La Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera 2023 presentarà noves vies de recerca historiogràfica que revisen la visió actual de l’Edat Mitjana
DIMECRES 07 JUNY 2023
Avui s’ha presentat la 26a edició de la Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell que es farà els dies 10, 11 i 12 de juliol a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera.
La temàtica d’enguany és “Contra les crisis. Per una visió no catastrofista de l’Edat Mitjana”, que revisarà la visió actual que es difon de l’Edat mitjana, plena de foscor, violència i catàstrofes com les epidèmies, els abusos de poder i les penúries econòmiques, fins al punt que la paraula crisi és una de les més emprades per referir-se als darrers segles medievals. La recerca historiogràfica, tanmateix, ha obert noves vies de comprensió d’aquest període històric en el qual es van configurar gran part dels trets que han definit l’Europa que coneixem. Grans figures del medievalisme internacional participaran a la Càtedra d’enguany per revisar i reprendre la veritable història de l’anomenada edat mitjana.
Com cada any, professorat universitari molt especialitzat en el tema participaran com a ponents de la Càtedra, provinents de les universitats de Lleida, Barcelona, València, Extremadura, Castilla- La Mancha, Navarra, Múrcia i Alacant, i també d’universitats internacionals com les de Poitiers, Belfast, Glasgow, East Anglia, Bolonya i Gent.
En les taules rodones, participaran especialistes en la divulgació històrica que debatran sobre la visió del període medieval que s’ensenya a les escoles o que ens arriba a través dels videojocs o les xarxes socials.
A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dimarts 11 de juliol al matí per visitar el Pilar d’Almenara, la torre de la Guàrdia d’Urgell, la Fuliola i el Castell del Remei.
En l’acte de presentació han participat el conseller de Cultura i Llengua e.f. del Consell Comarcal de la Noguera, Jaume Montfort; el paer en cap e.f. de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, Maite Pedrol, i el catedràtic d’història medieval a la UdL, Flocel Sabaté.
L’edició d’enguany és la 26a del Curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de la Noguera, la Paeria de Balaguer, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval de la Noguera. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval des d'una perspectiva actual.
A més, el curs està reconegut com a curs de formació permanent del professorat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. La inscripció inclou el desplaçament i el dinar del dia de la sortida, i s’ha de formalitzar per telèfon (tel. 973 703 152) o per correu electrònic ( medieval@historia.udl.cat).
Per a més informació, cal adreçar-se a l’Arxiu Comarcal de la Noguera (973 443 056 – acnoguera.cultura@gencat.cat), o al Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medieval “Espai, poder i cultura” (973 703 152 - medieval@historia.udl.cat).