Neix “Noguerament Bo”, el distintiu territorial de productes agroalimentaris de la Noguera

Avui s'ha presentat el distintiu territorial de productes agroalimentaris de la Noguera “Noguerament Bo” en el marc del projecte Territori de Valor coordinat per Consorci Grup d'Acció Local Noguera Segrià Nord i finançat pel Consell Comarcal de la Noguera, el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
Amb el distintiu territorial es vol reforçar el valor afegit d’especial interès dels recursos agroalimentaris de la Noguera identificant-los amb el territori, i alhora posar èmfasi en l'apoderament dels diferents productors agroalimentaris del territori i la generació de sinergies per poder debatre conjuntament les millors fórmules per donar a conèixer els seus productes.


Actualment, elsproductors adherits al distintiu territorial “Noguerament Bo” són Castell del Remei, Casa Patau, Cal Retjo, Cal Blasiet, Alimentació Farràs, Conill Com Cal, FructumCat, Cal Esmet i Pla Oví. Això no obstant, qualsevol productor interessat a sumar-se a la iniciativa pot adreçar-se al Consorci Grup d'Acció Local Noguera Segrià Nord per saber si compleix els requisits necessaris per adherir-s’hi.
Després de la presentació oficial del distintiu, s’ha lliurat als productors i als representants del DARP i del Consell Comarcal de la Noguera el reglament d’ús acordat en altres reunions, i s’han debatut algunes qüestions relatives a les actuacions que es realitzaran conjuntament entre els productors participants en el projecte. A més, els productors han pogut visualitzar un primer esborrany de la pàgina web i han decidit un seguit d'actuacions per tal de promoure el distintiu i valorar la transformació i la comercialització del producte agroalimentari.

Xerrades informatives sobre el nou model de recollida de residus a la Noguera

El Consell Comarcal de la Noguera en col·laboració amb els ajuntaments de la comarca ha iniciat un segon cicle de xerrades informatives, aquest cop sobre el nou model de recollida de residus amb illes a la Noguera.
Ahir dimarts 9 d’octubre es va fer la xerrada al municipi de Térmens, amb una molt bona acollida de la ciutadania.
En aquestes sessions s'exposa als veïns i veïnes els costos que es repercuteixen al municipi i d’on provenen aquests costos. També que cada municipi amb el nou model de recollida amb illes pagarà pel nombre de contenidors, buidades i Tn de rebuig del municipi, amb l’objectiu de reciclar més d’un 50% a què obliga Europa. També es va exposar el perquè la Generalitat des de 2012 va implantar el pagament del cànon d’abocador i l’augment d’aquest cànon en un futur pròxim. Al final de la sessió es va resumir que l’objectiu més important d’aquest canvi de model és reduir entre tots i totes els quilos de deixalles que tirem al contenidor de rebuig.
Cal recordar que en un futur, si no es millora el reciclatge, el cost del tractament del rebuig d’una família de 4 persones a la Noguera al 2018 té un cost mitjà de 84€/any i al 2020 tindrà un cost de més de 100€/any, als quals falta  afegir el cost de la recollida.

La Cúpula Gustum arriba a la Noguera i el Segrià Nord

El Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord ha organitzat l’activitat educativa de la Cúpula Gustum en sis escoles del territori per tal de sensibilitzar la població local de la importància de la tasca de les persones que produeixen aliments a casa nostra.
La Cúpula és un espai inflable i semiesfèric que mostra els alumnes de les escoles una experiència visual immersiva per saber més sobre la nostra dieta i les zones rurals on s’elaboren productes que consumim dia a dia. Està adreçat principalment a alumnes de Cicle Mitjà i Superior de Primària. El projecte està compost per 3 recursos didàctics: la Cúpula, els jocs col·lectius i la guia didàctica, que permeten donar a conèixer i valorar la producció agroalimentària de l’àmbit rural, difondre els productes que s’hi elaboren, el paisatge que generen i quin impacte té el consum d’aquests en la nostra economia i tradicions.  
El dia 5 d’octubre hi va haver la primera visita a l’escola de Pinyana, i continuen el 9 d’octubre a l’escola Salvador Espriu de Vallfogona de Balaguer, el dia 10 a l’escola de Ponts, el dia 25 a Els Planells d’Artesa de Segre, el 26 a l’escola d’Almenar i finalitzen el 29 d’octubre a l’Escola Alba de Corbins.
Aquest projecte s’emmarca dins del projecte de cooperació Gustum, coordinat pel grup d’acció local Leader Ponent, en el qual participa el Consorci Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord, ubicat al Consell Comarcal de la Noguera, conjuntament amb tots els Grups d’Acció Local de Catalunya, i està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i fons europeus FEADER.
Per a més informació: https://www.gustum.org/

Pàgina 1 de 113