Diumenge, Desembre 16, 2018

Jornades

Cloenda de la campanya “Què s’amaga dins les pantalles?” dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera i ASPID

Segons els estudis fets a l’Estat espanyol, aproximadament el 97% dels joves d'entre 12 i 20 anys utilitzen internet habitualment i, d'aquests, un 70% ho fa almenys una hora i mitja diària. D'aquests darrers, un 5-6% en realitzarien un ús abusiu. Donat que a la demarcació de Lleida hi ha, segons dades de l’Idescatt, uns 37.600 habitants en aquesta franja d’edat, tenim que aproximadament uns 1.127 joves lleidatans podrien estar utilitzant Internet de manera abusiva.
En relació amb els aparells tecnològics, els estudis reporten que el més utilitzat és el telèfon mòbil. Així, el 90% dels joves utilitzarien el mòbil diàriament i, d'aquests, un 14% el farien servir més de 30 hores setmanals (en el cas de Lleida, serien uns 5.592 joves aproximadament). El següent aparell tecnològic més utilitzat és l'ordinador.
Pel que fa a les activitats que més es realitzen, els estudis indiquen que és freqüent l'escoltar música, xatejar, jugar, buscar informació concreta i utilitzar el correu electrònic, mentre que el mòbil s'utilitzaria principalment per jugar i xatejar amb els amics.
Aquestes són algunes de les conclusions presentades en el decurs de l’acte de balanç de la campanya “Què s’amaga dins les pantalles?” desenvolupat avui dijous a Vallfogona de Balaguer. La campanya, portada a terme entre octubre de 2017 i febrer d’enguany a la Noguera, ha estat desenvolupada pels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera i ASPID.  Un total de 80 persones han participat en les quatre sessions del programa.
L’acte ha anat a càrrec de Maria Sarret, alcaldessa de Vallfogona de Balaguer; Sònia Valero, vicepresidenta del Consell Comarcal la Noguera; Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, Josep Lluís Bonet, director dels Serveis Socials del Consell, i de Maite López, responsable del Departament Socioeducatiu d’ASPID.
Sònia Valero, vicepresidenta del Consell Comarcal la Noguera, ha destacat que aquestes sessions van adreçades al públic en general, però que els pares i entitats com les ampes escolars han mostrat un interès especial per conèixer una problemàtica que cada dia afecta més joves. Valero ha afegit que la filosofia de l’ens comarcals és “contribuir que activitats informatives i formatives com la d’avui arribin a poblacions que no disposen d’aquests serveis”. Per la seva banda, Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, ha remarcat que la iniciativa “s’emmarca en el programa socioeducatiu posat en marxa per l’entitat fa uns tres anys per tal d’empoderar les persones”. Bendicho ha dit també que aquest cicle se centra en una problemàtica nova, que encara no s’havia tractat en el territori, fet que respon també a l’objectiu d’ASPID d’obrir-se a totes les comarques de Lleida.
La innovadora campanya, que ha consistit en quatre sessions fetes en diverses poblacions de la Noguera, té l’objectiu de combatre les addiccions socials facilitades per les noves tecnologies (compres per Internet, jocs d’atzar en línia, cibersexe, videojocs, mòbil i a les xarxes socials, entre altres).
Les sessions del programa s’han portat a terme a Castelló de Farfanya (3 de novembre), Ivars de Noguera (9 de novembre), Àger (30 de novembre) i Vallfogona de Balaguer (8 de febrer), i han estat a càrrec d’Olga Malas, psicòloga general sanitària i màster en noves tecnologies.


Conclusions sobre el tema de les addiccions
Nombrosos informes indiquen que un percentatge de joves s’obsessionen i són incapaços de controlar l’ús dels aparells tecnològics. De fet, l’ús de la tecnologia passa de ser saludable a patologia en funció de la intensitat, la freqüència, els diners invertits i en funció del grau d’interferència en les relacions familiars socials i acadèmiques. No obstant això, hi ha persones més vulnerables que altres i l’abús tecnològic està relacionat amb la vulnerabilitat psicològica, l’estrès, la vida familiar i el suport social.  
Per això, en els darrers anys hi ha hagut un increment progressiu de la demanda de tractament per a les addiccions tecnològiques, especialment en poblacions infantojuvenils. Dades de la Societat Espanyola de Pediatria Social indiquen que el 33% de les consultes pediàtriques estan lligades a problemes amb tecnologies, on s’inclouen les addiccions als videojocs, jocs d’atzar i els riscos en la imatge personal per la difusió de material inadequat. Per això, la prevenció primària es torna cada cop més important.
L’experiència constata que hi ha un perfil d’adolescent addicte a les tecnologies, que es correspon amb persones immadures amb poques habilitats socials, que passen moltes hores sols a casa –els pares treballen fins tard– i que són devots de la informàtica –el 80% vol formar-se e aquest àmbit. Quan arriben a consulta normalment tenen fracàs escolar, males relacions familiars i absència o poca presència d’amistats.
La intervenció en addicció tecnològica és llarga i costosa. A diferència d’altres patologies addictives, l’objectiu no és l’abstinència total sinó l’ús més controlat. A més, requereix la intervenció en altres àrees (entrenament en habilitats socials, tècniques de resolució de problemes...) de manera conjunta si es vol aconseguir millora a nivell clínic.
Aquest programa dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera s’emmarca dins l’activitat de l’Àrea de Drogodependències i forma part de l’esforç que el Consell Comarcal fa per arribar a la població que viu en nuclis més allunyats de les poblacions grans, on hi ha menys oferta d'activitats i serveis adreçats a aquest col·lectiu.
ASPID insereix aquesta iniciativa dins de la nova Àrea d’Activitat Socioeducativa que ha creat en el darrer any i en la qual desenvolupa projectes d’intervenció social i educativa en la comunitat i l’entorn provincial, amb la finalitat darrera d’acompanyar en els processos de desenvolupament personal i apoderament a infants, joves i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat social.