al contingut a la navegació Informació de contacte

Arriba el 5è Festival d'Astronomia del Montsec

DIJOUS 20 SETEMBRE 2018

Avui s’ha presentat a la Diputació de Lleida el programa del V Festival d'Astronomia del Montsec, que se celebrarà del divendres 12 d’octubre fins al diumenge 14 d'octubre al Centre d'Observació de l'Univers (COU), del Parc Astronòmic del Montsec (PAM). El Festival té com a objectiu principal divulgar la ciència en la societat, mitjançant l'organització d'activitats científiques, culturals i d’oci, pensades per a tota la família, que aconsegueixin despertar l'interès per l'Astronomia i un millor coneixement de la zona del Montsec, com a destinació d’Astroturisme. En aquesta edició el Festival té una previsió d'assistència d'uns 2.600 visitants, la mateixa que l’any passat (2.000 al 2015 i 2.200 al 2016). El Festival d’Astronomia del Montsec és l'única activitat que es realitza a l’Estat espanyol amb aquestes característiques, on s'integra el coneixement del saber científic amb la cultura popular i les activitats culturals i lúdiques per a tots els públics.
S'han programat 16 activitats per a tota la família, tant diürnes com nocturnes, amb visites al COU, on destaca el nou espectacle nocturn “Mil cent i un estels” Mil cent i un estels és un espectacle de cançons i divulgació astronòmica des de l’òptica de la cultura i el saber populard’arreu dels Països Catalans. Fusionen astronomia popular amb cançons tradicionals catalanes. Mil cent i un estels recull endevinalles, refranys i dites de l’imaginari popular i molta informació de com interpretaven el cel nocturn pagesos, pastors, mariners i gent d’arreu del territori. Tota aquesta informació s’ha relligat amb cançons de treball que cantaven aquests pagesos i pageses, cançons marineres o amb referència a pastors, així com cançons que parlen de la Lluna, Venus i d’altres astres del firmament.

El Festival continua amb les activitats de divulgació científica per a tota la família com visites al COU "Viatgers Galàctics" (diürna), el "Cel de la Tardor" (nocturna) o el taller d'experiments científics a càrrec del presentador del programa divulgatiu de ciència de TV3, Dinàmiks, Dani Jiménez; conjuntament amb activitats culturals i musicals com el concert de Jordi Montañez, dintre del cicle Música sota les estrelles que tindrà lloc la nit del 13 d’octubre. En aquesta ocasió, el cantautor farà una preestrena del seu nou disc, el quart a la seva carreta musical.
Com en les darreres edicions del Festival, el PAM ha creat i comercialitzat un paquet turístic específic per a l'assistència al mateix, amb estades d'una o dues nits, a més d'allotjament i manutenció, també inclou altres activitats a la zona del Montsec. Aquest paquet és un dels més de 10 paquets diferents on el Centre d’Observació de l’Univers és la principal atracció.
>> Un impacte directe dels paquets turístics oficial superior als 600.000 €
Els paquets oficials turístics directes individuals consten de dos dies i una nit d'estada en un establiment del territori i entrada per a visitar les instal·lacions i activitats del Parc Astronòmic Montsec (PAM). El preu mitjà per persona és de 120 €. Els paquets turístics han passat de 442 al 2014 als aproximadament 1.000 que es preveu en finalitzar aquest any. El 2015 es van comercialitzar 530 paquets turístics; 610 al 2016 i 890 al 2017.
El 70 per cent dels paquets contractats corresponen a visitants de la ciutat de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, el 10 per cent de Girona, 10 per cent de Tarragona i el 10 per cent restant d'Espanya. El 45 per cent d'aquests paquets són parelles i el 35 per cent famílies amb fills. D'aquesta manera l'impacte directe dels paquets en els últims cinc anys (a data de 31 de desembre) és d'uns 416.640 €. A més, a aquesta xifra ha de sumar-se la despesa mitjana individual per visitant que està estipulat en 53 € (184.016 € en els últims cinc anys), per la qual cosa l'impacte total dels paquets turístics al Montsec, l'activitat principal del qual és el PAM, és d'uns 600.000 €.
D'altra banda, els paquets induïts, és a dir, els paquets que persones organitzen individualment replicant l'oferta oficial, és d'aproximadament 8 i 12 per cada paquet turístic oficial, per la qual cosa als 1.000 paquets que es preveuen en aquest any, se li pot sumar uns altres 8.000 visitants més que han confeccionat la seva visita al Montsec de manera oficial.
-.-.-
www.parcastronomic.cat