguer, l'autor de la qual és Nil Ortiz, que en va fer el treball de recerca. 
En acabar la tècnica del SIAD del Consell Comarcal de la Noguera, Vanessa Gesa, ha llegit el manifest reivindicatiu del Dia 8 de Març. A continuació s'ha fet la taula rodona "Gastronomia en femení", que ha comptat amb la participació de 4 dones noguerenques que han fet de la seva passió per la cuina la seva professió, des de perspectives diferents: Teresa Carles, xef i empresària de cuina vegetariana; Laura López, coneguda com @lauraponts, estilista gastronòmica i Instagramer; Dolors Mateu, gastroblocaire de referència, i Carolina Garcia, cuinera del restaurant L'Apagallums de Ponts. 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Noguera va assistir al #wasteinprogress, Fòrum Internacional de Gestió de Residus que es va fer a Girona del 6 al 8 de març de 2019, on va poder conèixer les experiències més innovadores en la gestió de residus, tant a nivell internacional com local.

En aquest Fòrum es van presentar diverses experiències municipals en sistemes de recollida selectiva de residus de diferents ciutats de països com EUA, Alemanya, Suïssa, Àustria, Itàlia, Holanda, França i Irlanda, basades en el pagament per generació.

També s’hi va dedicar un apartat a les novetats en aplicacions de noves tecnologies per millorar la recollida selectiva, per fomentar la fidelització i la motivació ciutadana en la selecció dels residus que es generen, i per optimitzar la gestió municipal dels residus.

El Fòrum està organitzat per l’Ajuntament de Girona, i compta amb la col·laboració de l’Àgència de Residus de Catalunya, la Diputació de Girona i Ecoembes.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera, entitat que gestiona el Centre d'Observació de l'Univers (COU) del Parc Astronòmic Montsec (PAM), obsequiarà per segon any consecutiu a tots els escolars que visitin el COU, uns 4.300 segons les previsions per aquesta temporada, amb un pot de mel del Montsec obsequi de l'empresa Mel i Torrons Alemany, companyia local situada a la població d'Os de Balaguer. La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, ha agraït a Mel i Torrons Alemany el compromís que les ja cinc generacions Alemany mantenen amb el territori de les Aspres, el Montsec i la Noguera, i ha destacat la seva implicació en el desenvolupament del territori i en el progrés cultural i social dels seus habitants. El conveni s’ha renovat al Parc Astronòmic del Montsec i la mascota del Parc, Bòlid, n’ha estat el padrí.

Per la seva banda, el responsable de gestió de Mel i Torrons Alemany, Ferran Alemany, va destacar la col·laboració publicoprivada per engegar iniciatives i promocionar els productes autòctons “que promouen l’arrelament al territori i el teixit empresarial en una zona aïllada i aspra”. Aquesta col·laboració entre el PAM i Mel i Torrons Alemany està dins el marc de la iniciativa de la companyia denominada “Univers Alemany” que, a més de promoure la cultura de la mel, “fa una mirada al món des del Montsec, i la transmissió dels valors de la gent que conforma el seu paisatge, una constel·lació particular en la qual les persones passen per davant de les màquines, els artistes creen la realitat quotidiana i les estrelles guien l’itinerari a seguir

Reforç del Turisme Familiar

Salvador Ribas, director científic del PAM va ressaltar que des de l'any 2009, any d’inici del funcionament i obertura al públic, fins avui, també han passat pel COU 27.000 escolars i 1.000 estudiants universitaris d’astronomia que han fet les pràctiques a les instal·lacions del PAM. “El 2018 hem arribat als 4.300 i això reforça la vocació i l’objectiu del Parc Astronòmic Montsec de ser una instal·lació al servei de la societat, la ciència i la divulgació científica”. "A més, aquest any, amb la nova Exposició Permanent i la nova projecció audiovisual dirigida a les famílies, amb el títol 'Lucia i el secret dels estels fugaços' i que es projectarà a l'Ull del Montsec, el COU ha fet una orientació clara pels nens i les famílies com també la decisió de certificar la instal·lació amb la marca de Turisme Familiar de l'Agència Catalana de Turisme", concreta Ribas.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha presidit aquest dilluns una trobada amb els alcaldes i alcaldesses de la Noguera a la seu del Consell Comarcal, a Balaguer.

Durant la reunió, la presidenta de la Diputació ha informat dels diferents projectes que la corporació té en marxa a la Noguera, com l’augment de la dotació pressupostària del Servei d’Assistència Tècnica que el Consell presta als municipis en àrees de Secretaria, Intervenció i Serveis Tècnics, o properes intervencions per millorar carreteres. A més, la presidenta de la Diputació ha pogut conèixer de primera mà la realitat de la comarca i “les seves inquietuds i demandes”, com la necessitat de desplegar la fibra òptica a tota la comarca, fomentar la implantació de l’administració electrònica a tots els municipis, i mantenir el suport de la Diputació de Lleida als projectes que s’han presentat al programa de subvencions europees FEDER.

Des del Consell Comarcal de la Noguera se li ha demanat que faci costat a les administracions implicades en el manteniment i la gestió del congost de Mont-rebei i el seu entorn.

