Diumenge, Desembre 16, 2018

Capçalera

El Consell Comarcal de la Noguera aconsegueix prop de 600.000 € per al "Pirineus, la nuit"

Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Carlos Garcia, conseller comarcal de l’àrea de promoció econòmica, Salvador Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec i Josep Vilajoliu, responsable de gestió del Centre d’Observació de l’Univers, han informat que el Consell Comarcal de la Noguera, mitjançant el Parc Astronòmic Montsec, és un dels cinc socis que van presentar el projecte de cooperació transfronterera “Pîrineus, la nuit” a la segona convocatòria del Programa de cooperació Intereg-Poctefa de la Unió Europea.
El projecte “Pirineus, la nuit” pretén millorar la qualitat dels ecosistemes fronterers, a banda i banda dels Pirineus, mitjançant una estratègia per a la protecció i millora de la qualitat de la foscor natural nocturna, que a més serveixi de referència per a altres zones que vulguin encarar la mateixa problemàtica.
Els altres socis del projecte són: dos empreses publiques del Govern de Navarra: Navarra de Infraestructuras de Cultura, Deporte i Ocio (NICDO), mitjançant el Planetari de Pamplona i Gestión Ambiental de Navarra (GAN). Com a socis francesos hi ha l’Observatori Astronòmic del Pic du Midi i l’associació astronòmica A Ciel Ouvert (ACO).
El projecte s’executarà durant els anys 2018, 2019 i 2020 amb un pressupost de 4.150.000 € i una subvenció aprovada 2.695.000 €.

Les actuacions que corresponen al Consell Comarcal de la Noguera/Parc Astronòmic Montsec, tenen un pressupost de 875.000 €, amb  una subvenció de 569.000 €. La resta de 306.000 € està previst que es completin amb aportacions del Departament d’Empresa i Ocupació, de la Diputació de Lleida i amb fons propis del Consell Comarcall.

Les accions que desenvoluparan cada un dels cinc socis es poden agrupar en: accions conjuntes i accions pròpies.
Les accions conjuntes que durà a terme el Parc Astronòmic Montsec seran: coordinació la realització de l’anàlisi i seguiment de l’estat actual de la foscor natural de tot el Pirineu i entorn i la seva afectació a la biodiversitat. Concretament se centrarà en l’establiment d’una xarxa de punts de mesura contínua i permanent de la qualitat del cel nocturn, realització d’anàlisi de qualitat en zones especialment sensibles, avaluació de fonts de contaminació (ciutats i pobles), la propagació de la llum en l’àmbit pirinenc en col·laboració amb especialistes canadencs, valoració i comprovació d’instrumental de mesura de qualitat de cel.
Com a acció conjunta final està previst que el territori Montsec aculli i organitzi el Congrés Artificial Light 2020 (ALAN 2020). Es tracta del congrés multidisciplinar més important del món en matèria de contaminació lumínica i medi nocturn. L’any 2016 es va celebrar a Cluj (Romania) i l’any 2018 es celebrarà a Salt Lake City (Utah-EUA). L’organització d’aquest congrés suposarà un impacte positiu per al territori i completarà el cicle d’haver allotjat els millors congressos de referència en la matèria després d’haver acollit l’any 2017 el Light Pollution: Theory, Modelling and Measurements (LPTMM), considerat el segon més important del món.
Les accions pròpies del Consell Comarcal de la Noguera/Parc Astronòmic Montsec seran:
-Renovació de la Certificació Starlight, període 2017-2021 i l’obtenció inicial de la Certificació Internacional Dark Sky (IDA), amb la qual cosa el Montsec serà el primer territori que obtindrà les dos certificacions internacionals de reconeixement de la qualitat de cel fosc.
-Nova exposició permanent interactiva al Centre d’Observació de l’Univers (COU) sobre astronomia i cel fosc.
-Senyalització viària a les entrades de la zona del Montsec informativa de les Certificacions Starlight i IDA.
-Adequació de tres miradors astronòmics vinculats a monuments megalítics en indrets de la zona del Montsec.
Els responsables del Consell Comarcal de la Noguera destaquen el nivell de qualitat i de reconeixement  internacional a què ha arribat el Parc Astronòmic Montsec, fet que significa un impuls molt important per al sector turístic de la comarca.