al contingut a la navegació Informació de contacte

La IV Jornada de Serveis Socials de les Terres de Lleida aplega 140 professionals de l’àmbit social

Inauguració institucional de la Jornada
Inauguració institucional de la Jornada

DIJOUS 20 ABRIL 2023

El dijous 20 d’abril de 2023 ha tingut lloc la 4a edició de la Jornada de Serveis Socials de les Terres de Lleida, organitzada per l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, al Monestir de les Avellanes, en la qual han participat més de 140 professionals vinculats amb el treball social i comunitari.  

La jornada s’ha desenvolupat al voltant del tema principal “Espais comuns. Créixer en comunitat”, centrant la mirada en la intervenció i el treball comunitari com una forma de liderar la transformació social, conjuntament amb les persones i amb la comunitat, que han de ser partícips d’aquest canvi com a peça clau i fonamental, i també intervenint directament amb les propostes o accions que puguin sorgir des del consens, el diàleg i la construcció amb tots els col·lectius implicats.

La inauguració institucional ha anat a càrrec de Mariona Homs i Alsina, Directora General de Serveis Socials del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Miquel Plensa i Martínez, president del Consell Comarcal de la Noguera, i Josep Lluís Bonet i Juárez, director de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera.

Tot seguit, Xavier Godàs ha pronunciat la conferència inaugural “Comunitats i acció social professional”. En acabar, i durant 2 hores, s’han obert diferents espais de treball, guiats per persones expertes en la matèria:  

  1. “Acció comunitària i serveis socials. Mirada, empoderament i projecte col·lectiu”, amb Ernesto Morales.
  2. “Disseny de serveis per fer efectiu el dret a viure de forma independent a la comunitat”, amb Víctor Bayarri.
  3. “Eines, dinàmiques i cures en la creació de dispositius de comunicació a l’àmbit de la salut mental col·lectiva. L’experiència de Ràdio Nikosia”, amb Martín Correa.
  4. “Vivenciem el Valor Humà (Model relacional-vincular)”, amb Annas Viñas.
  5. “Aprenentatge-Servei. De la idea a l’acció comunitària”, amb Pilar Morral.
  6. “La Casa Feminista Comunitaria de las Trabajadoras del Hogar y los Cuidados. Associació Mujeres Migrantes Diversas”, amb Paula Evangelista.

A la tarda,  la conferencia de cloenda ha anat a càrrec de Marta Ballester, amb el títol: “Horitzons i rumbs per a la pràctica comunitària als serveis socials. Reflexions entorn el Marc de referència del treball comunitari als serveis socials bàsics”.

La primera edició de la Jornada va tenir lloc l'any 2017, i naixia de la motivació i la voluntat de l'equip de professionals dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera de disposar d'un espai de reflexió, formació i d'ampliació de coneixements per tal d'adquirir eines i estratègies per poder créixer i millorar professionalment.