La reunió forma part del seguit de trobades que la presidenta de la Diputació de Lleida està mantenint amb els dirigents municipals en les seus dels diferents Consells.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El dia 5 d’abril de 2019 la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell Salvia, i la presidenta de la Comarca de la Ribagorza, Lourdes Pena Subirá, han signat l’addenda al conveni de col·laboració entre les dos comarques per promoure el camí natural entre Montfalcó i el camí de Corçà pel congost de Mont-Rebei, a través de la passarel·la de vianants del congost de Siegué sobre l'embassament de Canelles.

En aquest addenda, amb una vigència de 4 anys, s’estableixen les condicions de col·laboració entre el Consell Comarcal de la Noguera i la Comarca de la Ribagorza en el manteniment i conservació de la passarel·la de Siegué per garantir-ne la funcionalitat i la seguretat dels vianants.

Més concretament es comprometen a finançar solidàriament el manteniment i la conservació de la passarel·la de Siegué, l’assegurança de responsabilitat civil relativa a l’aprofitament per part dels usuaris de la passarel·la, les obres de millora necessàries a la passarel·la de Siegué per garantir la seguretat dels vianants.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La Generalitat de Catalunya ha obert la convocatòria per a la concessió de subvencions per a obres d'arranjament en l'interior dels habitatges per millorar les condicions de vida de les persones grans per a l'any 2019. El termini finalitza el dia 28 de juny de 2019.

Les actuacions que inclou la convocatòria són aquelles destinades a proveir l’habitatge de les condicions mínimes d’habitabilitat, a adequar-ne les instal·lacions a la normativa vigent i a adaptar-ne l’interior per millorar-ne l’accessibilitat.

Poden sol·licitar aquests ajuts les persones que formin part d'una unitat de convivència que inclogui entre els seus membres alguna persona de 65 anys o més amb manca d’autonomia o amb grau de discapacitat, que tingui el seu domicili habitual i permanent a l'habitatge objecte de l'arranjament, i a la qual les obres de reforma beneficiïn directament. La persona sol·licitant pot ser propietària, usufructuària o arrendatària de l’habitatge, i ni aquesta ni cap membre de la unitat de convivència pot tenir cap altre habitatge en propietat. Pel que fa als ingressos, els totals de la unitat de convivència no poden superar 2 vegades l’IRSC. A més, les obres d’arranjament no poden estar ni començades ni acabades abans de sol·licitar l’ajut.

Per a més informació, assessorament, tramitació i presentació de les sol·licituds, cal adreçar-se a l’Oficina Local d’Habitatge del Consell Comarcal de la Noguera (mllauet@ccnoguera.cat - 973 448 933), i és preferible demanar cita prèvia.

Per poder consultar la informació més detallada:

http://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Subvencions_arranjament_interior?category=74c016ba-a82c-11e3-a972-000c29052e2c 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El proper 12 de maig a les 7.30h del matí, la comarca de la Noguera se sumarà a l'esdeveniment de ioga solidari "108 salutacions al sol" en la que serà la primera convocatòria que tindrà lloc a la demarcació de Lleida. L’entorn elegit és el paratge natural de Sant Llorenç de Montgai (Reserva Natural de Fauna Salvatge), al costat de l’embassament, i el format és una trobada solidària en benefici de l’Associació L’Estel de Balaguer.

Està confirmada la participació de ioguis reconeguts, entre ells César Caldera, amb més de 30 anys d’experiència i fundador de “108 Saludos al Sol Barcelona”, conjuntament amb membres d’aquest col·lectiu, com són: Inma Ibañez, Mabel Carrillo, Reich Alva, Ana Britos, Gerard Amatra, Raquel Sánchez i Sher Bhagat.

La música de l’arpista lleidatana Berta Puigdemasa amenitzarà el trenc d’alba, amb interpretacions plenes de caràcter i tendresa.

L’esdeveniment està obert al públic en general, sense inscripció prèvia, i les aportacions voluntàries rebudes seran en benefici de l’Associació l’Estel de Balaguer. Cal portar roba còmoda, estora i alguna peça per cobrir-se durant la relaxació final.

La trobada compta amb la col·laboració del Càmping La Noguera i el restaurant El Mirador, tots dos de Sant Llorenç de Montgai, l'Ajuntament de Camarasa i el Consell Comarcal de la Noguera.

Aquesta edició de les “108 salutacions al sol” ha estat o rganitzada per Anna Paüls, professora balguerina de ioga especialitzada en ioga per a persones amb necessitats especials (paràlisi cerebral, TEA, Síndrome de Down, TDHA,...).

Per què 108 salutacions al sol?

108 és un nombre sagrat i té un poder místic i espiritual: l’1 és el tot, el 0 és el res i el 8 és l’infinit.Les diferents cultures al llarg de la història han relacionat el nombre 108 amb el moviment del sol i la lluna i també són 108 les interseccions de les línies d'energia que uneixen els xacres del nostre cos.

En què consistirà i quins són els beneficis?

