al contingut a la navegació Informació de contacte

Valoració d’un any de recollida selectiva amb contenidors tancats a les Avellanes

Els residus recollits selectivament augmenten fins al 81 % del total de residus.

Gràfiques de les dades dels anys 2020 i 20211
Gràfiques de les dades dels anys 2020 i 20211

DIVENDRES 18 MARÇ 2022

Durant el mes de març del 2021, l’Àrea de Gestió de Residus del Consell Comarcal de la Noguera, amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Avellanes i Santa Linya, van implementar una prova pilot en el sistema de recollida de residus per millorar el percentatge de recollida selectiva de la brossa municipal.

Aquesta prova pionera a la comarca va consistir a substituir al nucli de les Avellanes els contenidors oberts de recollida per uns contenidors tancats que només es poden obrir amb una targeta identificativa, que va vinculada a l’habitatge i que permet obrir els contenidors.

Un any després d’instal·lar el sistema de control d’accés als contenidors, la valoració dels resultats de la recollida és molt satisfactòria. En línies generals, l’any 2020 els residus recollits al nucli de les Avellanes es classificaven en un 53 % de rebuig i un 47 % de selectiva. L’any 2021 aquests percentatges han canviat considerablement, i s’ha mesurat un 19% de rebuig i un 81 % de selectiva.

Amb aquesta actuació el Consell Comarcal de la Noguera constata que el sistema de contenidors tancats té una incidència directa en la millora dels percentatges de selecció dels residus, ja que permet un major control dels residus dipositats als contenidors i impedir-ne l’ús indegut.

La implementació d’aquesta prova pilot s’inclou dins de les actuacions que el Consell Comarcal de la Noguera ha previst durant l’any 2021 per millorar les xifres de la comarca en la recollida selectiva de residus. Durant el 2022 es mantindrà aquest sistema a les Avellanes i s’ha demanat subvenció a l’Agència de Residus de Catalunya per instal·lar aquest sistema a altres municipis de la Noguera.