Sessió de formació en llenguatge inclusiu de l’Àrea d’Igualtat i Feminismes de la Noguera pel Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament
DIMECRES 21 MAIG 2025
L’Àrea d’Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal de la Noguera ha organitzat una sèrie d’activitats per a commemorar el dia 21 de Maig, Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament.
La primera activitat ha estat una sessió de formació en llenguatge inclusiu adreçada al personal del Consell Comarcal de la Noguera, per dotar el personal tècnic d’eines i estratègies per promoure un ús igualitari i respectuós del llenguatge oral, escrit, gràfic i audiovisual que inclogui totes les persones, independentment del seu sexe, gènere, circumstàncies o diversitat. La sessió ha anat a càrrec de Montse Beltran Barea, periodista i especialista en comunicació inclusiva.
Aquesta formació, dissenyada per l’Àrea d'Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal de la Noguera, s’emmarca dins les obligacions que estableix la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, que, en l’article 3, estableix que els poders públics han d’aplicar la perspectiva de gènere a tots els nivells i a totes les etapes, cosa que es coneix com a transversalitat de la perspectiva de gènere i de les polítiques d’igualtat de gènere; i de la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació, que té per objectiu garantir el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació i erradicar qualsevol actuació o comportament que puguin atemptar contra la dignitat de les persones i contra el lliure desenvolupament i la lliure expressió, sense cap mena de discriminació, de la pròpia personalitat i de les capacitats personals.
És una responsabilitat per part del Consell Comarcal de la Noguera assegurar formació especialitzada i obligatòria en matèria de polítiques d'igualtat de gènere i d'igualtat de tracte i no-discriminació a tot el personal del Consell Comarcal. I és obligació del personal estar format en aquestes matèries, per tant, aquesta formació és de caràcter obligatori per als treballadors i les treballadores del Consell Comarcal de la Noguera.
Els objectius que es treballen en aquesta formació són:
- Entendre la base de les desigualtats de gènere i la discriminació en el llenguatge, i el seu origen en la socialització desigual.
- Detectar el sexisme i altres discriminacions en el llenguatge.
- Assumir i incorporar la necessitat de l'ús del llenguatge inclusiu.
- Proporcionar eines que facilitin la incorporació de la diversitat en l'ús del llenguatge i la comunicació corporativa.
- Promoure la conscienciació sobre la importància del diàleg intercultural, la diversitat i la inclusió.
- Aconseguir que totes les persones es comprometen i donem suport a la diversitat mitjançant gestos reals i quotidians
- Combatre la polarització i els estereotips per millorar l'enteniment i la cooperació entre la gent de diferents cultures.
S’ha previst que a l’octubre es repetirà la sessió per al personal que no ha pogut inscriure’s en la del 21 de maig .