Dissabte, Gener 19, 2019

Economia

L'economia de Térmens ja fa anys que ha deixat de dependre únicament de l'agricultura, ja que el poble actualment té diferents empreses bastant importants, tant en el sector secundari, en el terciari com en el de la construcció.

L'any 1996 hi havia 499 persones actives al poble, 163 al sector primari, 137 persones al sector serveis, 146 a la indústria i 53 persones a la construcció. A l'atur, l'any 1997, hi havia 21 persones. D'aquestes 499 persones actives, un 58,5% treballava al poble, on s'ofertaven 426 llocs de treball, el 68,5% dels quals estaven ocupats per termenins o termenines.

Dels que no treballaven al poble, Lleida és el municipi més atraient.

Possiblement actualment el nombre de persones dedicades al sector primari hagi baixat i les dedicades a la indústria i servies hagin pujat, però les dades de 1991 són les últimes analitzades, encara que siguin de 10 anys ençà.

 

SECTOR PRIMARI

AGRICULTURA

El terme de Térmens disposa de 2.757,06 ha. D'aquestes, 2.755,45 són conreades, és a dir, un 99.94% del terme de Térmens està conreat, almenys en teoria. D'aquestes hectàrees conreades, 2.379,30 són de conreus de regadiu, que es beneficien de l'aigua del riu Segre i, sobretot, de la sèquia del reguer, que deriva del canal de Sió o canal auxiliar d'Urgell.

Aquestes terres de rec són administrades per dues comunitats de regants diferents. La primera és La Col·lectivitat nº6 de Regants del canal d'Urgell, que rega 2.900 ha, de les quals 1.689,85 són al terme de Térmens.

La segona comunitat de regants és la Comunitat de Regants de les Hortes de Térmens, que rega 689,45 ha i disposa d'un cabal de 1100 litres/segon del 15 d'abril al 15 de setembre i 284 litres/segon la resta de l'any, a part dels 129 litres/segon intermitents.

Els conreus principals són: els cereals com el blat de moro, el blat i l'ordi, els farratges com l'alfals o la festuca i altres conreus com gira-sols o camamilla. Els arbres fruiters majoritaris són les pomeres, els perers i els presseguers, però també es poden trobar nectarines o nachis.

A part de conreus a l'aire lliure, també existeixen alguns hivernacles, on s'hi cultiva tomates, enciams, carabassons, mongetes, etc. i altres tipus d'hortalisses. La majoria de terres són conreades pels propietaris, però també existeix l'arrendament o la parceria.

 

RAMADERIA

La ramaderia a Térmens hi és molt important i condiciona, en part, la producció agrícola. Actualment hi ha 20 explotacions de porcs i 13 explotacions de vedells d'engreix, 3 explotacions de vaques per a llet, 1 explotació de pollastres, 1 de conills i 1 de perdius.

 

SECTOR SECUNDARI

Térmens és un poble que últimament s'està industrialitzant bastant, degut a que té un polígon industrial de recent creació, dels més moderns de la comarca, on ja hi ha dues empreses bastant importants, i on s'espera que pròximament se n'hi implantin més.

A part del les empreses que hi ha al polígon, també hi ha diferents empreses situades en altres llocs del terme, majoritàriament al costat de la carretera, dedicades a la confecció, a la fabricació d’adobs o al tractament de subproductes d’origen animal.

 

SECTOR CONSTRUCCIÓ

A Térmens hi ha diferents empreses constructores, a part d'alguns paletes autònoms. A més, Térmens compta a part d’una empresa d’excavacions, amb una de les majors empreses en moviments de terra i obra civil. Totes aquestes empreses constructores estan detallades a l'apartat de serveis privats.

 

SECTOR SERVEIS

A Térmens, hi ha bastant gent que treballa en aquest sector, passant des dels botiguers fins als camioners. Molta de la gent que treballa en els serveis, està encabida en l'apartat de serveis privats, ja que allí s'hi han col·locat gairebé tots els serveis que ofereix el poble.