al contingut a la navegació Informació de contacte

La Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera arriba a la 25a edició tractant la temàtica de “La història medieval i nosaltres”

Després de 2 anys suspesa per la pandèmia

DIMARTS 14 JUNY 2022

Avui s’ha presentat la propera Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell que es farà els dies 11, 12 i 13 de juliol a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera.

La temàtica d’aquesta 25a edició és “La història medieval i nosaltres”, sota la qual es reflexionarà sobre quina Edat Mitjana ens acompanya en la recerca i la divulgació actuals.

Com cada any, professorat universitari molt especialitzat en el tema participaran com a ponents de la Càtedra, provinents de les universitats de Lleida, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Navarra, València, Comillas, Castella, Múrcia i Saragossa, i també d’universitats internacionals com les de Yale, Milà, Lisboa i Perpinyà.

En les taules rodones, es debatrà sobre l’Edat mitjana a l’educació primària i secundària, al patrimoni que ens envolta i com a espai lúdic imaginari.

A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dimarts 12 de juliol al matí per visitar el monestir de Santa Maria de Vallverd i Tragó de Noguera, al municipi d’Os de Balaguer.

En l’acte de presentació han participat la vicepresidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Anna Maria Calvís; el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol, i el catedràtic d’història medieval a la UdL, Flocel Sabaté.

Després de 2 anys d’aturada per la pandèmia, l’edició d’enguany és la 25a del Curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de la Noguera, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l'Ajuntament de Balaguer, amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval de la Noguera. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval  des d'una perspectiva actual.

A més, el curs està reconegut com a curs de formació permanent del professorat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. La inscripció inclou el desplaçament i el dinar del dia de la sortida, i s’ha de formalitzar per telèfon (tel. 973 703 152) o per correu electrònic ( medieval@historia.udl.cat).

Per a més informació, cal adreçar-se a l’Arxiu Comarcal de la Noguera (973 44 30 56 – acnoguera.cultura@gencat.cat), o al Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medieval “Espai, poder i cultura” (973 703 152 - ( medieval@historia.udl.cat).

 Per descarregar el tríptic informatiu premeu aquí.