Es tracta de realitzar la seqüència de la salutació al sol (consta de la combinació de diverses postures de ioga), on tothom és benvingut i la podrà fer qualsevol persona, es donaran indicacions adaptades per a aquelles persones que ho requereixin. La salutació al sol estarà dirigida des de la inhalació i l’exhalació, perquè és la respiració la que permet arribar a l'estat de meditació que s'aconsegueix amb aquesta pràctica dinàmica. Cada asana o postura té els seus propis beneficis fisiològics i és una compensació a nivell de la columna, el moviment i la respiració.

Els llocs on s’ha fet anteriorment aquesta trobada són: Barcelona, Sant Carles de la Ràpita (delta de l’Ebre), Màlaga, Vilassar de Mar, Palau de Plegamans i pròximament tindrà lloc també a Vic, Segur de Calafell, Granollers, Castelldefels, Masnou i Vigo

Per a més informació podeu adreçar-vos al telèfon 635 428 570 (Anna Paüls) i consultar la web: 108saludosalsolbcn.com

 

 

 

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El dia 6 de maig de 2019 comença el termini per presentar les sol·licituds d’ajuts individuals de menjador escolar per al proper curs 2019-2020. Poden demanar aquests ajuts els alumnes matriculats en els centres de la Noguera en 2n cicle d’educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria (des de P3 fins a 4t d’ESO). El termini per presentar les sol·licituds finalitza el dia 29 de maig de 2019.

Per sol·licitar aquest ajut cal adreçar-se als serveis socials dels Ajuntaments del municipi de residència on es recollirà la sol·licitud, que també es pot descarregar de la web del Consell, i s’indicarà la documentació que cal aportar.

Els requisits per ser-ne beneficiari es poden consultar a les bases, publicades al BOP 84, de 2 de maig de 2019, i també a la web del Consell Comarcal de la Noguera, a l’apartat dImpresos i documents del Tauler d’anuncis.

El Consell Comarcal de la Noguera ha tramès a tots els centres escolars de la Noguera la informació sobre aquesta convocatòria perquè la facin arribar directament a les famílies del centre. Durant el curs 2018-2019, 793 alumnes dels centres de Noguera n’han estat beneficiaris, la majoria dels quals han rebut un ajut del 50% de l’import del preu del servei de menjador del seu centre.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera i el Celler Montsec, de la Cooperativa Agrícola d'Artesa de Segre, tornaran a col·laborar amb una campanya de promoció del Parc Astronòmic Montsec a través del nou vi Montsec Astronòmic, un cabernet franc que es distribuirà per tot Catalunya.

La promoció consisteix en l'obsequi d'una entrada 2X1 al Centre d’Observació de l’Univers presentant la tapa del nou vi Montsec Astronòmic, d’acord amb les condicions del 2x1 que es poden consultar a la web del PAM (www.parcastronomic.cat).

L'acte de presentació d'aquesta iniciativa ha tingut lloc al Parc Astronòmic Montsec i hi han participat Concep Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera; Jaume Gaspà, sommelier i director del Celler Montsec; Salvador Ribas, directori científic del PAM, i Jordi París, enòleg del Celler Montsec.

Aquest col·laboració remarca la importància de vincular els productes del territori, d'un gran valor per la seva singularitat i qualitat, amb els actius més importants de promoció turística com és el Parc Astronòmic Montsec, amb l'objectiu de generar noves oportunitats i sinergies en la tasca d'incrementar el progrés de la comarca i dels seus municipis.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El festival de divulgació científica Pint of Science 2019 que es farà tot el món entre els dies 20 i 22 de maig de 2019, arriba per primer cop a la Noguera, concretament a la ciutat de Balaguer, el proper dimarts dia 21 de maig a les 20.00h.

El Pint of Science proposa una trobada entre investigadors i públic en l’entorn d’un bar o cafeteria, i enguany es farà en 24 estats dels 5 continents. De l’estat espanyol hi participaran 73 ciutats amb 387 actes repartits en 148 bars. Balaguer s’incorpora com a ciutat nova en aquesta edició del Pint of Science i ho fa sota la coordinació local del Consell Comarcal de la Noguera, el Centre d’Observació de l’Univers i l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona. La seu escollida a Balaguer ha estat el Bar Fleming (C. Sant Crist 23, Balaguer).

L’activitat que es durà a terme a Balaguer porta per títol “Mirades a l’Univers” i comptarà amb la participació de tres ponents que tractaran temes vinculats al món de l’astronomia des de punts de vista molt diversos. En primer lloc, l’investigador de la Universitat de Barcelona Josep Manel Carrasco ens farà una immersió per descobrir les meravelles del nostre Univers. A continuació, la investigadora del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè (IEC) Mar Tapia ens descobrirà com els sensors sísmics, a més de detectar terratrèmols, poden detectar les vibracions de meteors i meteorits en arribar al nostre planeta. Finalment, clourà la jornada Hèctor Linares, investigador del Parc Astronòmic Montsec i de la Universitat de Barcelona, que ens recordarà la problemàtica de l’enllumenat artificial i com pot afectar a l’observació del nostre Univers.

