A més de les ponències i els debats, s’han incorporat al programa dos activitats lliures obertes a tothom: un concert de música medieval a càrrec de “Rosich-Rosanes”, el dia 13 de juliol a les 19.00h, al claustre del Consell Comarcal; i una taula rodona sobre “Poblacions desplaçades i rebutjades al segle XXI”, el dia 14 de juliol a les 18.00 h, també a la sala d’actes del Consell.
En l’acte de presentació han participat la vicepresidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Sònia Valero; l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol, i el catedràtic d’història medieval a la UdL, Flocel Sabaté.
El Consell Comarcal de la Noguera, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l'Ajuntament de Balaguer, ja fa més de dos dècades que organitzen el curs d’estiu de la Càtedra d'Estudis Medievals Comtat d'Urgell amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval de la Noguera. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a tots aquells que volen aprofundir en el coneixement del passat medieval  des d'una perspectiva actual.
També cal destacar és el tercer any que la Càtedra d’Estudis Medievals està inclosa a l’oferta de cursos d’estiu de la Universitat de Lleida. Us podeu descarregar el programa.