al contingut a la navegació Informació de contacte

Es presenta a Pamplona el documental per a planetaris “Pirineus, La Nuit”, del projecte europeu del mateix nom del qual és soci el Consell Comarcal de la Noguera

Representants del Consell Comarcal de la Noguera s’hi desplacen per participar també en la reunió del Comitè Tècnic del projecte

DIVENDRES 09 OCTUBRE 2020

Els dies 29 i 30 de setembre es va celebrar al Planetari de Pamplona una reunió del Comitè Tècnic del projecte de cooperació transfronterera “Pirineus, La Nuit”. Aquest comitè tècnic està format pel 5 socis: el Consell Comarcal de la Noguera, el Planetari de Pamplona, l’empresa pública del Govern de Navarra Gestión Ambiental de Navarra, l’Observatori Astronòmic del Pic du Midi i l’associació astronòmica A Ciel Ouvert , aquests dos darrers de França.

En representació del Consell Comarcal de la Noguera hi van assistir el president del Consell Comarcal, Sr. Miquel Plensa; el conseller comarcal de Turisme i Territori, Sr. Xavier Terré, i la tècnica responsable del projecte, Sra. Mireia Carrera.

En el decurs de la trobada es va presentar el nou documental “Pirineus, La Nuit” produït pel Planetari de Pamplona, en un acte que va congregar nombroses autoritats, socis del projecte i col·laboradors. Aquest documental forma part de les accions de divulgació del projecte “Pirineus La Nuit” i es podrà veure tant al planetari de Pamplona com als del Pic du Midi i del Parc Astronòmic Montsec. És un documental en format fulldome per a planetaris sobre el medi ambient adreçat al públic en general i als estudiants en particular, i tracta un dels paràmetres més importants i sovint oblidats com és la foscor natural de la nit.

El projecte “Pirineus, la Nuit” està finançat pel Programa de cooperació Intereg-Poctefa de la Unió Europea, i té com a objectiu millorar la qualitat dels ecosistemes fronterers, a banda i banda dels Pirineus, mitjançant una estratègia conjunta entre els 5 socis per a la protecció i la millora de la qualitat de la foscor natural nocturna d’aquesta zona.

Dins de les accions del projecte que s’han implementat des de la Noguera s’inclou la renovació de la Certificació Starlight, període 2017-2021; l’exposició permanent interactiva al Centre d’Observació de l’Univers (COU) sobre astronomia i cel fosc; la senyalització viària a les entrades dels 18 municipis de la zona amb Certificació Starlight, que es col·loca aquesta setmana; i queda pendent per al 2021 la instal·lació d’un mirador astronòmic a la comarca.

També es preveu la participació a la 3a Trobada Starlight d’Astroturisme i al 1r Meeting de Guies i Monitors Starlight, organitzats per la Fundació Starlight, que es faran al Monestir d’El Olivar de Teruel, del 14 al 16 d’octubre de 2020.