Divendres, Desembre 14, 2018

El municipi

Extensió: 102,8 Km2

Situació i clima: S'estén de ponent a llevant als vessants sud de la serra del Montsec de Meià, des del riu Noguera Pallaresa fins al barranc de Montargull. Al migdia limita amb les serres de Sant Mamet, de l'Obac, la d'Argentera i petites serralades que el separen dels municipis d'Alòs de Balaguer i d'Artesa de Segre. La Coma de Meià és drenada pel riu Boix i el seu afluent el riu de l'Obac o de Sant Pere, mentre que la Baronia de la Vansa es drenada pel riu de les Segues.

Gaudeix d'un clima mediterrani de muntanya mitjana amb petits microclimes que donen una gran varietat de flora i de fauna.

L'actual municipi es va formar el 1926 i l'integren molts dels pobles que formaven l'antic Priorat de Meià (Vilanova de Meià, Santa Maria de Meià, Gàrzola i Argentera) i els de l'antiga Baronia de la Vansa (Lluçars, Tòrrec i Boada).

Economia: Agricultura de secà cerealista (ordi i blat) i també el cirerer. Important sector ramader amb porcí, boví, aviram, oví i cabrum. Notable sector turístic sobre tot amb cases de segona residència .