Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentació

Lluny queda la primera presentació dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a la pàgina web del mateix Consell l’any 2010.

En aquests deu anys, l’àrea de Serveis Socials ha experimentat aquell canvi que ja anunciàvem llavors: apropar-nos més als nostres conciutadans i conciutadanes.

La mateixa societat del nostre país ha experimentat un canvi substancial en aquesta dècada. Ha estat un període en què les persones hem seguit avançant, reclamant més i millors serveis per atendre allò que des de la mateixa Llei de Serveis Socials és reclamava: ser un dels sistemes de l’estat del benestar.  

Tot i amb això, encara queda molt camí per recórrer.

Perquè els Serveis Socials siguin un dels sistemes de l’estat del benestar, cal encara fer més i millor. Cal disposar d’un Sistema de Serveis Socials fort, que garanteixi convertir-se en un sistema universal de cobertura global, que doni resposta a les necessitats socials al llarg de totes les etapes de la vida d’una persona i centrar l’atenció en la persona i la seva interacció familiar i comunitària.

Principis com el d’universalitat, encara poc visible i entès per la ciutadania. El de l’equitat per garantir a tothom el dret d’accés als serveis socials i el seu ús efectiu en condicions d’igualtat, equitat i justícia redistributiva. L’atenció centrada en la persona, com a centre d’interès i d’intervenció, articulant recursos per oferir respostes flexibles i adequades a les seves necessitats. Entendre i aprendre a gestionar la diversitat, com a canvi social i cultural més significatiu en els darrers anys amb l’augment de la diversitat ètnica, cultural i religiosa; la diversitat dels vincles familiars i convivencials, la identitat de gènere o l’orientació sexual de les persones, la diversitat funcional, etc. El reconeixement dels i les professionals, com a eix fonamental del Sistema Català dels Serveis Socials i un dels puntals de la qualitat dels serveis, són entre altres els pilars que hem de posar per fer d’aquest sistema, un sistema fort, eficaç i eficient.

Avui de nou, sens està posant a prova. La crisi del COVID-19 ha posat en evidència moltes de les carències d’aquest impuls que cal donar als Serveis Socials a nivell de país.

Consensuar polítiques econòmiques que enforteixin la xarxa de Serveis Socials a nivell nacional, buscar consensos i equilibrar el territori per tal que tots els ciutadans i ciutadanes disposin del mateixos serveis amb qualitat i efectivitat, dotar de més serveis i recursos les àrees bàsiques de Serveis Socials i empoderar els i les professionals, són les accions que cal posar en aquests moments damunt de la taula i prendre decisions.

Els país, la ciutadania demanen respostes ràpides, concretes i sòlides. Ara més que mai hem vist com de fàcil és fer trontollar el sistema. Cal estar preparats i cal fer-ho entre tots i totes.

Com no pot ser de cap més manera, els i les professionals dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera ens hem preparat per assumir el repte i assumir els canvis en aquest nou futur que s’atansa. Seguim estant al costat de la nostra gent, amb professionalitat, amb constància, amb equitat i amb el convenciment de fer un sistema públic de serveis socials més proper, adaptat a les necessitats i als canvis, un sistema fort, de qualitat i àmplia cobertura, en definitiva un pilar bàsic de l’estat del benestar.

Josep Lluís Bonet i Juàrez

Director dels Serveis Socials 

del Consell Comarcal de la Noguera

Document Actions