Dilluns, abril 23, 2018

Què podem visitar?

A part del turisme religiós, Cubells també compta amb altres llocs d'interès per visitar i conèixer:

FORN DE GUIX

El guix que es coïa en aquest antic forn s'obtenia de les explotacions properes al nucli de Cubells, les quals extreien els guixos de la Formació Barbastro d'edat oligocena. El forn té una estructura circular, de tres metres i mig de diàmetre i una alçada d'uns tres metres; compta amb una porta i una finestra. El forn de guix de Cubells és un exemple dels nombrosos forns que existeixen a la comarca de la Noguera que fan que sigui una de les primeres zones de Catalunya on antigament s'havia explotat el guix. Segons testimonis presencials, el forn va estar operatiu fins a la dècada del 1950. Com a dada curiosa es pot indicar que l'obertura semicircular que es troba a la dreta de la porta i que s'utilitzava per alimentar el forn, va estar reparada en acabar la guerra civil espanyola amb una tapa de tanc militar. El forn cremava durant 36-40 hores, sempre sota la supervisió d'un operari que mantenia el foc en activitat i el deixava refredar dos dies.

Es troba situat prop de la carretera C-26 direcció Artesa de Segre.                                   

 

LA TEULERIA

La teuleria es de planta quadrada i presenta el teulat esfondrat. Al voltant de la teuleria hi ha restes de construccions, que segurament servien de magatzem. La bassa pedrissa també podria anar lligada a la teuleria.
Per fer les teules s’utilitzava l’argila d’edat Oligocena (uns 30 milions d’anys) de la zona de Cubells.               

 

POU DE GLAÇ

El pou de glaç esta situat a la part alta del poble aproximadament te unes dimensions de 9 a 11 metres i el diàmetre entre 6 i 9 metres, els pous de glaç es feien en llocs obacs i frescals. És una construcció de pedra, molt ben feta i de grans dimensions però poc visible. Aquest pou te una porta molt petita, per on entrevén els qui treballaven i per on es ficaven i es treien els blocs de gel, a més de la porta hi ha una obertura  a la part de dalt, per treure el gel, quan la porta d’entrada estava tapada. Les peces de gel es dipositaven per una capa de palla, boll, pellofa del gra de blat o branques per evitar que s’enganxessin quan el pou era ple. El gel si conservava durant mesos.

 

MOLÍ D'OLI

Molí d'oli que encara conserva les pedres còniques que giren i molen les olives.                    

 

ÀREA D'ESCALADA SERRA DE MANIA

Les Penyes de Mania formen part de l’extrem nord oriental de la l’altiplà de la Serra d’Arquells. Justament aquest punt es límit divisori dels termes municipals d’Alòs de Balaguer, Cubells y Foradada. L’altitud arriba fins els 630 metres, malgrat no es de gaire altura, el lloc gaudeix d’una vista molt favorable, cap al sud, arribant fins més enllà dels 60 km.

Enllaços d'interès: