al contingut a la navegació Informació de contacte

L’experiència Benvinguts a Pagès “La Festa” torna a Catalunya el cap de setmana del 30 de setembre a l’1 d’octubre

La gran festa de la pagesia catalana ja ha obert les inscripcions per a les explotacions agrícoles i ramaderes, els allotjaments i les activitats complementàries que hi vulguin participar

Activitat en una explotació ramadera
Activitat en una explotació ramadera

DIMECRES 19 JULIOL 2023

Arriba la 8a edició de la gran festa de la pagesia catalana que tornarà el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d’octubre amb una nova edició de portes obertes i visites gratuïtes a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. Explotacions, allotjaments rurals i organitzadors d’activitats ja poden apuntar-se de manera gratuïta a Benvinguts a Pagès La Festa. Les inscripcions, que es poden fer a través de la pàgina web www.benvingutsapages.cat, es tancaran el 28 de juliol. 

"Benvinguts a pagès" és una proposta lúdico-pedagògica que permet descobrir els orígens de la pagesia ajudant a sensibilitzar a la ciutadania sobre la seva importància i fomentant la incorporació de nous hàbits de compra de proximitat en el seu dia a dia. Una experiència diferent pensada amb i per al territori que permet que cadascú organitzi el seu cap de setmana a mida en qualsevol punt de la geografia catalana, fomentant el consum responsable i estrenyent la relació entre productors i productores i el gran públic.  

La iniciativa, més que consolidada, té com a objectiu prestigiar el sector primari del país mostrant la feina que fan al territori els agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors per produir aliments de qualitat i reforçar sinergies amb la resta d’agents de la comarca que contribueixen a promocionar el producte i els productors. Es tracta d’una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, desestacionalitzar el turisme i potenciar el redescobriment del territori. Una oportunitat que arriba a totes les comarques i que permet veure on es produeixen, es crien o es cultiven els productes alimentaris que consumim diàriament. 

En l’edició de l’any passat, més de 34.000 persones van recórrer Catalunya a través d’una oferta de 600 actors entre pagesos i pageses, allotjaments rurals, restaurants de cuina de proximitat i activitats complementàries relacionades amb la terra, el producte i la natura que contribueixen a la promoció del producte local i de proximitat.  

Benvinguts a Pagès ha estat una iniciativa clau en la valoració del jurat internacional per atorgar el reconeixement de Regió Mundial de la Gastronomia a Catalunya per a l’any 2025. Aquesta distinció, anunciada el juny de 2023, és impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i promou les regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, reivindicant les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Així doncs, el reconeixement posa en valor la producció alimentària i la gastronomia del nostre territori i impulsa la marca Catalunya com a destinació i model turístic innovador i regeneratiu, basat a donar a conèixer la cultura de l’alimentació local i singular i obrir les portes a descobrir el territori. 

Visites gratuïtes 

En aquest cap de setmana les explotacions inscrites de tot Catalunya obren les portes de casa seva de forma gratuïta per ensenyar els camps, granges, barques i obradors. Les visites es completen amb tastos de productes que generen l’oportunitat de fer venda directa durant el cap de setmana omplint el rebost en una experiència única en què consumidors i pagesos d’arreu del país estableixen una relació directa que s’espera que continuï la resta de l’any. 

A través d’experiències autèntiques i enriquidores, s’ofereix als usuaris l’oportunitat de submergir-se en l’autèntica vida rural, explorar les tradicions agrícoles i connectar amb la natura amb l’objectiu de promoure la cultura local i enfortir llaços entre la ciutat i el camp mitjançant una oferta inigualable de productes del territori i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, cereals, carn, peix, oli, mel, cereals, etc. 

Tot l’any   

El projecte té continuïtat tot l’any oferint una oferta estable amb més de 120 visites de  pagament a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. A través del projecte Benvinguts a  Pagès Tot l’Any, els pagesos i pageses tenen l’oportunitat de generar activitat durant els 365 dies de  l’any amb unes visites molt completes que asseguren una experiència personalitzada que més enllà de divulgar l’origen d’allò que mengem incorpora tastos de productes.  

Així, de gener a desembre es poden reservar visites que asseguren una experiència turística de primer nivell amb una oferta extensa d’activitats, entre les quals el públic pot acompanyar un grup d’ovelles a pasturar pels camps del Pallars Sobirà, caminar entre animals de pastura a la Noguera, aprendre els secrets de la producció de l’arròs a un antic molí al Delta de l’Ebre, visitar els castanyers centenaris d’Osona, alimentar cabres, vaques i conills a una granja del Maresme, degustar les pomes ribagorçanes als camps de l’Alta Ribagorça o descobrir com és el procés d’elaboració de la sidra a una petita explotació del Baix Empordà, entre altres activitats. 

La pàgina web www.benvingutsapages.cat inclou tota la informació on es pot consultar l’oferta de visites per  territoris o bé per productes.