Més informació:

https://pintofscience.es/event/mirades-a-lunivers

Mar Tàpia durant la seva xerrada
Mar Tàpia durant la seva xerrada

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El 22 de maig es va celebrar el festival de divulgació científica “Pint of Science 2019” per primer cop a la comarca de la Noguera, concretament a la ciutat de Balaguer. Aquest festival proposa una trobada entre investigadors i públic en l’entorn d’un bar o cafeteria i s’ha celebrat enguany a tot el món entre els dies 20 i 22 de maig de 2019.

Balaguer s’ha incorporat com a ciutat nova en aquesta cinquena edició del Pint of Science i ho fa sota la coordinació local del Consell Comarcal de la Noguera, el Centre d’Observació de l’Univers i l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona. De les 20.00h a les 22.00 h, al Bar Fleming de Balaguer es van realitzar xerrades científiques de l'àmbit de l'astronomia i les ciències de l'espai amb tres ponents experts en la matèria davant d’una quarantena de persones.

La sessió va començar amb la presentació “Cosmos: una immersió ràpida” a càrrec de Josep Manel Carrasco, investigador de la Universitat de Barcelona. En la seva presentació ens va fer un recorregut per l'Univers conegut des de l'entorn més proper al nostre planeta fins a les recerques més recents com les ones gravitacionals o les imatges de forats negres. La segona ponència va ser a càrrec de Mar Tàpia, investigadora a l'Institut d'Estudis Catalans, amb el títol “Vibracions extraterrestres”, que ens va mostrar com els aparells de detecció de terratrèmols, com sismògrafs o infrasons, poden ser útils per al seguiment i detecció de l'arriba de meteors i meteorits. Finalment la tercera, “Les llums que no ens deixen veure el cel” a càrrec d'Hèctor Linares, investigador del Parc Astronòmic i de la Universitat de Barcelona, que ens va ressenyar la problemàtica i les conseqüències d'un ús inadequat de l'enllumenat artificial i com pot afectar no només l'astronomia, sinó també la nostra salut.

Més informació sobre el festival:

https://pintofscience.es/event/mirades-a-lunivers

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Per commemorar que enguany fa 80 anys que es va acabar la Guerra Civil, el Consell Comarcal de la Noguera, sota la direcció de l’Arxiu Comarcal i la col·laboració de la Diputació de Lleida, ha presentat el projecte "Entre la revolució i la guerra", amb el qual vol donar a conèixer aquest període de la història a través de les fonts fotogràfiques, fent un recorregut històric per la comarca de la Noguera durant el període de Guerra, partint de la II República i acabant a la immediata postguerra.

El projecte consisteix en tres activitats diferents: 

- la publicació del llibre “Entre la Revolució i la Guerra. Memòria gràfica de la Guerra Civil a la Noguera” de l’autor Gerard Costa,

- l'exposició itinerant: “Entre la Revolució i la Guerra”,

- la conferència: “La Guerra Civil a la Noguera a través de les fonts fotogràfiques” a càrrec de Gerard Costa.

La Guerra Civil, en el context de la batalla del Segre, va ser un episodi especialment cruent a la Noguera, ja que durant un llarg període de 8 mesos, entre l’abril de 1938 i el gener de 1939, s'hi va establir al cap de pont de Balaguer, el qual comprenia un bast territori que anava des de la zona de Vallfogona de Balaguer fins al Montsec. 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La Diputació de Lleida ha atorgat al Consell Comarcal de la Noguera una subvenció per l’import de 15.000,00 € per atendre les despeses derivades del manteniment de programes, llicències, permisos i similars per a l'any 2019. Amb aquest ajut el Consell Comarcal de la Noguera manté actualitzat el programari informàtic de gestió interna i de prestació de serveis a la ciutadania.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

 • A l’Estat espanyol, dels sis ambaixadors del programa global Cels Foscos per a Tothom (DarkSkies for All), el PAM és l’únic platí.
 • L’Internacional Astronomical Union (IAU) és una associació que agrupa les principals entitats i societats astronòmiques del món, amb més de 500 socis individuals i 74 països afiliats.
 • El programa DarkSkies for All reconeix les accions divulgatives del PAM així com la participació en projectes internacionals com el projecte europeu Pirineus La Nuit, el qual  té com a objectiu fonamental  la definició d’una estratègia  transpirinenca per la protecció i millora de la qualitat del medi nocturn envers la contaminació lumínica.

 

En el marc dels actes del centenari de l’Internacional Astronomical Union (IAU), associació de les principals agrupacions i societats astronòmiques del món, amb més de 12.500 socis individuals i 74 països afiliats, s’ha desenvolupat el projecte “Cels Foscos per a Tothom” (DarkSkies for All), que inclou la figura dels ambaixadors de cel fosc. En aquest context, l’IAU-Darkskies for All ha nomenat rl Parc Astronòmic Montsec (PAM) com ambaixador platí. A l’Estat espanyol, dels sis ambaixadors, el PAM és l’únic platí.

