Dijous, Desembre 13, 2018

El municipi

Municipi situat a l'extrem nord-oriental de la comarca de La Noguera (Lleida), a la vall del riu Llobregós, al límit amb les comarques de l'Alt Urgell, el Solsonès i la Segarra.

El municipi està format per 5 nuclis de població: Vilanova de l'Aguda, Ribelles, l'Alzina, Guardiola i Vilalta.

La seva estructura econòmica està basada en l'agricultura i la ramaderia.

El municipi de Vilanova de l'Aguda està inclòs dins del partit judicial de Solsona i dins del Bisbat d'Urgell.

El municipi de Vilanova de l'Aguda, el formaven tres antigues agrupacions històriques: les del castell de l'Aguda, el de la baronia de Ribelles, i la quadra de la Figuera. Aquests tres antics termes, a finals de l'any 1840 s'agruparen per formar l'actual municipi de Vilanova de l'Aguda. El terme del castell de l'Aguda, el formava el poble de Vilanova i les cases de la Vall. Pel de Ribelles, a més de les cases situades al costat del castell, en depenien els pobles de l'Alzina, Vilalta i Guardiola. I pel terme del castell de la Figuera, avui dia del tot deshabitat, era situat dalt del serrat del mateix nom, entre els pobles de Ribelles i Vilanova de l'Aguda.

Per tant, el municipi de Vilanova de l'Aguda el formen els pobles de Vilanova, Ribelles, l'Alzina, Vilalta, Guardiola, les cases de la Vall o de Valldàries, i trenta-cinc masies: sis del poble de Vilanova, vint-i-dues del de Ribelles, cinc de l'Alzina, i dues de Guardiola.

Els límits del terme municipal són: al nord la serra del Pubill i el serrat de Santes Creus. A llevant, la serra del Bancal, el turó on es situa el castell i poble de Ribelles, travessa el Llobregós, i puja vers el sud, fins al Tossal Roig, amb una llarga franja que es va aprimant fins que entra en contacte amb les terres segarrenques prop del castell de les Sitges. I a ponent, baixa passant arran del poblet de Vilamajor, travessa el Llobregós, sota el serrat Gros, i puja per sota el serrat del Castellar fins a trobar la serra del Pubill. De nord a sud, el terme municipal de Vilanova de l'Aguda, té aproximadament disset quilòmetres, i d'est a oest, en el punt més ample arriba als cinc. Per tant, és un terme allargassat, que va dels serrats del Solsonès i l'Alt Urgell,fins als altiplans segarrencs.

Al nord, limita amb els termes de Tiurana, Bassella i Pinell del Solsonès, A llevant, amb els de Pinell de Solsonès, Sanaüja i Torrefeta -Florejacs. Al sud, amb el de Torrefeta - Florejacs. I a ponent, amb els de Cabanabona i el d'Oliola.