Diumenge, Desembre 16, 2018

Capçalera

L'església de Sant Miquel de Montmagastre

A petició de l'Ajuntament d'Artesa de Segre, el Ple del Consell Comarcal de la Noguera, en la sessió ordinària del dia 8 d'abril de 2010, va aprovar la declaració de l'església de Sant Miquel de Montmagastre com a Bé Cultural d'Interès Local.L'església és situada dalt del turó de Montmagastre, justament a sota de les restes del castell de Montmagastre. Tot i que el castell és un Bé Cultural d'Interès Nacional i, per tant, ja gaudeix de la protecció que estableix la Llei de patrimoni cultural català, l'església no comptava amb cap protecció legal que hi limités els usos i les actuacions.

La història de l'església va íntimament lligada a la història del castell, que al segle X era un enclavament estratègic situat a la frontera entre al-Andalus i el comtat d'Urgell, i apareix esmentada en un document de l'any 1010, sobre les donacions que els comtes de Barcelona i Ermengol II d'Urgell van fer a aquesta església.

L'església de Montmagastre és un referent de l'art romànic de la comarca. És un edifici d'una sola nau de 32 m de llargada per 7 d'amplada, amb un absis en bastant bon estat de conservació i de gran bellesa artística.