Dimecres, Setembre 19, 2018

Descobreix

El poble de Preixens  és  a la dreta del Sió, bastit entorn del castell de Preixens, situat al punt més alt. L'obra principal del castell va ser construïda al segle XVI. Restaurat totalment, amb finestrals del Renaixement, portal adovellat i escut d'armes sobre la clau de les dovelles. Es conserva encara el carrer de la Muralla i a la plaça de l'Església hi ha l'església parroquial, propera al castell. Va pertànyer a la col·legiata d'Àger, dins l'oficialat de Montclar, fins a la seva extinció (1783).

Al poble hi ha dos petits barris anomenats el Raval de Dalt i el Raval de Baix.L'església parroquial de Sant Pere de Preixens data del segle XVI. Situada en un lloc elevat, és una petita construcció molt simple, que queda encaixada entre els edificis adjacents.  L'accés a l'església és un arc de mig punt, emmarcat per un conjunt de grans dovelles resseguides per un guardapols que inclou l'escut situat al damunt. Aquest marc, desproporcionat respecte a les dimensions de l'obertura, marca l'eix de simetria, juntament amb la finestra d'arc de mig punt. La coberta de dos vessants de la nau de l'església no és visible a la façana pel fet que en un costat s'afegí un campanar de planta quadrada que trenca la simetria.

Hi ha dos petits barris anomenats el Raval de Dalt i el Raval de Baix.Preixens celebra la festa major l'últim cap de setmana d'agost.