al contingut a la navegació Informació de contacte

Albesa es converteix en la seu del jovent de la Noguera amb la XIII Comarkalada

DILLUNS 08 OCTUBRE 2018

Els carrers de la població d’Albesa s’han convertit aquest dissabte en la seu del jovent de la Noguera amb la tretzena edició de la Comarkalada, la Trobada Jove de la Noguera, que cada any acull un municipi diferent de la comarca. El certamen, organitzat a tres bandes per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, l’Ajuntament i l’associació de joves del municipi (en aquesta ocasió “la Veu del Jovent” d’Albesa), ha comptat amb la participació de les associacions de joves d’una dotzena de municipis de la comarca.

La jornada ha arrencat al migdia amb la inauguració de la Comarkalada, amb la presència de la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell, la vicepresidenta del Consell Comarcal, Sònia Valero, l’alcalde d’Albesa, Antoni Balasch, el diputat provincial, Eloi Bergós, el director de l’Agència Catalana de Joventut, Francesc Poch i la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Esperança Casas.

Les autoritats han estat les encarregades d’obrir les portes de la Fira Jove, on els joves s’encarreguen de fer d’ambaixadors del seu poble a través del muntatge d’un estand, aquest any sota la temàtica “Oficina de Turisme del meu poble”. La voluntat passa per implicar els nois i noies en la promoció turística de la seva població i a la vegada potenciar l’equilibri territorial, la cohesió social i la relació entre tots els joves de la comarca. La iniciativa s’ha consolidat també com un concurs d’estands, que aquest any, i com a novetat, s’ha complementat amb un concurs de vídeos, amb la intenció que els joves donin a conèixer el seu municipi a través de la seva mirada i en un format audiovisual. El concurs de vídeos, sota el lema “El meu poble a través d’una càmera”, ha estat tot un èxit, amb la participació final d’11 associacions de joves, cadascuna de les quals amb un document audiovisual presentat. Els vídeos s’han emès el mateix dia de la Comarkalada i la combinació de les 3 millors filmacions i els 3 millors estands de la Fira Jove han conformat la graella de premiats, escollits per un jurat. El primer premi, consistent en un xec en metàl·lic de 300 euros, se l’ha endut l’associació de joves Konjovent de Térmens. El segon premi, de 200 euros, ha estat per a l’Associació de Joves de Les Avellanes i el tercer, de 100 euros, l’ha rebut l’associació de Joves de Penelles.

El programa d’actes de la Comarkalada s’ha allargat durant tot el dia i, a banda de la Fira Jove, els assistents han pogut gaudir d’un vermut musical, espectacles de carrer, la gimcana jove “Noguerenc de Ferro”, un campionat de botifarra, un concurs d’Instagram o espectacles de foc. Un altre dels actes destacats ha estat el dinar popular, amb la presència de 350 comensals. La intenció és que la Comarkalada esdevingui una festa oberta i adreçada a tot el municipi, amb la participació de tots els veïns i veïnes i no només dels joves. Tot i això, un dels principals objectius de la Trobada Jove és fomentar la implicació del jovent del poble amfitrió en l’organització de les activitats de la festa.

Un dels actes més esperats ha estat el relleu de la Comarkalada, on s’ha donat a conèixer que La Sentiu de Sió serà la població que acollirà la propera edició de la Trobada Jove.

El plat fort musical de la Comarkalada és el concert de nit, amb el grup Itaca Band com a cap de cartell. La plaça dels Sarraïns s’ha omplert de gom a gom per seguir les evolucions de la banda de mestissatge de Montcada i Reixac. El cartell es preveu completar amb les actuacions d’Oriol Foll, A Kontra Korrent i DJ Jordi Laro. El concert de nit és l’única activitat de pagament a la Comarkalada. La resta són gratuïtes i obertes al públic.