Dimecres, Setembre 19, 2018

Rutes

RUTA DE LES FONTS (veure plànol de la ruta)

Font del Munt.
A prop de Rubió de Baix. Entrada per Mal Pas direcció el Bunker (està indicat).

Fonts de Salgar
Situades sota el campament de Salgar. Restaurades i senyalitzades.

Font del mig

Font de dalt

Font i Molí de l’oli
Sortint de Foradada direcció a Montsonís. Només sortir del poble de Foradada a mà dreta trobem un camí que ens hi porta. En aquest indret també s’hi conserva un antic safareig.

Font de la Fassina
Si venim de Foradada hem de travessar la carretera C-26 cap al camí de Montclar. Si venim de Balaguer, a la cruïlla de Foradada, hem d’agafar el camí que trobem a mà dreta direcció a Montclar.

Font Púdia
Aproximadament a 1km de la Font de la Fassina pel camí de Montclar.

Font de lo Quatre
Des de Marcovau, camí direcció Vall de Sils.

 

RUTA DELS CASTELLS

Castell de Rubió de Sols (Rubió de Baix)
Bé cultural d’interès nacional. Castell termenat. Construït el s. XI-XII. D’origen Islàmic. Es conserven les ruïnes d'una torre i murs.

La Torrota (Montsonís)
Antic castell de Malagastre.

Castell de Montsonís (Montsonís)
Edifici declarat bé cultural d’interès nacional. Es tracta d’un castell habitat, pels barons d’Albí. L'actual castell de Montsonís és el resultat d'un procés constructiu que s'inicià en el segle XVI.

RUTES TURÍSTIQUES I CULTURALS

Pel que fa a l’itinerari turístic i cultural que es pretén potenciar, podem sintetitzar-lo de la següent manera:

S’inicia l’itinerari a la cruïlla de la carretera C-26, amb el camí veïnal que porta a Foradada. El municipi de Foradada és un nucli de caràcter menestral que presenta un bon estat de conservació dels edificis. Dins el nucli de Foradada es poden realitzar activitats com visites turístiques, culturals, gastronòmiques, etc., com ara:

 • Església parroquial de Sant Josep de Foradada, de l’any 1783, d’estil barroc – neoclàssic, en bon estat de conservació.
 • Escoles – Ajuntament, de principis del segle XX, d’estil modernista neoclàssic, i de forma lleugerament simètrica amb l’Església.
 • Ermita de Sant Urbà, del segle XVIII aproximadament, d’estil popular assimilable al romànic, amb petit campanar de cadireta.
 • Mirador de Sant Urbà, situat a dalt de tot del turó del mateix nom, des d’on tenim una àmplia perspectiva de la plana del municipi i de les seves contrades.
 • Visita turística de la Roca “La Foradada” que, com el seu  nom indica, presenta un forat de gran secció. Està ubicada en la part superior del nucli.
 • Visita gastronòmica al restaurant de Foradada, La Solana, de construcció típica i adaptada totalment a la línia constructiva de la població.

Des del nucli de Foradada també es poden organitzar sortides i excursions, fins a l’antic nucli de Marcovau, situat dalt d’un turó:

 • Església parroquial de Sant Salvador, que data del segle XII, amb reformes i afegits del segle XIX, d’estil romànic modificat, i que té una capella adossada a cada lateral, i un contrafort, amb un campanar de cadireta.
 • Restes del castell de Marcovau, dels segles XII – XVII, en estat ruïnós, amb una torre de guaita en la cantonada, i situat sobre el turó del poble.
 • Castellot de Marcovau, més actual que l’anterior.

Es continua l’itinerari des de Foradada, passant per la carretera LV-9138, fins al nucli històric de Montsonís, situat a uns 405 metres d’altitud, al marge esquerre del riu Segre. Dins el nucli de Montsonís es poden realitzar les següents activitats:

 • Església parroquial de Santa Maria, de l’any 1677, d’estil barroc – neoclàssic, en bon estat de conservació. Té dues capelles adossades als laterals i una sagristia annexada a la part posterior.
 • Castell de Montsonís, de principis del segle XI i posteriors modificacions del segle XIV, d’estil romanicogòtic, en molt bon estat de conservació.
 • Torre dins el poble de Montsonís, que actualment és una casa particular.
 • Casa pairal de l’Abadia, del segle XII a XVII, aïllada construïda amb carrers irregulars de pedra natural del país.
 • Antiga església parroquial de Santa Maria, del segle XI, d’estil romànic en estat parcial de ruïnes.
 • Antiga església dedicada a Sant Urbà, situada dalt d’un pujol, actualment en estat degradat.
 • Casa de Cal Valeri, de l’any 1786, d’estil popular, que actualment és un habitatge d’ús particular.
 • Miradors diversos dins el poble, des d’on hi ha una magnífica perspectiva de l’horta de Montsonís i Artesa de Segre i de la zona del Montsec.
 • Visita gastronòmica al restaurant de Montsonís, de construcció típica i adaptada totalment a la línia medieval de la població.