Dilluns, Agost 21, 2017

Capçalera imatges

Balaguer panoramica.jpg

El Consell d’Alcaldes de la Noguera dóna suport unànime a la pagesia per la crisi de preus del sector de la fruita dolça

Aquest matí el Consell d’Alcaldes de la Noguera ha aprovat de manera unànime un manifest en favor de la pagesia  motivat per la crisi de preus que està patint el sector de la fruita dolça durant la campanya 2017. Les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell i el Segrià concentren el 86,4% de les superfícies en producció de préssecs i nectarines de Catalunya, que és la comunitat autònoma amb més superfície en aquesta producció (28,2%) de l’Estat espanyol.

Malgrat les mesures excepcionals establertes per la Comissió Europea per a la campanya 2017 per fer front a la situació generada per l’anomenat vet rus, l’evolució dels preus de la campanya 2017 (Mercolleida i Observatori de Preus Agroalimentaris del DARP), comparada amb la mitjana de les campanyes 2012 a 2016, sense tenir en compte la millor i la pitjor campanyes en preus, mostren clarament que es donen les circumstàncies previstes a l’Organització Comuna de Mercats (OCM) dels productes agraris per declarar i adoptar mesures per evitar la greu pertorbació del mercat en préssecs i nectarines.

Atesa la gran importància per a l’economia de la pagesia productora i del conjunt de l’entorn rural de les zones productores de préssecs i nectarines i la greu pertorbació del mercat en aquests productes, el Consell d’Alcaldes de la Noguera aprova demanar que el Ministerio de Agricultura i la Conselleria d’Agricultura instin la Comissió Europea a:


•    La retirada immediata de l'estoc que hi ha el dia d'avui als magatzems de fruita, així alleujarem l'excés d'oferta que hi ha actualment, 40.000 tones en préssecs i nectarines.
•    Implementar la possibilitat de retirada en verd.
•    Regularització amb la creació de quotes de plantació que tingui una limitació establerta amb els productors que tinguin la qualificació d' ATP o AP (Agricultor a Títol Principal o Agricultor Professional). Alhora delimitar la massificació de grans explotacions no vinculades al sector productiu.  
•    Solament seran perceptors d'ajudes els productors ATP/AP o empreses creades i gestionades per productors ATP o AP.  
•    Que es reguli el cobrament de Royalties per part dels obtentors fins que es demostri pràcticament que la varietat en qüestió és econòmicament viable.
•    Que es redueixi l'índex de rendiment net dels fruiters no cítrics a la declaració de la renda, que actualment és de 0,37. També per les empreses SATs, Cooperatives i SL i SA ...de fruita dolça la rebaixa de l'impost de societats del 25% al 20 o el 15%.
•    Accelerar els retorns de l'IVA ja que son importants per a la liquiditat.
•    Les subvencions que es donen al sector han d’anar més en pro de la comercialització, innovació transport i conservació, valor afegit...i consolidació d'estructures i vies comercials, així com en la millora de la qualitat del producte final en comptes de la mera productivitat o noves plantacions.
•    També s'ha de valorar la possibilitat d'arrancades definitives subvencionades, en comptes de retirar cada any més kg de fruita.
•    Promoció del consum intern. És un pilar estructural important per al sector.