al contingut a la navegació Informació de contacte

“Memòria, escriptura i poder”, tema central de la Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera 2025

Inscripcions al tel. 973 703 152 o al c/e: medieval@historia.udl.cat

DIMECRES 09 ABRIL 2025

Els propers dies 6, 7 i 8 de maig tindrà lloc la 28a edició de la Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera.

La temàtica d’enguany és “Memòria, escriptura i poder”, vinculada al fet que el curs d’enguany s’inclou dins del projecte “Catalunya, país d’arxius, documents que fan Europa”, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en el marc del Congrés Internacional d’Arxius Barcelona 2025. En el curs s’aprofundirà en els processos durant l’edat mitjana de la creació de text com a nexe entre memòria i poder, la seva transmissió i la seva custòdia, en els quals els arxius esdevenen eixos centrals en l’articulació i l’evolució de les societats.

Com cada any, professorat universitari molt especialitzat en el tema participaran com a ponents de la Càtedra, provinents de les universitats de Lleida, Barcelona, Autònoma de Barcelona, València i també d’universitats internacionals com Paris-Sasclay, Toulouse-Jean Jaurés, Sydney. Pel que fa a l’arxivística, hi participaran representants de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, el Conselll Superior d’Investigacions Científiques i dels Arxius Nacionals de França, entre altres.

El dimecres 7 de maig a la tarda es farà la taula rodona “Els arxius del futur”, amb especialistes en arxivística.

A més de les ponències i els debats, es fa una sortida de treball de camp el dimecres 7 de maig al matí per visitar l’Arxiu Comarcal de la Noguera (Balaguer) i l’Arxiu del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes (Os de Balaguer).

L’edició d’enguany és la 28a del Curs Comtat d’Urgell, organitzat pel Consell Comarcal de la Noguera, la Paeria de Balaguer, l’Arxiu Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, amb la voluntat d'estudiar i difondre la història medieval. És, per tant, un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval  des d'una perspectiva actual.

A més, el curs està reconegut com a curs de formació permanent del professorat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. La inscripció inclou el desplaçament i el dinar del dia de la sortida, i s’ha de formalitzar per telèfon (tel. 973 703 152) o per correu electrònic ( medieval@historia.udl.cat).

Per a més informació, cal adreçar-se a l’Arxiu Comarcal de la Noguera (973 443 056 – acnoguera.cultura@gencat.cat), o al Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medieval “Espai, poder i cultura” (973 703 152 - ( medieval@historia.udl.cat).