al contingut a la navegació Informació de contacte

“Ruta Joan Oró: l’origen de la vida”, un viatge en el temps per descobrir, des de Lleida, el procés de creació de la Terra

En formen part el Parc Astronòmic Montsec i el Centre d'Interpretació del Montsec

Formes d'estratificació per corrents fluvials, onades i mareals de la Vall d'Àger
Formes d'estratificació per corrents fluvials, onades i mareals de la Vall d'Àger

DIMARTS 13 JUNY 2023

Des d’aquest mes de juny les terres de Lleida ofereixen un nou itinerari de turisme familiar i científic: la Ruta Joan Oró, un itinerari obert que mostra els orígens de la vida al nostre planeta mitjançant 7 punts de ruta en terres lleidatanes i alhora homenatja el bioquímic Joan Oró, referent científic en la matèria, dins de la commemoració del centenari del seu naixement.

La “Ruta Joan Oró: l’origen de la vida” ha estat creada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i impulsada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Planteja un viatge de més de 500 milions d’anys per conèixer com es va generar la vida a la Terra, des del seu sorgiment fins a avui, viscut íntegrament des de les terres de Lleida.

La nova Ruta Joan Oró s’afegeix al recorregut ja existent per la ciutat de Lleida a través d’un itinerari obert que mostra els orígens de la vida al nostre planeta mitjançant un itinerari per 7 punts de terres lleidatanes vinculats a la figura del científic lleidatà: el Parc Astronòmic del Montsec (Àger, a la Noguera); el Pirineu Geological Open Museum (Tremp, Pallars Jussà); l’estany de Montcortès (Baix Pallars-Pallars Sobirà); el Centre d’Interpretació del Montsec (Vilanova de Meià, la Noguera); el Mirador del Cretaci (Alt Urgell); els museus Dinosfera (Coll de Nargó, Alt Urgell) i el de la Conca Dellà (Isona, Pallars Jussà), i el conjunt rupestre de la Roca dels Moros (el Cogul, les Garrigues). En total, 7 punts de ruta per a completar emprant entre 2 i 3 dies de viatge.

La ruta és d’accés lliure i està disponible al web de l’FCRI Surt de recerca per Catalunya, on es pot trobar un vídeo promocional i un mapa geolocalitzat amb els diferents punts de la ruta, amb l’explicació científica corresponent, elaborada de forma amena.

La creació de la Ruta Joan Oró s’emmarca dins de les commemoracions enguany del centenari del  naixement del bioquímic lleidatà Joan Oró i Florensa, un referent científic internacional en l’estudi de l’origen de la vida  descobridor de la síntesi de l’adenina, maó fonamental de l’ADN i del metabolisme cel·lular, en les condicions que regnaven en la Terra primitiva.