Concepció Cañadell, presidenta en funcions del Consell Comarcal de la Noguera, explica que l’IAU ha reconegut el treball científic -com el projecte Pirineus La Nuit de protecció del cel fosc al Pirineu- i divulgatiu a través de les activitats desenvolupades en els deu anys d’història del Centre d'Observació de l'Univers (COU) per a sensibilitzar i informar a la societat, principalment a la joventut, sobre la importància de preservar el cel nocturn".

Una xarxa de divulgació internacional per a preservar el cel fosc

Salvador J. Ribas, director científic del PAM assenyala que el projecte global Cels Foscos per a Tothom té com a objectiu crear consciència de la necessitat de conservar el cel nocturn”. Segons l'IAU, "l'Astronomia representa un aspecte ric i important del llegat cultural i natural i aquest projecte subratlla la importància de protegir-la i passar-la a les generacions futures". El projecte abasta dues àrees fonamentals recolzant-se en programes educatius ja existents sobre la contaminació lumínica per a arribar als estudiants i formar una nova Xarxa d'Ambaixadors de Cels Foscos de l'IAU amb l'objectiu d'involucrar al públic en accions de protecció contra la contaminació lumínica, incloent-hi accions de pressió sobre els governs, fent que el terme "contaminació lumínica" sigui conegut per tots.

Entre els recursos que s'ofereixen als educadors es troba el kit educatiu "Encén la Llum". Durant el Programa global de l'IAU, uns 200 educadors de tot el món disposaran d'aquest kit a preu de producció. El PAM rebrà aviat un d'aquests kits per a poder divulgar la importància de preservar el cel fosc en les instal·lacions del Centre de l'Observació de l'Univers (COU).

Projecte Pirineus La Nuit, protegir el Pirineu

D’altra banda, el Consell Comarcal de la Noguera, com a ens gestor del COU i impulsor de la certificació Starlight Montsec, forma part en qualitat de soci del projecte europeu de cooperació del programa Interreg-POCTEFA Pirineus La Nuit. Aquest projecte té com a objectiu fonamental  la definició d’una estratègia  transpirinenca per la protecció i millora de la qualitat del medi nocturn envers la contaminació lumínica. Aquesta protecció s’analitza tant des del punt de vista de l’observació astronòmica científica i divulgativa/turística com des del punt de vista ecològic (fauna nocturna).

El projecte el formen sis socis de Catalunya, Navarra i França: Navarra de Infraestructuras de Cultura, Deporte y Ocio SL (cap de files i gestor del Planetario de Pamplona), Gestión Ambiental de Navarra SA, Syndicat Mixte pour la Valorisation Touristique du Pic du Midi, Association A Ciel Ouvert, Centre d’Iniciatives pour l’Environnement Bigorre-Pyrénées i el Consell Comarcal de la Noguera (Parc Astronòmic Montsec).

Pirineus La Nuit -explica Ribas- conté accions generals pròpies de tots els projectes de cooperació europeus com són la gestió, coordinació i comunicació i posteriorment accions específiques del projecte que se sustenten sobre tres pilars: recerca (mesures i modelització), divulgació (exposicions, documentació) i estratègia (documents de recomanació, senyalització, miradors astronòmics i certificacions de qualitat).

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El dissabte 2 de juny es va celebrar la 9a Jornada d’Implantació del Pla d’Assistència i Suport en matèria de Protecció Civil al Consell Comarcal de la Noguera i el Parc de Bombers de Balaguer.

Entre els participants van assistir-hi integrants de les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil de Balaguer, Artesa de Segre i Montgai, voluntaris de les ADF Sant Mamet, Mig Segre i Noguera Oest i integrants dels parc de bombers voluntaris d’Artesa de Segre i Àger.

La part teòrica es va realitzar a la seu del Consell Comarcal, i va consistir en una xerrada dels cossos de Bombers i Agents Rurals, on es van analitzar les claus de la campanya forestal 2019 i repassar els incendis de la campanya del 2018 a la comarca i les seves causes. El Francesc Xavier Castro, cap de la Secció d’Inspecció del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, va fer una ponència sobre els resultats i les incerteses en la prevenció d’incendis sobre tres eixos: l’evolució del nombre i la superfície dels incendis els darrers 30 anys, l’evolució de la meteorologia i la climatologia i com es preveu el futur proper.

La part pràctica de la jornada es va desenvolupar a la zona de Camarasa on es va resseguir el perímetre de l’incendi històric del 1996 fins a l’ermita de Sant Jordi. Es va recordar on va iniciar-se l’incendi, com es va propagar, les diferències entre la part forestal i els camps de conreu, l’evolució de l’incendi seguint una trajectòria fora de l’habitual i els motius d’aquest fet, durant diverses parades. També es va observar l’evolució que ha seguit la vegetació de la zona que es va cremar i com l’incendi l’ha condicionat.

