al contingut a la navegació Informació de contacte

Inaugurada a la 26a Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera 2023

DILLUNS 10 JULIOL 2023

Avui s’ha inaugurat la 26a edició de la Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell, a la seu del Consell Comarcal de la Noguera, que es desenvoluparà durant  els dies 10, 11 i 12 de juliol d’enguany.

En l’acte inaugural hi han participat representants de les institucions que organitzen el curs d’estiu:

- Sr. Miquel Plensa, president e.f. del Consell Comarcal  de la Noguera,

- Sra. Lorena González, paera en cap de la Paeria de Balaguer

- Sr. Joan Talarn, president e.f. de la Diputació de Lleida

- Sr. Joan Busqueta, vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL

- Sr. Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida

- Sr. Flocel Sabaté, catedràtic d’història medieval de la UdL

-  Sra. Maite Pedrol, directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera.

El tema central és “Contra les crisis. Per una visió no catastrofista de l’Edat Mitjana”, i vol revisar la visió actual que es difon de l’Edat mitjana, plena de foscor, violència i catàstrofes com les epidèmies, els abusos de poder i les penúries econòmiques, fins al punt que la paraula “crisi” és una de les més emprades per referir-se als darrers segles medievals. La proposta innovadora aprofundirà en què hi ha de cert en la imatge de l’edat mitjana que hem heretat durant segles, i la manera d’intentar posar-hi llum és establint noves vies d’estudi i de difusió analitzant quin tractament se’n fa en els nous entorns educatius, socials i de lleure.

Com cada any, professorat universitari molt especialitzat participa com a ponents de la Càtedra, provinents de les universitats de Lleida, Barcelona, València, Extremadura, Castilla- La Mancha, Navarra, Múrcia i Alacant, i també d’universitats internacionals com les de Poitiers, Belfast, Glasgow, East Anglia, Bolonya i Gent.

En les taules rodones, participaran especialistes en la divulgació històrica que debatran sobre la visió del període medieval que s’ensenya a les escoles o que ens arriba a través dels videojocs o les xarxes socials.

El dia 11 de juliol al matí, es fa una sortida de treball de camp per visitar el Pilar d’Almenara, la torre de la Guàrdia d’Urgell, la Fuliola i el Castell del Remei.

El Curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell és un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval  des d'una perspectiva actual.