al contingut a la navegació Informació de contacte

Inaugurada a la 27a Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera 2024

DIMECRES 08 MAIG 2024

Avui s’ha inaugurat la 27a edició de la Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell, a la seu del Consell Comarcal de la Noguera, que es desenvoluparà durant  els dies 8, 9 i 10 de maig d’enguany.

En l’acte inaugural hi han participat representants de les institucions que organitzen el curs d’estiu:

- Il·lm. Sr. Miquel Plensa i Martínez, president del Consell Comarcal de la Noguera,

- Il·lma. Sra. Lorena González Dios, paera en cap de la Paeria de Balaguer,

- Il·lm. Sra. Sandra Marco i Casals, diputada provincial d’Igualtat,

- Sr. Joaquim Borràs i Gómez, subdirector general d'Arxius i Gestió Documental del Departament de Cultura,

- Sra. Natàlia Alonso i Martínez,  vicerectora de Recerca de la Universitat de Lleida,

- Sra. Maite Pedrol, directora de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, i

- Sr. Flocel Sabaté i Curull, catedràtic d’història medieval de la UdL.

 

La temàtica d’enguany és “Gènere i Feminisme. Balanç historiogràfic i nous reptes”, per revisar els espais de feminitat a l’edat mitjana i les perspectives que s’obren per a la recerca, i integrant noves maneres de mirar el passat amb perspectiva de gènere superant la invisibilització de la meitat de la població, la de gènere femení.

Com cada any, professorat universitari molt especialitzat en el tema participaran com a ponents de la Càtedra, provinents de les universitats de Lleida, Barcelona, Granada, Saragossa, i també d’universitats internacionals com les de París, Lisboa, Bolonya, Hauts-de-France, entre altres.

A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dijous 9 de maig al matí per visitar el monestir Santjoanista d’Alguaire, el monestir de Santa Maria de les Franqueses i el convent de Santa Clara de Balaguer. També el mateix dijous 9, a partir de les 18.30 h al Claustre del Consell Comarcal de la Noguera tindrà lloc un concert de Krregades de Romanços i degustació de vi del Castell del Remei i productes locals.

L’edició d’enguany és la 27a edició del Curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de la Noguera, la Paeria de Balaguer, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval de la Noguera. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval  des d'una perspectiva actual.