Comença a funcionar l'Oficina de Vida Independent de la Noguera

Avui dilluns, dia 17 de setembre, comença a funcionar al Consell Comarcal de la Noguera l’Oficina de Vida Independent d’ASPID, un servei d'informació, orientació i acompanyament personal que té per finalitat millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o dependència de la Noguera. Aquest servei té com a principals funcions aportar informació i assessorament especialitzat en matèria de discapacitat i dependència, portar a terme un treball coordinat en plans d’atenció i vida, acompanyar els interessats en la tramitació d’ajudes i recursos de benestar, i fer tasques d’orientació i coordinació de recursos i serveis.

Aquesta iniciativa es desenvolupa en el marc del conveni de col·laboració que mantenen des de fa anys el Consell Comarcal de la Noguera i ASPID. Gràcies a l’acord, els Serveis Socials d'Atenció Primària del Consell Comarcal compten des d’avui amb els serveis tècnics especialitzats de l'Oficina de Vida Independent d'ASPID, que donarà servei a tota la comarca.

L'atenció als usuaris es farà a la seu del Consell Comarcal de la Noguera el tercer dilluns de cada mes, de 12.00 a 15.00 h, prèvia programació derivada dels Servies Socials de la Noguera o bé directament al tel. 973 448 933- extensió 1, del Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera. L'objectiu és atendre aquest primer any de funcionament una vintena de persones de la comarca.

L'Oficina de Vida Independent d'ASPID funciona des de l'any 2013 amb l’objectiu de promoure una major capacitat d’autonomia moral i funcional, assegurar un itinerari adequat a les necessitats i possibilitats de cada persona atesa i de llurs familiars, i coordinar els recursos i serveis més adequats per a cada cas. El servei s’adreça a persones en situació de discapacitat, dependència o fragilitat, familiars cuidadors i agents territorials públics o privats vinculats a la discapacitat i a la dependència.

Cal recordar que l’Oficina de Vida Independent forma part del programa CRAPVI (Centre de Recursos per l'Autonomia Personal, la Vida Independent i la Prevenció de la Dependència) promogut per ASPID. Creat l'any 2012, el CRAPVI es va configurar com el primer centre autonòmic destinat a disposar i ordenar els serveis, recursos, suports i assistències de tot tipus que contribueixen a incrementar al màxim grau possible l'autonomia personal i la vida independent de les persones ateses.

Més informació sobre el CRAPVI: https://crapvi.cat/ovi/

Presentació de les Aules de Formació de la Noguera a Vallfogona

L’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera va presentar el passat 12 de setembre les Aules de Formació de la Noguera a Vallfogona de Balaguer, municipi on es faran per primera vegada. Amb la de Vallfogona ja són cinc les Aules de Formació a la Noguera que s‘impartiran aquest curs 2018-2019, ja que el curs 2016-2017 es va iniciar a Menàrguens, el curs passat a Bellcaire d’Urgell i Térmens i aquest curs a Ponts i Vallfogona de Balaguer. La voluntat del Consell Comarcal de la Noguera és poder atansar les Aules de Formació a tots els municipis de la comarca que estiguin interessats en aquest projecte.
Les Aules de Formació de la Noguera consisteixen en un cicle de conferències obertes a tothom, impartides per professors/es i també especialistes en diferents matèries, que es combinen amb diverses sortides d’interès cultural i lúdic.
A Vallfogona de Balaguer començaran el dia 4 d’octubre de 2018, a les 17.30 h, a la sala d’actes de l’Ajuntament, i s’ha preparat un programa amb una conferència al mes d’octubre a juny, on es parlarà de tècniques de relaxació, l’univers, oficis antics, mitologia grega, bolets i tòfones, i sobre què cal saber sobre el dolor. Una altra de les sessions estarà dedicada a conèixer l’Arxiu Comarcal de la Noguera i quins fons de Vallfogona de Balaguer conserva. Per participar-hi cal inscriure-s’hi i pagar la quota de 10 € a la Junta de l’Associació Esplai de la Gent Gran “La Vall” de Vallfogona de Balaguer. La quota no inclou les sortides.

Activitats d’estiu del PLIS i del PDC dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera

Aquest estiu durant el mes d'agost l'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a través del Pla d'Inclusió Social (PLIS) i del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC), ha participat en tres activitats en diferents municipis de la comarca de la Noguera.
La primera es va fer a la Fira de Nit de Camarasa el dissabte 14 d'agost on a través del PDC es va col·laborar amb l'Ajuntament del municipi en una Swing Jam a càrrec de l'Associació Swing Noguera, en la qual van participar moltes persones que van poder aprendre a ballar swing.
La segona activitat, inclosa dins del PLIS, va ser al 9è Festival del Conte de Tiurana, organitzat per l'ajuntament del municipi, amb l'activitat Contes del Món, una sessió de contacontes que durant el mes d’abril el Servei d'Atenció a l'Immigrant dels Serveis Socials porta a totes les escoles de la comarca.
Pel que fa a la tercera,  el dia 22 d'agost va començar l'activitat BUSCA, una iniciativa de la Taula d'Entitats de les Avellanes en la qual participen el PDC, l'Ajuntament del municipi i les entitats dels quatre pobles, Tartareu, Santa Linya, Vilanova de la Sal i les Avellanes.
El Busca consisteix en dos sortides amb autocar per atansar la gent d’un poble a l’altre, la primera de les quals va atansar la gent a la setmana cultural de Tartareu a un concert de música folk a càrrec de "Ribatònics". La segona sortida del bus serà el 8 de setembre a la Cova Gran de Santa Linya on s'oferirà un concert de la Coral "Turons". Els horaris de sortida del bus, que està obert a tothom que el vulgui utilitzar seran: a les 19.15h de Vilanova de la Sal, a les 19.35h de Tartareu, a les 19.50h de Les Avellanes i a les 20.10h de Santa Linya. La tornada cap als pobles serà a les 22.30h.

Pàgina 1 de 59