El Geoparc Orígens compleix 2 anys
DIVENDRES 17 ABRIL 2020
El Geoparc Orígens va ser reconegut el passat 17 d’abril de 2018 per la UNESCO.
Ja han passat dos anys des el seu nomenament que ha suposat situar al món aquest territori lleidatà per la seva importància geològica i els seus valors naturals i culturals.
Durant aquests dos anys s’ha anat avançant amb diferents projectes de cohesió d’aquest territori de més de dos mil quilòmetres quadrats amb diferents projectes relacionats amb la conservació, l’educació i la divulgació, i el desenvolupament sostenible, el qual inclou el turisme sostenible de qualitat.
Avui, doncs, el Geoparc Orígens celebra el segon aniversari i ho fa amb un altra figura Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO que és la Cova del Tabac. Per l’acte de celebració hi havia prevista la inauguració de la nova ruta de la Cova del Tabac visitable a través d’Espai Orígens i situada al municipi de Camarasa, una de les portes d’entrada sud al Geoparc Orígens. Aquest acte ha quedat ajornat degut a la situació excepcional que estem vivint aquets dies i se celebrarà quan les circumstàncies ho permetin.
El Geoparc Orígens és un territori que pot treure pit pel ric, divers i excepcional patrimoni que presenta. Y en aquesta celebració ho fa vinculant dues figures de qualitat reconegudes per la UNESCO, tal i com ja es va fer en la celebració del primer aniversari, per la qual es va comptar amb la participació de la Colla Castellera Malfargats de Pallars, amb els castellers com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESO.
La Cova del Tabac
Aquesta cavitat va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO al 1998, per les pintures prehistòriques que alberga en les seves parets, les quals s’inscriuen dins l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica. El pas del temps i l’incivisme d’alguns del seus visitants va provocar el seu deteriorament, posant inclús en perill aquestes pintures prehistòriques. Al 2017, l’Ajuntament de Camarasa, el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya van encetar conjuntament un projecte integral de valorització d’aquesta cavitat. Des d’ençà s’han restaurat i recuperat les pintures rupestres, s’ha protegit la cavitat regulant l’accés a la mateixa i s’han encetat estudis geològics i de formació de la cavitat així com treballs arqueològics – actualment en marxa- , els quals estan aportant dades contextualitzades dels grups prehistòrics que van visitar aquesta cavitat de forma recurrent. La culminació d’aquest projecte és la Ruta de la cova del Tabac -que es podrà realitzar properament amb tauletes digitals- la qual permet socialitzar el coneixement generat envers aquesta cavitat des d’una visió integral on s’incorpora l’arqueologia, paleontologia, geologia i història des d’una perspectiva didàctica i lúdica.
Geoparc Mundial UNESCO Orígens
Un Geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional. Aquest patrimoni serveix com a eina de desenvolupament del territori en un sentit ampli, és a dir, tenint en compte els altres patrimonis natural i cultural i en benefici de la població local.
La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 147 localitzacions en 41 països d’arreu del món, xifra que augmenta any rere any amb l’entrada de nous territoris.
El Geoparc Orígens està format per 19 municipis de 4 comarques: Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que, conjuntament, superen els 2.000 Km².