al contingut a la navegació Informació de contacte

Envelliment de Quilòmetre Zero

Una de les apostes del Departament de Drets Socials (DSO) pel contracte programa 2022-25, ha estat d’incloure una nova fitxa al contracte programa que abordi l’envelliment en l’àmbit local i comarcal. 

Els anys de pandèmia, la crisi econòmica, el despoblament, entre altres, són factors que estan sacsejant la nostra societat i un dels col·lectius que s’ha vist més afectat és el de la gent gran. 

Davant d’aquesta situació el DSO, conjuntament amb els ens locals i en el nostre cas el Consell Comarcal de la Noguera, considerem necessari que tots els territoris puguin desenvolupar plans d’envelliment actiu com a model  de socialització, de prevenció i de promoció de l’autonomia personal. 

Des del Consell Comarcal de la Noguera fa anys que vam veure la necessitat de desplaçar-nos municipi a municipi i poble a poble, per crear un vincle entre professionals i gent gran i així dinamitzar, motivar i engrescar el col·lectiu de la gent gran a capgirar aquesta situació de desconnexió i aïllament i empoderar la gent gran cap a un envelliment més actiu, més inclusiu i més saludable. 

Aules de Formació, xerrades, tallers, trobades de gent gran, Consells Consultius, butlletins, revistes, etc. són algunes de les moltes accions que duem a terme setmana rere setmana durant tots els mesos de l’any. 

L’any 2022, des dels serveis socials, a banda de seguir fent aquestes accions i activitats, hem realitzat conjuntament amb la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida una diagnosi comarcal, on podem veure la situació actual de la nostra comarca. 

El 2023 vam iniciar la segona fase on volem desenvolupar el Pla Local d’Envelliment de Quilòmetre Zero a la Noguera, a fi de millorar la qualitat de vida de les persones grans: impulsar l’envelliment actiu com a eina d’empoderament social de les persones grans i de prevenció, per retardar l’aparició o l’evolució de la dependència i afavorir que les persones grans siguin independents i actives a la seva llar. 

Per a aquest 2024, proposarem mitjançant Consell Consultiu i ajuntaments, més accions i activitats per a la gent gran de tota la nostra comarca.