al contingut a la navegació Informació de contacte

La Noguera amplia la recollida d’oli de cuina usat

Es passarà de 27 a 59 punts de recollida.

DIVENDRES 07 MAIG 2021

A partir d’aquest mes de maig, el Consell Comarcal de la Noguera  amplia el servei de recollida d’oli de cuina usat i olis vegetals instal·lant, d’acord amb cada municipi, nous contenidors d’oli en més nuclis poblacionals.

Fins ara, en total a la comarca, sense comptar la capital, hi havia instal·lats 27 punts de recollida d’oli usat en 23 nuclis de població. Quan aquest servei estigui implantat del tot, la comarca disposarà de 59 punts de recollida distribuïts en 55 nuclis.

Amb aquesta ampliació de 32 punts de recollida s’instal·laran 40 contenidors nous, comptant els de nova col·locació i la substitució d’alguns contenidors malmesos.

De la gestió de la recollida se n’encarrega l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas, concessionària del servei de recollida de residus municipals de la comarca, i l’oli recollit és lliurat a un gestor de residus autoritzat per l’Agència de Residus de Catalunya.

En aquells nuclis on no hi hagi aquest tipus de contenidor, l'oli també es pot portar a les deixalleries comarcals d’Artesa de Segre i de Balaguer o a la deixalleria mòbil en aquells municipis que en tenen.

Per altra banda, per fomentar la recollida selectiva i  facilitar a la gent que reculli l’oli per reciclar de manera adequada amb botelles de plàstic, el Consell Comarcal de la Noguera ha adquirit els embuts necessaris per fer-ho i els ajuntaments que han volgut oferir el servei en faran la distribució per habitatge, sigui repartint-los porta a porta o havent-los d’anar a recollir a l’Ajuntament.

També es lliurarà un fullet informatiu amb instruccions de com s’ha de recollir l’oli i amb la localització dels contenidors proposada per cada ajuntament.

Abocar l’oli per l’aigüera causa embussaments a les xarxes de sanejament, deriva en problemes tècnics i sobrecostos en les estacions depuradores d’aigües residuals i, el que és més important, provoca una gran contaminació de l’aigua de rius, llacs, etc. (1 litre d’oli contamina 1.000 litres d’aigua).

Una bona gestió de l’oli de cuina usat i l’oli vegetal permet convertir aquest residu en una matèria primera que permet produir biodièsel  (1 kg d’oli recollit es pot transformar en 0,92-0,97 litres de biodièsel), un recurs beneficiós per al medi ambient que ens permet reduir la dependència de combustibles fòssils.

Aquesta actuació és un més dels esforços que les administracions de la comarca estan implementant per incrementar les dades positives que registra la Noguera any rere any pel que fa a la recollida selectiva de residus.