Dimecres, Desembre 12, 2018

Personatges Il·lustres

RAMON ROCA I PUIG (Algerri, Noguera 1906 - Montserrat, Bages 2001) fou un papiròleg, hel·lenista i sacerdot català).

De petit es va traslladar a Arenys de Mar. El 1928 es doctorà en teologia a la Universitat Pontifícia de Tarragona. Fou canonge de Barcelona i col·laborà en la Fundació Bíblica Catalana. Ensenya llengües clàssiques a l'Institut Balmes de Barcelona, fou catedràtic de grec al Seminari Conciliar de la Diòcesi i del 1960 al 1964 fou també catedràtic de grec a la Universitat de Barcelona.

Durant aquells anys va realitzar molts viatges al Pròxim Orient (Palestina i Egipte), on va adquirir la seva important col·lecció papirològica. El 1952 va crear a Barcelona la Fundació Sant Lluc Evangelista, que posseeix la seva important col·lecció de papirs, de la qual publicà texts clàssics d'autors com ara Homer (fragments ptolemaics, del s III aC, de la Ilíada i de l'Odissea), bíblics grecs (fragment de l'Evangeli segons Mateu, del s II) i coptes del s III i del IV, i literaris cristians. El 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1993 la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Ramon Roca preocupat pel futur dels seus papirs, decidir deixar el seu patrimoni a Montserrat, tal com també li aconsellaven els seus amics més íntims. L’Abat de Montserrat, Sebastià Bardolet, li va oferir un apartament al Monestir i En Roca es va instal·lar a l’Abadia, portant el seu fons papirològic passant els darrers anys de la seva vida a Montserrat a prop dels seus papirs fins al dia de la seva mort. De fet, quinze dies abans de morir encara va seure al seu despatx, envoltat dels seus papirs, de la seva biblioteca i de les seves publicacions. Va morir l’any 2001 a l’edat de 95 anys.