“Gènere i Feminisme” tema central de la Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera 2024
Enguany inclou un concert amb degustació de vi del Castell del Remei i productes locals
DIMECRES 10 ABRIL 2024
Avui s’ha presentat la 27a edició de la Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell que es farà els dies 8, 9 i 10 de maig a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera.
La temàtica d’enguany és “Gènere i Feminisme. Balanç historiogràfic i nous reptes”, per revisar els espais de feminitat a l’edat mitjana i les perspectives que s’obren per a la recerca, i integrant noves maneres de mirar el passat amb perspectiva de gènere superant la invisibilització de la meitat de la població, la de gènere femení.
Com cada any, professorat universitari molt especialitzat en el tema participaran com a ponents de la Càtedra, provinents de les universitats de Lleida, Barcelona, Granada, Saragossa, i també d’universitats internacionals com les de París, Lisboa, Bolonya, Hauts-de-France, entre altres.
A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dijous 9 de maig al matí per visitar el monestir Santjoanista d’Alguaire, el monestir de Santa Maria de les Franqueses i el convent de Santa Clara de Balaguer. També el mateix dijous 9, a partir de les 18.30 h al Claustre del Consell Comarcal de la Noguera tindrà lloc un concert de Krregades de Romanços i degustació de vi del Castell del Remei i productes locals.
En l’acte de presentació han participat el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; la paera en cap de Balaguer, Lorena González; la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol, i el catedràtic d’història medieval a la UdL, Flocel Sabaté.
L’edició d’enguany és la 27a edició del Curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de la Noguera, la Paeria de Balaguer, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval de la Noguera. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval des d'una perspectiva actual.
A més, el curs està reconegut com a curs de formació permanent del professorat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. La inscripció inclou participació a les sessions, certificat d’assistència, desplaçament en autocar i dinar del dia de la sortida, i s’ha de formalitzar per telèfon (tel. 973 703 152) o per correu electrònic ( medieval@historia.udl.cat).
Per a més informació, cal adreçar-se a l’Arxiu Comarcal de la Noguera (973 443 056 – acnoguera.cultura@gencat.cat), o al Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medieval “Espai, poder i cultura” (973 703 152 - ( medieval@historia.udl.cat).