La jornada va cloure amb un notable èxit d’assistència i una gran sintonia entre professionals i voluntariat, i s'ha consolidat com a referent de col·laboració i trobada entre els cossos professionals que actuen en matèria de Protecció Civil i els voluntaris que hi col·laboren.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Avui s’ha fet la donació a l’Associació L’Estel de les aportacions voluntàries que es van recaptar el passat dia 12 de maig a l’esdeveniment de ioga solidari “108 salutacions al sol” que es va fer a trenc d’alba al paratge natural de l’embassament de Sant Llorenç de Montgai, amb música de l’arpista lleidatana Berta Puigdemasa.

En total, van participar a l’esdeveniment una vuitantena de persones, entre elles ioguis de renom en el món del ioga, i es van recaptar un total de 390 €. La trobada va comptar amb la col·laboració del Càmping La Noguera, el restaurant El Mirador, l’Ajuntament de Camarasa i el Consell Comarcal de la Noguera.

La iniciativa de portar les “108 salutacions al sol” a la Noguera va sorgir de la professora balaguerina de ioga Anna Paüls, formada en diferents estils de ioga (hatha ioga, vinyasa, gentle, etc.) i especialitzada en ioga suau, dinàmic, per a esportistes i per a persones amb diversitat funcional.

  

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Avui s’ha presentat la propera Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell que es farà els dies 10, 11 i 12 de juliol a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera.

La temàtica d’aquesta 24a edició és “L’Edat Mitjana. La primera globalització?”, fil conductor del programa a través del qual els ponents experts aportaran llum sobre si els fenòmens de cohesió i formació de les arrels d’Europa i la construcció d’identitats poden ser considerats com una primera globalització.

Com cada any, prestigiosos estudiosos molt especialitzats en el tema participaran com a ponents de la Càtedra, provinents de la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, i d’universitats internacionals com les de París I Panthéon Sorbonne, Pontificia Università Antonianum, Leiden (Països Baixos), Zagreb (Croàcia) i el Bío-Bío (Xile)

A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dijous 11 de juliol per visitar les muralles de Balaguer, el monestir de Santa Maria de les Franquerses, Casteló de Farfanya i Os de Balaguer.

En l’acte de presentació han participat la presidenta e.f. del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell; l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol, i el catedràtic d’història medieval a la UdL, Flocel Sabaté.

El Consell Comarcal de la Noguera, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l'Ajuntament de Balaguer, ja fa més de dos dècades que organitzen el curs d’estiu de la Càtedra d'Estudis Medievals Comtat d'Urgell amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval de la Noguera. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval des d'una perspectiva actual.

També cal destacar que el curs està inclòs dins del programa de formació de l’Institut de Ciències de Educació de la Universitat de Lleida.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Aquest any 2019 el Parc Astronòmic Montsec s’ha adherit al segell d’Equipament Familiar de l’Agència Catalana de Turisme. Aquest segell garanteix que el PAM vetlla per la seva integració en l’entorn, donant prioritat a una política i estratègia a favor de la sostenibilitat, que reforça encara més la certificació Starlight avalada per la Unesco. També garanteix que el Centre d’Observació de l’Univers disposa d’una oferta adreçada a tot tipus de viatgers, en aquest cas a famílies, i a més posa a la seva disposició totes les facilitats i comoditats que aquest tipus de públic necessita, com zona de pícnic, canviadors de bebès, mesures de seguretat i accessibilitat adaptades per a infants, i una fàcil interacció a les exposicions adequada per a diferents edats.

El programa Turisme Familiar de l’ACT s’estructura en 9 zones territorials diferenciades, i en tres categories: Natura i Muntanya en Família, Platja en Família, i Equipament Familiar. El COU és l’únic equipament que té un segell de l’ACT dins de la zona de les Terres de Lleida.

Aquesta adhesió al segell d’Equipament Familiar implica que el COU s’incorpora també a la certificació Biosphere Responsible Tourism, ja que Catalunya ha estat la primera destinació a escala mundial que l’ha rebut. Aquesta certificació garanteix que el viatger pot gaudir d’una experiència sostenible, protegint la cultura, millorant l’economia local i reduint l’impacte en el medi ambient, i és particularment sensible amb les persones amb discapacitat, mobilitat reduïda o necessitats especials.

 

Més informació sobre el segell:

http://act.gencat.cat/afiliacio-a-marques/directori-empreses/entry/8/9569/?filter_146=Lleida&filter_147=equipaments-familiars

 

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El dia 8 de juliol de 2019, a les 20.00h, s’ha celebrat la sessió constitutiva del Ple del Consell Comarcal de la Noguera, per a la legislatura 2019-2023. Miquel Plensa i Martínez ha resultat elegit el nou president de l’ens comarcal per 10 vots a favor i 9 vots en blanc.

El Ple està format per 19 consellers i conselleres comarcals, que són alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores dels ajuntaments de la Noguera sorgits de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019, de tres grups polítics diferents (10 ERC-AM, 8 JuntsXCat, i 1 CP - PSC).

