al contingut a la navegació Informació de contacte

En marxa l'Oficina Comarcal de Transició Energètica de la Noguera (OCTEN)

DIJOUS 26 GENER 2023

Des del passat mes de desembre està activa l’Oficina Comarcal de Transició Energètica de la Noguera.

L’Institut Català de l’Energia coordina les 41 oficines comarcals creades aquest 2022, per tal d’assolir els objectius estratègics pel que fa a la captació, l'aprofitament i l'emmagatzematge d’energies d’origen renovable a Catalunya.

L’Oficina Comarcal de Transició Energètica de la Noguera (OCTEN) treballa per assolir dos objectius principals:

  1. Acompanyar en la transformació del sistema de producció i consum energètic a través de la promoció i divulgació ciutadana, dinamitzant i assessorant els diferents sectors econòmics per aconseguir que el consum sigui més conscient, pròxim, sostenible i democràtic. La metodologia preveu, d’una banda, la difusió i la transferència de coneixement sobre l’àmbit energètic d’origen renovable i, de l’altra, col·laborar en el desplegament dels diferents programes d’eficiència, producció i gestió de l’energia en els àmbits estratègics dels diferents municipis pel que fa a l’habitatge, el sector turístic i el sector primari, facilitant, per exemple, la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum, la creació de comunitats energètiques ciutadanes o els autoconsums compartits d’àmbit industrial, entre d’altres.
  1. Cooperar des del Consell Comarcal de la Noguera de forma coordinada amb els ajuntaments i les diferents associacions del territori, en la tasca de recollir les limitacions i les singularitats pel que fa a l’impacte ambiental i agrícola sobre la nostra comarca en el marc del desenvolupament i implantació del Pla territorial d’instal·lacions d'energies renovables a Catalunya (PLATER). Aquest és el Pla en el qual treballa actualment el Govern de la Generalitat per definir la distribució en el territori d’instal·lacions eòliques i fotovoltaiques principalment. L’objectiu és assolir un model distribuït i participatiu en què es doni prioritat a la generació i a l’aprofitament dels espais antropitzats, i que sigui un dels factors per aconseguir la descarbonització de la societat catalana l’any 2050.

L’OCTEN de la Noguera està subvencionada per l’Institut Català de l’Energia, en el marc de l’estratègia SOLARCAT per preparar Catalunya per a la captació, l'aprofitament i l'emmagatzematge elèctric de l'energia solar.

L’Oficina de Transició Energètica de la Noguera està ubicada a la seu del Consell Comarcal, i es pot contactar amb el tècnic responsable al telèfon 973 448 933 o per c/e: jraimat@ccnoguera.cat.