al contingut a la navegació Informació de contacte

Els Consells Comarcals de la Noguera, el Segrià i l’Urgell reclamen conjuntament més finançament per als Serveis Socials

DIMECRES 29 GENER 2020

Aquest matí els presidents dels Consells Comarcals de la Noguera, el Segrià i l’Urgell s’han reunit a la seu del Consell de la Noguera per tractar el finançament dels Serveis Socials de les respectives comarques. El tema central era la necessitat detectada per tots tres d’incrementar el finançament mínim de la Generalitat que marca la Llei de serveis socials (66% Generalitat - 34% ajuntaments i consells comarcals) fins a equiparar-se com a mínim al mateix percentatge que la resta de consells comarcals de la província de Lleida que han anat augmentant fins al 75% - 25% i alguns fins i tot al 80% - 20%.

En el decurs de la reunió, en la qual també han participat els gerents i els responsables dels Serveis Socials de cada Consell, s’ha consensuat el text de la petició que s’adreçarà a la Direcció General de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i a les entitats municipalistes ACM i FMC, per tal que en la negociació del proper contracte programa 2021-2024 s’hi pugui incorporar aquest augment.

Els motius pels quals els tres consells comarcals consideren que han de reclamar aquest augment del finançament de la Generalitat és l’evolució del perfil de les persones usuàries i dels serveis en aquests 13 anys transcorreguts des de la data d’aprovació de la Llei 12/2007, de Serveis Socials. Actualment aquestes comarques presenten una elevada dispersió geogràfica de la població, amb un índex d’envelliment i sobreenvelliment per damunt de la mitjana de Catalunya, i mancança de serveis d’atenció a les persones, els preus dels quals s’han incrementat considerablement. Tot plegat fa que la prestació dels serveis socials sigui més cara per a les entitats locals, i de vegades impossibles d’assumir.