Divendres, Gener 18, 2019

Llocs d'interès

L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT VICENT

D'estructura gòtica, té la volta de creueria, finestrals ogivals i contraforts a l'exterior. A l'interior conserva, a l'altar major, un impressionat retaule barroc. L'exterior de l'església ha estat recentment remodelada.

 

ERMITA DE SANTA CREU I EL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA CREU

L'ermita de la Santa Creu es troba a uns 2 quilòmetres de la vila en direcció a Albesa. Guardà fins al principi del segle XX el retaule gòtic de Sant Vicent pintat per Bernat Martorell el 1435, avui al Museu Nacional de Catalunya.

 

LA FÀBRICA "LA SUCRERA DEL SEGRE"

L'any 1899 l'empresari barceloní Manuel Bertrand i Salsas fundà la societat que duria a terme la construcció de la Sucrera del Segre, de la línia del Trenquet que anava de Balaguer a Mollerussa passant per Menàrguens i del Pont de Ferro sobre el riu Segre.

 

LA CASA GRAN

Edifici conegut popularment amb el nom de casa gran està situat just enfront de la fàbrica. Era l’edifici que allotjava els senyors de l’època; els comandaments i responsables del seu funcionament. Habilitat també com oficines, es tractava d’un edifici majestuós de cinc plantes de més de cinc-cents metres quadrats cadascuna d’elles en el qual destaca especialment el treball arquitectònic en maó vermell i els forjats de les balconades, així com la seva singular façana. L’edifici és d’estil també noucentista. Actualment es troba en estat d’abandonament però és sense dubte, un testimoni del passat industrial de Menàrguens.

 

EL PONT DE FERRO

Des de que al segle XII Arnau Berenguer d’Anglesola establí la comunicació per barca entre Menàrguens i l’altre costat del riu, aquest fou l’únic mitjà per unir ambdues ribes fins que, a partir de l’any 1900, el transport unit a la fàbrica féu necessària la construcció del pont de ferrocarril sobre el riu Segre. La xarxa de ferrocarrils que s’estengué al voltant de la fàbrica revolucionà les comunicacions locals entre Menàrguens i els pobles de la zona que cultivaven remolatxa als seus termes destinada a la indústria. El pont original va ser volat per l’exèrcit republicà l’any 1938, quan els nacionals eren prop de Menàrguens, de manera que l’actual és la reconstrucció feta l’any 1940.

 

LES ESCOLES

Les escoles es deuen a la iniciativa de Joan Ros Porta, alcalde que fou de la Vila, i són un bell exemple d'edifici dut a terme en el temps de la Generalitat republicana.

 

L’EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I EL CARRER MAJOR

L’edifici on es troba l’Ajuntament és una construcció portical d’estil gòtic senyorial. El Carrer Major de la localitat conserva les restes dels pòrtics medievals que seguien antigament el traçat de la sèquia al seu pas per la vila d’origen musulmà.

 

LES PISCINES

Les piscines municipals, inaugurades l'any 1993, són un espai lúdic i d'esbarjo per a l'estiu amb una làmina d'aigua de 300 m2 i una refrescant cascada.