 1. Miquel Plensa i Martínez (alcalde d’Algerri)
 2. Lídia Ber i Salmons (alcaldessa de les Avellanes i Santa Linya)
 3. Maria Cusola i Aumedes (regidora de l’Ajuntament d’Artesa de Segre)
 4. Ester Guarné i Tanyà (regidora de l’Ajuntament de Balaguer)
 5. Jaume Montfort i Samà (alcalde de l’Ajuntament de Bellcaire d’Urgell)
 6. Isabel Planas i Aguilar (regidora de l’Ajuntament de Montgai)
 7. Xavier Terré i Boliart (alcalde de l’Ajuntament de Vilanova de Meià)
 8. Toni Sala i Blanch (regidor de l’Ajuntament de Ponts)
 9. Eugènia Puig-Gròs i Clua (alcaldessa de l’Ajuntament d’Albesa)
 10. Anna Calvís i Munsó (alcaldessa de l’Ajuntament de Menàrguens)
 11. Sònia Valero i Dencas (alcaldessa de l’Ajuntament de Bellmunt d'Urgell)
 12. Maricel Segú i Peralba (alcaldessa de l’Ajuntament de Foradada)
 13. Xavier Castellana i Benseny (alcalde de l’Ajuntament de Vallfogona de Balaguer)
 14. Mireia Burgués i Novau (alcaldessa de l’Ajuntament d’Àger)
 15. Josep Torres i Flores (alcalde de l’Ajuntament de la Sentiu de Sió)
 16. Josep Tapies i Ticó  (alcalde de l’Ajuntament de Ponts)
 17. Guifré Ricart i Real (regidor de l’Ajuntament de Balaguer)
 18. Jaume Castellà i Secanell (regidor de l’Ajuntament de Preixens)
 19. Jordi Manzanaque i Castet (regidor de l’Ajuntament de Menàrguens).

 

En els propers dies es farà una sessió del Ple, anomenada del cartipàs, en què s’aprovarà la nova composició dels òrgans col·legiats i els òrgans unipersonals del Consell, les àrees de treball i els consellers i les conselleres responsables de cadascuna d’elles.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La 24a edició de la Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell ha començat avui dimecres 10 de juliol juliol sota el títol “L’Edat mitjana, la primera globalització?”, a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera, amb una quarantena de participants.

En l’acte de presentació han participat el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; el regidor de Cultura i Comunicació de la Paeria de Balaguer, Arnau Torrente; el vicepresident 4t e.f. de la Diputació de Lleida, Sr. Eloi Bergós; la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol, i el catedràtic d’història medieval a la Universitat de Lleida, Flocel Sabaté.

Prestigiosos estudiosos molt especialitzats en el tema participen com a ponents de la Càtedra, provinents de la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, i d’universitats internacionals com les de París I Panthéon Sorbonne, Pontificia Università Antonianum, Leiden (Països Baixos), Zagreb (Croàcia) i el Bío-Bío (Xile).

A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dijous 11 de juliol per visitar les muralles de Balaguer, el monestir de Santa Maria de les Franqueses, Castelló de Farfanya i Os de Balaguer.

El Consell Comarcal de la Noguera, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de la Paeria de Balaguer, ja fa més de dos dècades que organitzen el curs d’estiu de la Càtedra d'Estudis Medievals Comtat d'Urgell amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval de la Noguera. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a tots aquells que volen aprofundir en el coneixement del passat medieval des d'una perspectiva actual.

També cal destacar que és el tercer any que la Càtedra d’Estudis Medievals està inclosa a l’oferta de cursos d’estiu de la Universitat de Lleida.

 

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

 

El dia 18 de juliol de 2019, a les 19.30h, s’ha celebrat la sessió d’aprovació del cartipàs del Consell Comarcal de la Noguera per a la legislatura 2019-2023. Sota la Presidència de Miquel Plensa i Martínez, ocuparan les tres Vicepresidències Anna Maria Calvís i Munsó, Xavier Terré i Boliart, i Ester Guarné i Tanyà, en aquest ordre.

Les noves àrees d’actuació del Consell Comarcal i els consellers i les conselleres responsables són les següents:

 • Afers Socials i Joventut, a càrrec d’Anna Maria Calvís Munsó
 • Salut, SAT i Serveis Tècnics, a càrrec d’Eugènia Puig-gròs Clua
 • Esports i Cooperació Municipal, a càrrec de Toni Sala Blanch
 • Ensenyament i Habitatge, a càrrec de Maria Cusola Aumedes
 • Turisme i Territori, a càrrec de Xavier Terré Boliart
 • Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, a càrrec de Lídia Ber Salmons
 • Cultura i Llengua i Règim Intern, a càrrec de Jaume Montfort Samà
 • Promoció Econòmica, a càrrec d’Ester Guarné Tanyà
 • Consum, Transparència i Noves Tecnologies, a càrrec d’Isabel Planas i Aguilar

 

A més de la resta d’òrgans col·legiats, també s’ha aprovat els portaveus dels grups del Ple, que seran per ERC-AM Jaume Montfort, per JuntsxCat Sònia Valero, i per CP Jordi Manzaneque. Pel que fa a la Gerència, l’assumeix Jordi Oronich i Ruiz.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El passat 30 de juliol va finalitzar el contracte de 6 mesos dels treballadors i les treballadores del Programa de Treball i Formació 2018, adreçat a persones aturades, preferentment de 45 anys o més, que havien exhaurit la prestació per desocupació i/o subsidi o bé beneficiàries de la renda garantida de ciutadania.

