Dissabte, Gener 19, 2019

Capçalera

Jornada sobre Astroturisme al Consell Comarcal de la Noguera

A continuació Josep Vilajoliu, coordinador de l’àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, i Anna Paüls, tècnica de turisme del Consell Comarcal de la Noguera, van destacar la importància del turisme astronòmic a tot el món, i l’avantatge competitiu que aporta al nostre territori la Certificació Starlight, un l’equipament únic al món com el Centre d’Observació de l’Univers, i un sector turístic enfocat al turisme astronòmic, amb allotjaments adaptats per observar el cel, restaurants amb menús astronòmics, i empreses que ofereixen activitats per descobrir el millor cel de Catalunya. Tot això sense descuidar la resta d’atractius de què disposa el territori, com ara el turisme actiu i de natura, la gastronomia, entre altres.
Per acabar Gemma Cortada, gerent del GAL Noguera Segrià Nord, va fer un repàs de les actuacions i projectes que s’han dut a terme amb l’objectiu de dinamitzar el turisme, a més a més dels ajuts a empreses i emprenedors per invertir en el territori, com el projecte Astroturisme, el projecte Territori de Valor, el projecte Gustum i la incorporació al projecte Espais Naturals de Ponent, projectes tots ells en els quals han col·laborat els assistents a la jornada.
Amb el projecte Astroturisme es van dissenyar els materials de tematització dels allotjaments del territori, i es van implementar accions per posicionar el territori Montsec com a referent en el turisme astronòmic, com l’organització de viatges de familiarització, la creació de paquets turístics i l’assistència a fires del sector.
En el projecte Territori de Valor, amb l‘objectiu d’apropar a la població autòctona els atractius turístics del territori, s’ha dut a terme accions de descoberta amb dones, joves, productors agroalimentaris, comerciants i equipaments visitables;  s’ha fet una campanya de difusió a les escoles i una campanya per atreure clients al petit comerç de la Noguera i el Segrià Nord, un dels altres atractius del territori.
Amb el projecte Gustum, per crear sinergies entre el sector turístic i el sector agroalimentari, s’han editat la guia i el catàleg agroalimentari de la Noguera, i s’ha participat en iniciatives com la ruta de la cervesa artesana i maridatges de productes locals en espais emblemàtics, entre altres.
En aquesta jornada es va donar veu a tots els participants en un enriquidor debat sobre quina era la estratègia que s’havia de seguir per poder ensenyar el territori i promocionar-lo als visitants i, sobretot,  per posar en valor tots els recursos presents en el territori. El punt d’acord va ser que la implicació i la participació de tots els agents involucrats en els projectes de desenvolupament territorial són les claus per arribar a ser un territori dinàmic econòmicament i socialment.