Divendres, Gener 18, 2019

Capçalera

Comença el programa per prevenir addiccions socials i a les noves tecnologies

“Què s’amaga dins de les pantalles” és el títol del cicle de xerrades informatives organitzat per l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a través del Pla Local d’Inclusió Social, i ASPID. La primera sessió va tenir lloc el dijous 23 de novembre a Castelló de Farfanya, i estan programades una sessió a Àger (30 de novembre, al Local Social) i una a Vallfogona de Balaguer (febrer de 2018, a la Sala d’actes de l’Ajuntament).
Les sessions són impartides per Olga Malas, psicòloga general sanitària i màster en noves tecnologies, que ha treballat a l’Hospital Sant Joan de Déu amb el prestigiós equip del doctor Àlex Palau.
En aquesta primera conferència participativa, adreçada al públic en general, Malas ha explicat a les persones participants la tipologia d’addiccions socials i a les noves tecnologies (compres per Internet, jocs d’atzar on line, cibersexe, videojocs, mòbil, carxes socials, etc.), com es converteixen en una addició i com s’ha d’actuar per prevenir-les i solucionar el problema. La psicòloga considera que cal tractar el comportament addictiu quan aquest comença a tenir efectes negatius en un o més dels àmbits que envolten el subjecte (personal, familiar, social, laboral o econòmic).
Després de parlar dels símptomes principals i els senyals d’alerta de cadascuna de les addiccions socials, la ponent ha explicat les passes que cal fer per evitar-les, que se centren en ajudar en el desenvolupament de l'habilitat de comunicació cara a cara, els hàbits grupals i les activitats de lleure diverses. Aquest tractament suposa limitar el temps i pactar horaris, fomentar la relació amb altres persones, potenciar aficions (lectura, cinema i altres activitats culturals), estimular l'esport i les activitats en equip, desenvolupar activitats grupals, com les vinculades al voluntariat, i estimular la comunicació i el diàleg en la pròpia família.
Aquest programa dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera s’emmarca dins del Pla d’Inclusió Social i forma part de l’esforç que el Consell Comarcal fa per arribar a la població que viu en nuclis més allunyats de les poblacions grans, on hi ha menys oferta d'activitats i serveis.
ASPID insereix aquesta iniciativa dins de la nova Àrea d’Activitat Socioeducativa que ha creat en el darrer any i en la qual desenvolupa projectes d’intervenció social i educativa en la comunitat i l’entorn provincial, amb la finalitat darrera d’acompanyar en els processos de desenvolupament personal i apoderament a infants, joves i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat social.