al contingut a la navegació Informació de contacte

Entre els guardons al Premi al Treball President Macià del 2020 i 2021, tres són de la Noguera

Lluís Garrofé, Antoni Valls i l’empresa Torrons i Mel Alemany

DIJOUS 02 DESEMBRE 2021

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha fet públics els Premis al Treball President Macià que ha concedit en les edicions 2020 i  2021.

En l’edició 2020, entre les persones guardonades amb la Medalla al Treball President Macià hi ha dos noquerencs: Lluís Garrofé i Antoni Valls.

Lluís Garrofé Cònsul, nascut a Tartareu, municipi de les Avellanes i Santa Linya, el 16 d’octubre de 1931, ha estat mestre d'escola en diversos pobles, com la Pobla de Segur, Gerb, les Avellanes, Santa Linya, l'Ametlla del Montsec, Os de Balaguer. A la localitat de Balaguer va treballar a l'escola Gaspar de Portolà durant 25 anys fins que es va jubilar.

Més enllà de la feina de mestre, Lluís Garrofé organitzava diferents activitats extraescolars, com les aules de formació amb empreses com “Stylmode” de Balaguer, per formar i afavorir la inserció laboral dels alumnes. Va promocionar trobades d'alumnes de vuitè curs dels col·legis  de Balaguer, amb sessions de cinefòrum o amb la publicació d'una revista conjunta, activitats que van suposar el trencament de les barreres entre els joves de Balaguer de diferents escoles. Moltes altres activitats, com les sortides a la Pedrera de Rúbies, eren classes pràctiques per donar a conèixer la paleontologia del Montsec i la comarca de la Noguera. Garrofé va ser també impulsor del cicle de conferències sobre "La història de la Terra”. Com a director de campaments va organitzar més de 40 edicions i més de 60 rutes de muntanya, encara ara s'organitzen amb el Centre Esplai Gaspar de Portolà.

Antoni Valls Porta, nascut a Vilanova de la Sal, també del municipi de les Avellanes i Santa Linya, el 2 de març de 1952, és enginyer químic i va començar el seu desenvolupament professional en el control tècnic de diverses empreses del sector de l’alimentació animal. L’any 1982 es va incorporar a Cotècnica, SCCL, i és amb la seva direcció que va aconseguir aglutinar 16 cooperatives de primer grau, a les quals des de Cotècnica se’ls va donar suport en temes de desenvolupament tecnològic i econòmic. El creixement de l’entitat va comportar l’any 1989 un canvi de la seu social a Bellpuig, i el 1992 es va instal·lar la primera extrusora per a la fabricació de cereals extrudits i posteriorment per a animals de companyia.

L’expansió de l’activitat va  posicionar la cooperativa al cim d’aquest sector i, a conseqüència d’aquest creixement, va comportar la construcció durant el 2020 d’una nova planta per donar resposta a la creixent demanda de la producció. Antoni Valls ha potenciat la integració cooperativa entre les persones associades, facilitant processos d’intercooperacio, fusió i reestructuració de cooperatives amb la finalitat de posar en valor les produccions de les cooperatives i defensar els seus interessos.

En l’edició de l’any 2021, ha estat l’empresa Torrons i Mel Alemany, SL la guardonada amb la Placa al Treball President Macià, en la categoria de responsabilitat social corporativa.  

Fundada l’any 1991 a Os de Balaguer, des de fa cinc generacions la família Alemany elabora torró artesanal i selecciona la mel dels millors apicultors. L’empresa ha desenvolupat un projecte de responsabilitat social corporativa anomenat ‘Univers Alemany’ fonamentat en tres pilars: art, cultura i humanitat al territori del Montsec. Destaca la seva aposta per la no robotització del procés industrial de l’empresa i pel seu suport a l’economia col·laborativa amb els centres especials de treball de la Fundació Aspros, l’Estel, Ilersis Shalom i la Torxa.

Les medalles reconeixen persones que dins del món de treball han destacat per les seves qualitats, mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals.

Així mateix, les plaques reconeixen empreses o organitzacions que hagin destacat en alguna d’aquestes categories: foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat; responsabilitat social i corporativa; igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar i corresponsabilitat entre dones i homes dels treballs de mercat i domèstic i de cura de persones.