al contingut a la navegació Informació de contacte

La Taula de Salut Mental de la Noguera es fixa l’objectiu de treballar contra l’estigmatització de la salut mental

Participants a la sessió virtual de la Taula de Salut Mental de la Noguera
Participants a la sessió virtual de la Taula de Salut Mental de la Noguera

DILLUNS 03 MAIG 2021

El passat 21 d’abril es va dur a terme la sessió plenària del grup motor de la Taula de Salut Mental (TSM) de la Noguera, que com a conseqüència de la situació pandèmica actual, es va fer en format virtual.

La TSM de la Noguera es troba en funcionament actiu des de l’any 2018 i està constituïda per professionals de diferents àmbits d’atenció i tractament de la salut mental. En les sessions del grup motor es fixen els objectius que definiran les línies de treball partint de les necessitats que es detecten a través dels diferents serveis relacionats amb la salut mental.

Recentment, s’ha treballat en dos objectius principals: millorar la coordinació de casos entre els serveis de salut mental (infantils, juvenils i adults) i elaborar una guia d’actuació en situacions d'urgència i no urgència per atendre problemàtiques de salut mental.

En aquesta darrera sessió plenària s’ha establert l’objectiu de treballar per eliminar l’estigmatització que acompanya la salut mental i de sensibilitzar la població en general al respecte. Aprofitant la temàtica de la Marató de TV3 d’enguany i el Dia Internacional de la Salut Mental (10 d’octubre), es proposaran iniciatives i programaran actuacions per abordar el tema de la salut mental a la comarca de la Noguera.

La Taula de la Salut Mental de la Noguera és gestionada per un grup motor format per l’Hospital Hèstia Balaguer, el Servei de Rehabilitació Comunitària de Balaguer GSS, la Coordinadora de Salut Mental Terres de Lleida, l'Associació de Salut Mental de la Noguera (Club Social El Porxo), la Federació de Salut Mental, el Centre de Salut Mental Adults de Balaguer GSS, Gestió de Serveis Sanitaris i els Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera.

A més hi col·laboren un grup d’agents participants, format per Càritas Urgell, Creu Roja La Noguera, Mossos d’Esquadra, l’Ajuntament de Balaguer (Policia Local i Regidoria de Salut) i el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Sant Joan de Déu Terres de Lleida. També compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Departament d’Ensenyament, el Departament de Justícia, el Departament d’Interior, el Departament de Salut, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Balaguer i el Consell Comarcal de la Noguera.

Aquesta Taula té els objectius de detectar les necessitats del territori en relació amb la salut mental, de sensibilitzar sobre les malalties mentals i lluitar contra l’estigmatització, promoure la salut mental, redactar protocols d’actuació, establir grups de treball per implementar nous programes i serveis, i augmentar la incidència en les polítiques de salut, entre altres.