al contingut a la navegació Informació de contacte

Oberta la temporada del projecte Cultiva’t Horts Comunitaris a Balaguer

Parcel·la compartida dels Horts Comunitaris
Parcel·la compartida dels Horts Comunitaris

DILLUNS 25 ABRIL 2022

Durant la temporada 2022-2023 es tornaran a treballar els Horts Comunitaris del Projecte Cultiva’t a Balaguer. En total hi participaran 7 famílies de l’anterior temporada, i unes altres 3 que s’incorporen enguany. També es mantenen les dos parcel·les terapèutiques on cultiven el Centre Antares de Vilanova de Meià i el Servei de Rehabilitació Comunitària de Salut Mental de Balaguer.

El Projecte Cultiva't sorgeix com una oportunitat per dotar persones en situació d’atur de llarga durada i en risc d’exclusió social d’un espai de treball i un mitjà per obtenir una font complementària d’aliments naturals per a elles i les seves famílies. Consisteix en la cessió temporal i gratuïta de petits terrenys de cultiu, que s’han de cultivar d’acord amb els criteris d’agricultura ecològica i amb l’objectiu final de l’autoconsum.

La finalitat d’aquest projecte és evitar que l’ajuda que es concedeix a la població en risc es limiti exclusivament al repartiment i l’assignació de recursos, i fomentar que s’impliqui de forma activa per millorar la seva situació,  prevenint així dinàmiques caritatives i actituds passives entre les persones beneficiàries.

El Projecte Cultiva’t parteix d’una iniciativa de l’Associació Dona Pas i l’Associació Africana de la Noguera. A partir de la cessió d’un particular d’uns terrenys de cultiu en desús a l’Associació de Dones Solidàries Dona Pas, es van plantejar la idea de crear uns horts comunitaris a Balaguer, i així es va donar forma al projecte. Per poder donar-li continuïtat, des del Pla d’Inclusió Social dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera s’hi va donar suport econòmic i en la coordinació del projecte, per convertir-lo en un recurs social més per als Serveis Social d’Atenció Primària del Consell Comarcal de la Noguera per poder derivar-hi les famílies i persones que tenen en seguiment social.