al contingut a la navegació Informació de contacte

La recollida selectiva amb contenidors tancats de les Avellanes, model de bona pràctica

S'ha presentat en una jornada tècnica de l’Agència de Residus de Catalunya

La jornada tècnica en format telemàtica
La jornada tècnica en format telemàtica

DIMARTS 26 ABRIL 2022

L'Àrea de Residus del consell Comarcal de la Noguera ha presentat la prova pilot de recollida selectiva amb contenidors d'accés restringit del nucli de les Avellanes en una jornada tècnica organitzada per la Plataforma Residus Municipals.

Residus Municipals és un espai que facilita l’intercanvi de coneixement i eines entre municipis i els agents del sector de la gestió dels residus. S’hi pot trobar un ampli i actualitzat recull d’actuacions i bones pràctiques adoptades en prevenció, minimització i reutilització de residus, així com tota la informació rellevant sobre la seva gestió. També organitza activitats com la 15a Jornada Tècnica "Recollida selectiva amb contenidors tancats. Situació actual i punts clau ", que va tenir lloc el passat 20 d’abril de 2022, en la qual va participar la tècnica del Consell Comarcal de la Noguera, Sunsi Comelles, presentant l’experiència: “Prova estratègic amb contenidors tancats al nucli de les Avellanes, comarca de la Noguera”.

En la xerrada va explicar que, des del mes de març del 2021, l’Àrea de Gestió de Residus del Consell Comarcal de la Noguera, amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Avellanes i Santa Linya, s’havia implementat una prova pilot en el sistema de recollida de residus per millorar el percentatge de recollida selectiva de la brossa municipal.

Aquesta prova pionera a la comarca ha consistit a substituir al nucli de les Avellanes els contenidors oberts de recollida per uns contenidors tancats que només es poden obrir amb una targeta identificativa vinculada a cada habitatge.

Un any després d’instal·lar el sistema de control d’accés als contenidors, la valoració dels resultats de la recollida és molt satisfactòria. En línies generals, l’any 2020 els residus recollits al nucli de les Avellanes es classificaven en un 53 % de rebuig i un 47 % de selectiva. L’any 2021 aquests percentatges van canviar considerablement, i es va mesurar un 19% de rebuig i un 81 % de selectiva.

Amb aquesta actuació el Consell Comarcal de la Noguera constata que el sistema de contenidors tancats incideix directament en la millora dels percentatges de selecció dels residus, ja que permet un major control dels residus dipositats als contenidors i impedir-ne l’ús indegut.

La Plataforma Residus Municipals ha estat creada per l’Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes i Ecovidrio, amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Per a més informació, visiteu la web www.residusmunicipals.cat.