Les persones contractades han combinat durant sis mesos formació i feines de caràcter públic i d’interès social en diferents municipis En questa convocatòria els municipis adherits han estat Albesa, les Avellanes i Santa Linya, Bellcaire d’Urgell, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, EMD Gerb, Ivars de Noguera, Menàrguens, Os de Balaguer, la Sentiu de Sió, Térmens, Torrelameu, Vallfogona de Balaguer i Vilanova de Meià.

En l'acte de cloenda del programa d'enguany, es van reunir les persones participants amb el president i el gerent del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa i Jordi Oronich, i van fer una bona valoració de la formació i de l'experiència laboral adquirides amb vista a facilitar-los la inserció laboral després d’un període llarg d’inactivitat.

Aquest programa ha estat gestionat pel Consell Comarcal de la Noguera, i finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Servicio Público de Empleo Estatal i el Fons Social Europeu.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Consell Comarcal de la Noguera, en el marc de la subvenció de la Generalitat de Catalunya de Gestió Forestal Sostenible corresponent a l’any 2018, arranjarà durant les properes setmanes vials dels municipis d’Artesa de Segre, la Baronia de Rialb, Ponts i Vilanova de l’Aguda.

S’actuarà en 15,5 km de camins de la comarca on s’efectuaran millores al ferm i una esbrossada de la vegetació lateral, tant arbòria com arbustiva, per permetre el pas dels vehicles d’extinció d’incendis i millorar els accessos a punts d’aigua.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El Ple del Consell Comarcal de la Noguera ha aprovat el conveni de col·laboració amb la Diputació de Lleida, en matèria de cooperació i assistència municipal als municipis petits, anualitat 2019. Amb aquest acord la Diputació col·labora en el finançament del Servei d'Assistència Tècnica per a la prestació de les funcions públiques necessàries a les corporacions locals (SAT) amb un total de 200.000 euros, i el Servei de Cooperació i Assistència Tècnica amb 190.000 euros.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Avui s’ha presentat a la Diputació de Lleida el programa del VI Festival d'Astronomia del Montsec, que se celebrarà del divendres 11 d’octubre al diumenge 13 d'octubre al Centre d'Observació de l'Univers (COU), del Parc Astronòmic del Montsec (PAM). El Festival té com a objectiu principal divulgar la ciència en la societat, mitjançant l'organització d'activitats científiques, culturals i d’oci, pensades per a tota la família, que aconsegueixin despertar l'interès per l'Astronomia i fomentar el coneixement del Montsec, per difondre aquesta zona com a destinació d’Astroturisme.

En aquesta edició el Festival té una previsió d'assistència d'uns 2.000 visitants. El Festival d’Astronomia del Montsec és l'única activitat que es realitza a l’Estat espanyol amb aquestes característiques, on s'integra el coneixement científic amb la cultura popular i les activitats culturals i lúdiques per a tots els públics. El president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, assenyala que "el Festival d'Astronomia del Montsec és ja un element esperat per les famílies que desitgen divertir-se amb la ciència i en un entorn únic com el PAM. A més, el Festival reforça les iniciatives de la Noguera i del PAM per atraure el turisme familiar com demostra el segell aconseguit recentment pel PAM com a “Equipament familiar”, acreditat per l'Agència Catalana de Turisme (ACT)".

En aquesta edició s'han programat 16 activitats dirigides a totes les edats, amb visites tant diürnes com nocturnes al COU, i també destaca el concert, en el marc del Festival de Música sota les Estrelles, de Patrícia McGill i Javier Juanco Quartet” inspirat en la figura de Manuel de Pedrolo. El Festival continua amb les activitats de divulgació científica per a tota la família com visites al COU "Viatgers Galàctics" (diürna), el "Cel de la Tardor" (nocturna) o el taller d'experiments científics a càrrec del presentador del programa divulgatiu de ciència de TV3, Dinàmiks, Dani Jiménez; conjuntament amb activitats com la Gimcana astronòmica “Els enigmes de les estrelles” a càrrec d’OrganitzemXtu o els “Monòlegs científics en clau d’humor” a càrrec de The Big Van Ciencia. Com en les darreres edicions del Festival, el PAM ha creat i comercialitzat un paquet turístic específic, que inclou estades d'una o dos nits, a més d'allotjament i manutenció, i també conté altres activitats que es poden dur a terme a la zona del Montsec. Aquest paquet és un dels més de 10 paquets que es comercialitzen on el Centre d’Observació de l’Univers és la principal atracció.

Fitxers adjunts

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Paria sunt igitur. Summum ením bonum exposuit vacuitatem doloris; Erat enim Polemonis. Tu quidem reddes; Duo Reges: constructio interrete. Ea possunt paria non esse. Graccho, eius fere, aequalí?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cave putes quicquam esse verius. An tu me de L.
Mar Tàpia
Núria Gregori 1r premi #estiunoguera
Montse Gomà
La Noguera, cuidem-la!

Document Actions