“Prou estereotips absurds”, nova campanya del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de la Noguera
L’objectiu és fomentar entre infants i adolescents l’autoestima i rebutjar els cànons estètics irreals establerts per la societat
DIVENDRES 22 ABRIL 2022
Aquest mes d’abril el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal de la Noguera llança la campanya “Prou estereotips absurds”, que s’adreça als infants i adolescents de la comarca amb la finalitat de promoure una actitud crítica respecte els cànons de bellesa establerts en la publicitat, els mitjans de comunicació i les xarxes socials, i fomentar el respecte i la cura del propi cos.
Per fer-ho, el SIAD del Consell Comarcal de la Noguera ha dissenyat uns adhesius que contenen un senyal d’alerta i amb el text següent: “La teva imatge en aquest mirall pot estar distorsionada pels cànons de bellesa irreals i establerts per la societat. Que ni els cànons de bellesa ni els estereotips de gènere ens imposin una única forma de ser. #ProuEstereotipsAbsurds”. La idea és que aquests adhesius es col·loquin en els miralls dels serveis dels centres escolars de la Noguera, així com en els dels equipaments públics dels ajuntaments de la comarca que usen els infants i adolescents. És per això que s’enviaran els adhesius als diferents centres d’ensenyament i ajuntaments de la Noguera per a convidar-los a participar en aquesta campanya.
La nostra societat promou uns models de bellesa, a través dels mitjans de comunicació i d’internet, que tenen efecte en tota la societat, però són especialment nocius per al col·lectiu infantil –al qual manca esperit crític, és més influïble i pot interioritzar aquests patrons en la seva imatge corporal–, i per al col·lectiu adolescent, ja que per si mateix està predisposat a conductes de risc i a sentir-se insatisfet amb el seu físic.
Des del SIAD del Consell Comarcal de la Noguera es vol enfortir entre infants i adolescents el rebuig dels cànons i estereotips de bellesa associats a l’aparença física, i reforçar models que potenciïn l’autoestima, l’acceptació del propi cos i que estiguin enfocats a concebre l’aspecte físic només com una de les moltes característiques que defineixen les persones. Aquest darrer aspecte és la clau per ajudar infants i adolescents a gestionar el seu malestar i les dificultats d’adaptació al seu cos. És necessari fomentar i positivar la diversitat real en contraposició a uns únics cànons i estereotips de bellesa restrictius i excloents per tal que infants i adolescents puguin desenvolupar-se emocionalment i físicament de forma saludable.