al contingut a la navegació Informació de contacte

La Noguera ha participat en la Setmana Europea per a la Prevenció dels Residus

Inscripció de 6 activitats a l’Agenda de la Setmana

Taller sobre Tèxtil i economia circular
Taller sobre Tèxtil i economia circular

DILLUNS 04 DESEMBRE 2023

Com cada any, des de l’Àrea de Residus del Consell s’han impulsat activitats per participar en la Setmana Europea per a la Prevenció dels Residus, organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en coordinació amb diverses regions europees, del 18 al 26 de novembre amb la celebració de milers d’activitats  arreu d’Europa, de les quals més de mil han tingut lloc a Catalunya.

Amb aquestes activitats es vol sensibilitzar i donar a conèixer estratègies per reduir la generació de residus. Des del Consell Comarcal de la Noguera, continuant amb el treball que es fa a través de l’Àrea de Residus en col·laboració amb les escoles de la comarca, les activitats proposades han estat:

  • El concurs Separem per guanyar!, una competició entre centres escolars on l'objectiu és recollir el màxim de material d'escriptura obsolet.

  • Taller sobre Tèxtil i economia circular, per despertar la curiositat sobre què passa en el món del tèxtil, des que es produeix la matèria primera, passant per la confecció de la roba i el seu consum, fins al moment que ja no la utilitzem i la llencem.

 

  • Fomentar l'ús de tovallons de tela en comptes dels tovallons de paper d'un sol ús, en tots els menjadors escolars de la comarca de la Noguera.

 

  • Visites guiades presencials dels escolars de la comarca a les instal·lacions del Dipòsit controlat de deposició de residus i a la Deixalleria de Balaguer, on veuen in situ les tones de residus que generem i el llarg camí que encara hem de fer per reduir la generació de residus. Una manera fàcil d'entendre la gran quantitat de residus que es generen i de fer que reflexionin sobre la importància de reduir la generació de residus de tot tipus i classificar-los correctament a les deixalles.

També s’han organitzat activitats fora de l’àmbit escolar. Una ha estat la campanya adreçada a les administracions locals de la Noguera per reduir el consum de paper a les oficines, i se’ls ha lliurat el Decàleg de bones pràctiques per reduir aquest consum.

Una altra activitat adreçada a tots els públics han estat les Xerrades-taller de cuina d'aprofitament, amb idees i receptes de cuina per evitar el malbaratament alimentari i recomanacions de comprar en establiments de proximitat i sense envasos (a granel).

Aquestes activitats formen part del Pla comarcal de prevenció de Residus, que defineix les directrius comarcals al respecte, n’estableix els objectius i dissenya les actuacions per implementar-lo.